שתף קטע נבחר

חנוכה בקהיר: אוכל מצרי לחג

גם בירושלים שמרה סבתא סאפו על טעמי חג החנוכה שזכרה ממצרים - זלביה מטוגנת עם סוכר ובלילה, דייסת חיטה עם חלב, אגוזים וצימוקים. גיל אקרמן מכין עם סבתו רביעיית מנות חגיגית

חנוכה במצרים היה חג שמח. סבתא סאפו זוכרת שילדי הקהילה היהודית היו מתקבצים בבית הכנסת הגדול ומדליקים יחד נרות של חנוכה. כל ילד היה מקבל שקית ממתקים ובבית היו עולים על השולחן מתוקי החג המיוחדים - זלביה והבלילה.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

במצרים לא היו מכינים מאכלים מלוחים בחנוכה, ורק כשעלו לישראל, נחשפו למאכלים כלביבות וסופגניות מלאות ריבה. במרוצת השנים, ובמיוחד לאחר שהתחלתי אני לבשל, נמלא שולחננו במאכלים צבעוניים ומגוונים שנוספו למאכלים המתוקים של סבתא סאפו ממצרים.

 

לביבות סלק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לביבות סלק(צילום: ירון ברנר)

 

ארבעת המתכונים שלפניכם עושים לנו את החג שמח כפי שהוא.

 

זלביה

הזלביה היא הסופגניה של מצרים, כדורי בצק תפוחים ומטוגנים. הזלביה הכי טעימה ישר כשיוצאת מהשמן אך ניתן לאכול אותה גם קרה.

 

המרכיבים ל-20 יחידות:

460 גרם קמח

315 מ"ל מים פושרים

15 גרם שמרים טריים

1 כף סוכר

קורט מלח

1 בקבוק שמן לטיגון

 

לרוטב:

280 גרם סוכר

300 מ"ל מים

1 כף מיץ לימון

2 כפות מי זהר

 

אופן ההכנה:
  1. ממיסים את השמרים עם רבע מכמות המים, קורט מלח וכף סוכר אחת. מערבבים היטב ונותנים להכל לעבוד במקום חמים עד לתסיסה - בערך 15 דקות.
  2. מערבבים היטב את תערובת השמרים ומוסיפים אליה את שארית המים תוך כדי ערבוב.מוסיפים את הקמח לאט לאט עד ליצירת בלילה סמיכה (ללא גושים), מכסים ומעבירים למקום חמים לשעתיים. בכל פעם שהבצק תופח, מפילים אותו ומכסים בחזרה. החזרה על פעולה זו היא שיוצרת את האווריריות של הזלביה.
  3. מכינים את הרוטב: מכניסים את המים, הסוכר ומיץ הלימון לסיר קטן ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 40 דקות. מכבים, מוסיפים את מי הזהר ומערבבים היטב.
  4. מחממים את שמן הטיגון בסיר רחב, כך שניתן לטגן כמה זלביות בכל פעם.
  5. עם כף עמוקה מוזגים מעט מהבלילה לשמן הרותח, עד להיווצרות כדור. כל כדור זו זלביה אחת. זה בסדר שכל אחד מהכדורים נראה אחרת, זה החן של הזלביה.
  6. הופכים את הכדורים בשמן הרותח עד להזהבה, ומעבירים את המוכנים לצלחת עם נייר סופג.
  7. מייד לאחר ספיגת השמן, מעבירים את הכדורים לסיר הרוטב לטבילה זריזה, ומוציאים.
  8. מפזרים על הזלביות אבקת סוכר ומגישים מיד.

 

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

בלילה

דייסה חגיגית ומאכל מחמם שאוכלים בעיקר באירועים מיוחדים וגם בחנוכה. כאשר אימי ואחיה גדלו בירושלים של שנות ה-70, האמצעים היו דלים, וסבתא הייתה מכינה בלילה לימי ההולדת של ילדיה, על מנת לשמח את המוזמנים. זו מנה פשוטה להכנה, אך כשמכינים אותה כהלכתה, מדובר בחגיגה.

 

המרכיבים עבור 8 מנות:

1 ק"ג חיטה

1.5 כוסות חלב

6 כפות סוכר

טיפה מי זהר

4 כפות אבקת קוקוס

חופן צימוקים

חופן אגוזי מלך

1 כפית קינמון

1 כפית ציפורן טחון

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את החיטה מלכלוך ושוטפים היטב במים קרים.
  2. מבשלים את החיטה בסיר מלא מים (כמו פסטה) על אש בינונית במשך 20 דקות לפחות ועד לריכוך, אך כשהחיטה עדיין במרקם מעט נגיס. מסננים את החיטה מהמים.
  3. בסיר רחב מחממים חלב כמעט עד לרתיחה. מוסיפים את החיטה המסוננת, הסוכר, הקינמון, הציפורן ומי הזהר. מערבבים היטב למשך דקה ומוסיפים את הצימוקים. מערבבים חצי דקה ומורידים מהאש. מגישים מיד לצלחות אישיות או שפשוט שמים את המחבת על השולחן ומפזרים עליו אגוזי מלך ואבקת קוקוס.

