שתף קטע נבחר

סקר על אלימות נגד נשים: המשטרה כושלת

עלייה של ארבעה אחוזים במקרי אלימות במשפחה נרשמה השנה ובמשרד הרווחה רואים את מרכזי הסיוע מתמלאים. סקר מיוחד של ויצו ליום המאבק הבינלאומי באלימות במשפחה מצביע על אובדן האמון במערכת אכיפת החוק. רק פחות משליש מהנשאלים היו פונים למשטרה במקרה של אלימות

"בבוקר הרצח קמתי בתחושה לא טובה שליוותה אותי עד לרגע הנורא שבו בישרו לי על הירצחה של ענבל. הדבר הראשון ששאלתי, 'מי רצח אותה?', לא תיארתי לעצמי שבעלה, שהיה בן-בית אצלנו, יכול היה לעשות זאת. לא ראינו שום סימן לאלימות וזו אחת הבעיות הקשות, כי לא יכולנו להצילה. אני קורא לנשים לא להישאר עם הסוד, לבקש עזרה ולהציל עצמן מגורל כמו של ענבל". כך סיפר אתמול (יום א') רוברטו סורקין, אביה של ענבל סורקין שנרצחה על-ידי בעלה, בעצרת זיכרון שקיימה ויצו.

 

סורקין היא קורבן אחד מתוך רבים. השנה נרצחו 14 נשים בידי בני זוגן, אחת מהן נרצחה אתמול בשכונת גילה בירושלים. בשנה שעברה נרצחו 13 נשים. בשנת 2012 התקבלו כ-15,000 פניות חדשות למרכזים למניעת אלימות במשפחה של משרד הרווחה - עלייה של כ-4% לעומת השנה הקודמת, כך עולה מנתונים שמפרסם משרד הרווחה ליום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים, שמצוין היום. שר הרווחה מאיר כהן התייחס לנתונים והבטיח לסייע. "עלייה של ארבעה אחוזים אומרת בעצם עוד מאות מקרי אלימות במשפחה", ציין. "המחשבה שהבית המוגן הוא בעצם הקרקע לפגיעה היא קשה מנשוא. משרד הרווחה מפעיל קשת רחבה של מענה ברחבי הארץ. אנו נמשיך לפעול להגברתם בנושא".

אלימות בלתי פוסקת
התקשר למד"א: רצחתי את אשתי / נועם (דבול) דביר
האישה משכונת גילה בירושלים, בת 60, התלוננה בקיץ על בעלה, אך לפי המשטרה חזרה בה - והוא שוחרר. אתמול ספגה ממנו דקירה קטלנית. הבעל נעצר
לכתבה המלאה
 

במקביל, בסקר שערכה ויצו בקרב 504 נשאלים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית, דיווח אחד מכל שני נשאלים שהוא מכיר לפחות אישה אחת החווה אלימות מסוג כלשהו מצד בן זוגה. אבל הנתונים המדאיגים ביותר מתייחסים לטיפול הרשויות בבעיה הקשה. רק 20 אחוזים מהישראלים סבורים שעבודת המשטרה יעילה בטיפול בתלונות על אלימות במשפחה. שיעור דומה של נשאלים סבור שבתי המשפט ממלאים את תפקידם בצורה יעילה בהגנה על נשים באמצעות הוצאת צווי הגנה. 72% סבורים שהמשטרה לא מצליחה לאכוף צווי הגנה הניתנים לנשים על ידי בתי המשפט, ולא מצליחה להגן עליהן ועל ילדיהן מפני בן הזוג האלים.

 

80 אחוזים סבורים שהענישה נגד עברייני אלימות במשפחה אינה חמורה מספיק ואינה מייצרת הרתעה, והם תומכים בהחמרתה. שיעור דומה מהנשאלים ענו שהמדינה לא מקצה מספיק משאבים לטיפול בתופעה ולמניעתה, וגם לא משקיעה מספיק משאבים בגיוס גברים אלימים לטיפול. 44 אחוז מהמשיבים אמרו שאם היו סובלים מאלימות מצד בן משפחה היו פונים לבקשת עזרה מחברים או משפחה. רק פחות משליש (29%) היו פונים למשטרה ו-15% היו פונים לעמותות ולארגונים המפעילים מקלטים לנשים מוכות.

 

"הנתונים מצביעים על חוסר אמון שמפגין הציבור במערכות הרווחה, האכיפה והמשפט וביכולתן להביא לצמצום התופעה", אמרו בוויצו. "ביקורת קשה עולה מהסקר על היעדר משאבים שהמדינה מקצה להתמודדות עם האלימות במשפחה, ועל כישלון המערכות במילוי תפקידן בהגנה על נשים".

 

למרות הנתונים הקשים, ועדת שרים לענייני חקיקה הפילה אתמול הצעת חוק של ח"כ מיכל רוזין (מרצ) שביקשה למנוע פיטורים של נשים מוכות השוהות במקלטים שמפעילה המדינה. במרכזים למניעת אלימות במשפחה שמפעיל משרד הרווחה מדווחים כי בשנה שעברה טופלו בהם 11 אלף אנשים, 7,335 מהם נשים. ב-14 מקלטים טופלו 672 נשים ו-992 ילדים. על פי הנתונים, כמחצית מהנשים סבלו מאלימות בשל סיבות כלכליות, כשני שלישים ספגו אלימות פיזית וכמעט שליש חוו אלימות מינית. עוד נתון מדאיג הגיע ממרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. 40 אלף איש הגיעו השנה למרכזי הסיוע. 64% מהם דיווחו על פגיעה מינית שהתרחשה מתחת לגיל 18. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אתמול, עוד רצח של אישה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים