שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, shutterstock

ההקפאה, הפיקוח, ההקלה. זה ההסכם

העשרת האורניום תופסק ותוגבל, הפקחים יוכלו לעקוב במצלמות ויקבלו גישה למתקן באראק. התמורה: הקלות שלפי הבית הלבן יעניקו לאיראן רק 7 מיליארד דולר. אלו הפרטים של הסכם הגרעין שהושג הלילה בין טהרן לבין המעצמות

בבית הלבן פרסמו לפנות בוקר (יום א') את פרטי ההסכם ההיסטורי שהושג בז'נבה בין שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, צרפת, בריטניה, סין וגרמניה - לבין איראן, על תוכניתה הגרעינית. זהו הסכם ביניים שאמור לאפשר חצי שנה של משא ומתן על הסכם קבע, שלפי הציפיות במערב ימנע מאיראן להגיע לנשק גרעיני. כך הוא נראה:

 

הסכם ז'נבה - כותרות אחרונות:

היסטוריה בז'נבה: איראן והמעצמות הגיעו להסכם

ליברמן: ניצחון לאיראן, מרוץ החימוש החל

אובמה: הישג גדול, נישאר מחויבים לישראל

 

איראן מתחייבת:

להפסיק העשרת אורניום מעל 5 אחוזים ולפרק את האמצעים הטכניים הנדרשים להעשרה מעל 5 אחוזים.

 

לנטרל את מאגר האורניום המועשר לקרוב ל-20 אחוז (רמה שממנה קל יחסית להגיע במהירות לרמת העשרה שמתאימה לפצצה).

 

לדלל לרמה שמתחת ל-5 אחוז ולהמיר לצורה שאינה ניתנת להעשרה נוספת את כל מאגר האורניום המועשר ל-20 אחוז, לפני השלמת השלב הראשון של ההסכם.

 

לא להתקין צנטריפוגות נוספות מכל סוג.

 

לא להתקין את הצנטריפוגות החדישות יותר להעשרת אורניום ולא להשתמש בהן.

 

להשאיר בלא שימוש בערך חצי מהצנטריפוגות במתקן בנתנז ושלושה רבעים מהצנטריפוגות המותקנות במתקן בפורדו (ליד קום).

 

להגביל את ייצור הצנטריפוגות רק לצורך החלפת ציוד שהתקלקל.

 

לא לבנות מתקנים נוספים להעשרה.

  

לא להגדיל את מאגר האורניום המועשר ל-3.5 אחוזים כך שהכמות בתום שישה חודשים לא תהיה גדולה מאשר עכשיו וכל אורניום שיועשר ל-3.5 אחוז יומר לתחמוצת.

 

לא להפעיל את המתקן הגרעיני באראק שממנו יהיה ניתן לייצר פלוטוניום, לא להתקין בו רכיבים נוספים, לא להעביר לאתר דלק ומים כבדים ולא להקים מתקן אחר לפלוטוניום.

 

ההסכם קובע שקיפות ופיקוח חסרי תקדים על תוכנית הגרעין האיראנית:

 

איראן מחויבת לספק גישה יומית לפקחי סבא"א לכורים בנתנז ופורדו. הפקחים יוכלו להציב מצלמות מעקב אחר כל ניסיון להערים על המעצמות.

 

לפקחי סבא"א תהיה גישה למתקנים שבהם מופעלות צנטריפוגות ולאחרים שבהם מיוצרות ומאוחסנות צנטריפוגות.

 

פקחי סבא"א ייהנו על פי ההסכם מגישה למכרות ואתרים הקשורים לאורניום.

 

לראשונה יקבלו הפקחים גישה למתקן באראק, לפיקוח תכוף.

 

בנוסף לפיקוח של סבא"א, שש המעצמות יקימו ועדה שתפעל לצד סבא"א ותתמודד עם בעיות שיתעוררו ודאגות מתוכנית הגרעין והפעילויות באתר פרצ'ין (שבו לפי החשד נעשו ניסיונות לפיתוח מתקן נפץ שמיועד לפצצה גרעינית).

  

הפעילות בכור המים הכבדים תושהה. אראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הפעילות בכור המים הכבדים תושהה. אראק(צילום: gettyimages)

 

"רק דיפלומטיה יכולה להביא לפתרון יציב". אובמה על ההסכם 

 

בתמורה לצעדים הללו:

שש המעצמות יספקו לאיראן הקלה מוגבלת, זמנית, ממוקדת ושניתן לבטל אותה בסנקציות - בשעה שהסנקציות העיקריות על נפט, פיננסים ובנקאות באיראן יישארו על כנן גם בתקופת הביניים של ששת חודשי המו"מ.

 

המעצמות התחייבו לא לכפות על איראן סנקציות נוספות, אם איראן תציית להסכם הביניים.

 

מה בדיוק מקבלת איראן?

השעיית סנקציות מסוימות על זהב ומתכות יקרות, על משק הרכב באיראן, ייצוא מוצרים פטרוכימיים שיספקו לאיראן רווחים במיליארד וחצי דולר.

 

רישיון לחלפים הקשורים לבטיחות של מטוסים איראניים מסוימים.

 

לאפשר לאיראן לייצא נפט ברמה הנוכחית, שהיא ב-60 אחוז פחות מאשר לפני שנתיים. 4.2 מיליארד דולר מהמכירות הללו יוכלו לעבור בתשלומים לאיראן, אם היא תמלא את מחויבויותיה.

 

לאפשר לממשלת איראן להעביר 400 מיליון דולר לתשלום ללימודים של אזרחיה במוסדות חינוך מוכרים ברחבי העולם.

 

בדרך להסכם. שרת החוץ האירופית אשטון ועמיתה האיראני זריף בז'נבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרך להסכם. שרת החוץ האירופית אשטון ועמיתה האיראני זריף בז'נבה(צילום: AFP)

בסך הכול ההקלה הכלכלית על איראן בששת החודשים הקרובים של הסכם הביניים תאפשר לטהרן גישה ל-7 מיליארד דולר בערך. לעומת זאת, סכום של קרוב ל-100 מיליארד דולר ימשיך להיות מוקפא. מדובר בסכומים שאיראן לא מסוגלת לגבות מעסקות נפט שביצעה, בגלל הסנקציות.

 

בששת החודשים הבאים, אומרים בוושינגטון, לא יעלו מכירות הנפט הגולמי של איראן. כיום איראן מפסידה 5 מיליארד דולר מדי חודש מעסקות שלא בוצעו.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה מסר הצהרה בבית הלבן ושיבח את השלב הראשון של ההסכם, שעוצר לדבריו בפעם הראשונה את המרוץ של איראן לגרעין, אבל הבהיר שצפויה עוד מערכה דיפלומטית קשה בששת החודשים הבאים. גורם אמריקני בכיר מסר כי אובמה צפוי לשוחח בקרוב בטלפון עם ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו ולעדכנו בפרטי ההסכם שהושג בז'נבה. הגורם הוסיף כי גורמים בארה"ב ישוחחו עם מקביליהם בישראל לגבי הדאגות בירושלים סביב ההסכם שהושג.

 

"בסופו של דבר רק דיפלומטיה יכולה להביא לפתרון יציב לאתגר של תוכנית הגרעין האיראנית. כנשיא והמפקד העליון אני אעשה את הנדרש כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני", הוא הבטיח. "אבל יש לי מחויבות עמוקה לנסות לפתור את המחלוקות בדרך שלום, במקום לרוץ לעימות. היום יש לנו הזדמנות אמיתית להשיג הסדר כולל בשלום ואני מאמין שאנחנו חייבים לבחון אותו בחודשים הבאים".

 

אובמה אמר כי אמנם זהו השלב הראשון של ההסכם אבל הוא הישג גדול מכיוון ש"לראשונה זה עשר שנים עצרנו את ההתקדמות של תוכנית הגרעין האיראנית וחלק גדול מהתוכנית יוסג לאחור". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
הפעילות במתקן תושהה. הכור למים כבדים באראק
צילום: gettyimages
מומלצים