 

לביבות - 2 מתכונים

במצרים לא שמעו לא לביבות, גם לא על לטקס. עם השנים בארץ ישראל חיפשו סבי וסבתי דרכים להעשיר את שולחן החג, ולאט לאט למדו את מנהגי שאר העדות.

 

כאשר התחלתי לעזור לסבתא לבשל בחגים, חיפשתי מתכונים מעניינים, כאלו שיגרמו למשפחתי הנאה גדולה. לשמחתי, כולם אוהבים ירקות מטוגנים, ואני שמח להביא לפניכם 2 מנות שמצליחות לרגש את סבתא בכל חג.

 

כדורי זוקיני ופטה

מקור המנה הוא מיוון, ועקב היותי מכביסט מושבע, אין דבר נחמד יותר מלאכול את אוכל יווני בכל חג חנוכה (במיוחד שמכבי מנצחת באתונה). הכדורים טעימים אף יותר עם מטבל יוגורט וסלסה לידם.

 

טיפ: לפני שמשתמשים בכל הבלילה לטיגון, כדאי להכין כדור לנסיון - מטגנים כדור אחר מהבלילה ואז לפי טעמו מתקנים תיבול במידת הצורך.

 

המרכיבים ל-20 כדורים:

6 זוקינים יפים ומבריקים

6 קישואים יפים ומבריקים

1 ביצה

2 כפות קמח

150 גרם גבינת פטה עיזים

קצת זעתר טרי

קצת נענע טרייה קצוצה

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

מלח ופלפל

שמן לטיגון 

 

לרוטב היוגורט:

1 מיכל יוגורט כבשים (אני משתנש ביוגורט "מה")

2 עגבניות תמר גדולות

10 עגבניות שרי מנומרות

מעט פלפל חריף ירוק - לפי הטעם

מיץ מחצי לימון

שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הזוקיני והקישוא ומגרדים בפומפיה על החלק הגס. מעבירים למסננת צפופה ומערבבים את התערובת עם רבע חופן מלח ים אטלנטי. סוחטים היטב את הקישואים מנוזליהם - כמה שיותר, כך יותר טוב. 
  2. מעבירים את התערובת לקערה גדולה ומוסיפים את כל שאר המרכיבים. מערבבים היטב, מכסים בניילון נצמד, ומכניסים למקרר לשעה וחצי לספיגת טעמים.
  3. מחממים את השמן בסיר רחב עד לחום גבוה. עם כף גלידה או פלאפל יוצרים כדורים ומכניסים לשמן הרותח. מוציאים וסופגים את השמן. 
  4. מכינים את רוטב היוגורט: קוצצים דק את עגבניות התמר. בכלי עמוק מערבבים את היוגורט עם העגבניות, הלימון, הפלפל והתבלינים.  חותכים מעט מעגבניות השרי ובלחיצה מוציאים רק את הזרעים שלהן לתוך התערובת. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. יוצקים מעל לכל שמן זית איכותי ומגישים.

 

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
   

 

לביבות סלק וגזר

 

המרכיבים ל-15 לביבות:

3 גזרים גדולים

8 סלקים בינוניים

1 כף ג'ינג'ר טרי מגורד

3 גבעולי בצל ירוק

מעט צ'ילי אדום חריף

2 כפות סוכר חום

גרידה מלימון ירוק אחד

1 ביצה

1/3 כוס קמח

1/2 כוס נענע קצוצה

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים ומבשלים את הסלק במים רותחים עם לא מעט מלח כ-20 דקות (עם בקליפה). כאשר הסלק רך (קיסם עובר דרכו בקלות), מורידים מהאש, מסננים, נותנים לו להתקרר מעט, ומגרדים בפומפיה.
  2. מגרדים במסננת הגסה גם את הגזר בפומפיה ומערבבים את תערובת הסלק והגזר עם שאר המרכיבים. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה וחצי.
  3. מטגנים בדיוק באותו האופן כמו את כדורי הזוקיני ומגישים מיד עם יוגורט עיזים דליל.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

  • לכל כתבות חנוכה בערוץ האוכל

     
    גיל אקרמן הוא השף והבעלים של "gilgul " הפקות קולינריות והיזם של יריד SoFo  


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    היישר ממצרים. זלביות
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים