שתף קטע נבחר

שוויון בבריאות? העשירים בישראל מקבלים יותר

פחות ביטוחים משלימים, פחות טיפולי שיניים - דו"ח חדש שמפרסם משרד הבריאות חושף פערים גדולים בשירותי הבריאות שיכולים לרכוש לעצמם אלה הנמצאים בחמישון התחתון בישראל. כמה כסף אנחנו מוציאים על משקפי ראייה, ומי לא יכול להרשות לעצמו סכום כזה? הנתונים

מערכת הבריאות בישראל אמורה להיות שוויונית, אך נתונים חדשים שמפרסם היום (א') משרד הבריאות מוכיחים שהפערים הכלכליים בחברה הישראלית מתבטאים גם בתחום זה. תרופות, טיפולי שיניים, ביטוחים נוספים - אי השוויון נמצא בכל פרמטר שבודקים.

 

 

עוד על מערכת הבריאות בישראל:

 

הדו"ח החדש של משרד הבריאות מגלה כי משקי בית הנמצאים בחמישון התחתון ומרוויחים עד 2,881 שקל נטו לנפש מתקשים מאוד לרכוש שירותי בריאות שאינם ניתנים על ידי המדינה. זאת לעומת החמישון העליון, שמרוויח מעל 8,997 שקל. משקי הבית שנכללו בבדיקה היו רק כאלה שהוציאו כסף בפועל על שירותי בריאות.

 

ביטוחים משלימים

מדינת ישראל מעניקה לכל אזרח ביטוח בריאות ממלכתי, אבל רובנו לא מסתפקים בכך ורוכשים ביטוחים משלימים ופרטיים, ומי שיש לו יותר כסף יכול להרגיש בטוח. החמישון העליון מוציא 213 שקל בחודש על ביטוחים משלימים לעומת 137 שקל בלבד בחמישון התחתון.

 

ל-98% בחמישון העליון יש ביטוח משלים, לעומת 53% בלבד בחמישון התחתון. רק ל-5% בחמישון התחתון יש ביטוח פרטי והם מוציאים עליו 172 שקל בחודש, לעומת 59% מהחמישון העליון שמוציאים כפול מכך - 346 שקל.

 

הדו"ח מגלה גם הבדלים בין יהודים צברים או ותיקים לבין יוצאי ברית המועצות לשעבר, וגם בין ערבים: יהודים שנולדו בישראל או שעלו לפני שנת 1990 מוציאים בממוצע 197 שקל בחודש על ביטוחים נוספים, לעומת 178 שקל בקרב ערבים ו-175 שקל בקרב עולים חדשים.

 

טיפולי שיניים

ההוצאה על ביטוחים נוספים מהווה את עיקר ההוצאות של הישראלים על בריאות, סך הכל כשליש מההוצאות. עד לפני שנים ספורות ההוצאה הגדולה ביותר הייתה על טיפולי שיניים, אך הכנסת הטיפולים לילדים עד גיל 12 לסל הבריאות הורידו זאת משמעותית וכיום היא מהווה 26% מההוצאות.

 

עם זאת, גם כיום יש שיכול להרשות לעצמו טיפולי שיניים יקרים שאינם נכללים בסל: 34% מהחמישון העליון הוציאו כסף עד טיפולי שיניים, לעומת 25% בלבד בחמישון התחתון. במספרים זה נראה כך: החמישון העליון מוציא 537 שקל בחודש על בריאות השיניים שלו, לעומת 366 שקל בלבד בחמישון התחתון.

 

הפער הגדול: משקפי ראייה

מי שמרוויח יותר - רואה טוב יותר? החמישון העליון מוציא 583 שקל בחודש על משקפי ראייה, לעומת 204 שקל בלבד בחמישון התחתון. לאור הנתונים, בפרמטר זה נרשם הפער הגדול ביותר. החמישון העליון מוציא גם הרבה יותר על עדשות מגע: 225 שקל בחודש לעומת 63 שקל בחמישון התחתון.

 

"הנתונים מראים על פערים משמעותיים בהוצאות משקי הבית על בריאות", אומר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. "עלינו להבטיח כי היכולות הכלכליות לא יהוו חסם בפני רכישת שירותי בריאות חיוניים. 

 

"חשוב לציין כי הגורם המרכזי לגידול בהוצאות משקי הבית על בריאות הוא ביטוחי הבריאות הוולנטריים, אשר השפעתם על מצב הבריאות של האוכלוסייה פחותה לעומת הסל הציבורי".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פערים משמעותיים בהוצאות משקי הבית על בריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים