שתף קטע נבחר

בלי תרופה: 5 תחלואי חורף - והמרק המתאים

מה להוסיף למרק כדי לטפל בברונכיטיס? ואילו ירקות יעזרו להתמודד עם דלקת ריאות? החורף מזמן לנו חיזוק טבעי בדמות סיר מרק מזין, משביע ומחמם - וכך תכינו אותו הכי בריא שאפשר

החורף סוף סוף הפציע ואיתו גשם, רוח - וגם מחלות. מעבר להורדת שמיכות הפוך ותנורי החימום מהמדף העליון בארון, זה הזמן לעמול במטבח על מרק שיחמם אותנו, יחזיר לגופנו נוזלים ויתרום לתחושת שובע לאורך זמן. זוהי דרך נהדרת להכניס ארוחה משפחתית שלמה העשירה בוויטמינים ובמינרלים בסיר אחד.

 

במזרח הרחוק נהוג לאכול מרק בכל שעות היממה, כולל בבוקר, ולהוסיף לו דגנים או קטניות כגון אורז, אטריות שעועית, שעועית מש, סויה ועוד, שאותם ניתן לעכל בקלות ולהפיק אנרגיה לאורך זמן.

 

 

תזונה בריאה בחורף:

 

איך להכין מרק בריא?

הכינו לאורך החורף מגוון רחב של מרקים עשירים בירקות, בקטניות ובדגנים, ללא תוספת אבקות מוכנות המכילות חומרים משפרים, ובייחוד מונוסודיום גלוטמט. מונוסודיום גלוטמט עשיר בנתרן ונמצא כקשור למגוון רחב של תופעות לוואי לא נעימות כגון כאבי ראש ומיגרנות, בחילות, נפיחות, נדודי שינה, שלשול ופצעים בפה והוא אף לגרום להשמנה בכך שהוא מאלץ את הלבלב לייצר כמויות גדולות יותר של אינסולין.

 

במקום אבקת מרק כדאי להכין ציר ירקות או ציר עוף ולהקפיאו עד השימוש. בצורה זו אנו חוסכים בחומרים מלאכותיים במזון ומשפרים את טעמו של המרק ואת ערכו התזונתי.

 

אם בכל זאת בחרתם להשתמש באבקת מרק, בחרו באבקה אורגנית ודלת נתרן שאינה מכילה חומרים משמרים ושומן רוויי.

 

במשפחות שבהן יש ילדים קטנים מומלץ להכין מרק עשיר בירקות, ובמיוחד ירקות כתומים כמו גזר, בטטה, דלעת ודלורית העוזרים לחיזוק מערכת העיכול והמערכת החיסונית. מומלץ לטחון את המרק כדי לאפשר לגוף לספוג בקלות את הבטא קרוטן מהירקות, שממנו מייצר הגוף ויטמין A המשמש כנוגד חמצון הפועל נגד תאים סרטניים ומעכב התפתחות של טרשת העורקים.

 

הקפידו על משך בישול מתאים של המרק, כדי לשמור על תכולת הוויטמינים, המינרלים והסיבים שבירקות - ולא לבשל אותם יתר על המידה.

 

חולים? העמידו סיר על האש

  • חום נמוך אך ממושך או זיהומים חוזרים. הוסיפו למרק שעורה, המכילה סיליקה שמסייעת למערכת החיסון לפעול בצורה יעילה יותר, לצמצם נטייה לזיהומים ולאלרגיות.

 

  • מחלות ילדים תכופות בחורף. הוסיפו למרק שום, ג'ינג'ר, כוסברה וגרגר נחלים, שיחזקו את המערכת החיסונית של הילד.

 

  • אלרגיות ואסתמה. הוסיפו למרק בצל, המכיל קוורציטין שמונע הפרשה של חומרים מעודדי דלקת. כמו כן, חשוב לצמצם צריכה של מזונות העשירים בחומצה ארכידונית כמו בוטנים וחטיפי בוטנים.

 

  • זיהום ריאות. הרפואה הסינית ממליצה על הוספת רכיבים שנחשבים מחזקים את הריאות כמו כרישה, בצל, שום, לפת, דלעת וגזר.

 

  • שיעול וברונכיטיס. הוסיפו למרק גזר, בצל, כוסברה, בטטות, דלעת וצנוברים המסייעים במניעת ליחה ובייבושה.

 

מומלץ לטחון מרק כתום כדי לאפשר לגוף לספוג בטא קרוטן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מומלץ לטחון מרק כתום כדי לאפשר לגוף לספוג בטא קרוטן(צילום: ירון ברנר)

 

נגד לחץ דם, סוכרת ושפעת

לחץ דם. לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם כדאי לאכול מרק העשיר בירקות עליים ירוקים כגון פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, תרד, סלרי, כרוב ועוד. אלה עשירים בכלורופיל העוזר לשיתון, עשיר באשלגן וידוע ביכולתו לאזן את רמות הנתרן בגוף ולמנוע עלייה של לחץ הדם.

 

כמו כן, משפחת העלים הירוקים עשירה בוויטמין C, מגנזיום, סידן ומינרלים נוספים התורמים לבריאות הלב והעורקים. כמו כן, ניתן לשלב במרק קטניות ודגנים מלאים (בדגש על אורז בסמטי מלא), התורמים לאיזון רמות לחץ הדם.

 

סוכרת. לחולי סוכרת מומלץ להוסיף למרק הירקות מגוון רחב של קטניות כמו עדשים, שעועית יבשה, חומוס, פולי סויה ושעועית מש, העוזרות לעכב את ספיגת הסוכר בדם. כמו כן, במקרה הזה עדיף שלא לטחון את המרק, כדי לשמור על תכולת הסיבים הגבוהה שבו המועילה לאיזון רמות הסוכר.

 

רצוי להימנע מירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה, אך ניתן להעשיר את המרק בדגנים בעלי אינדקס גליקמי נמוך כגון כוסמת, קינואה, דוחן, חיטה שלמה וגריסי פנינה היעילים לאיזון רמות הסוכר בדם.

 

שפעת. לטיפול במחלות חורף ולחיזוק מערכת החיסון כדאי לאכול מרק עוף (רצוי מעוף אורגני), אשר הוכח מחקרית כמסייע לגוף במהלך המחלה. מרק עוף משפיע על תנועת הנאוטרופילים, תאי הדם הלבנים המשוחררים בכמויות גדולות בזמן דלקות ויראליות וגורמים לליחה ולאף סתום. נראה כי מרכיבים מסוימים במרק דומים לתרופות נגד צינון ועוצרים את שחרור התאים.

 

כמו כן, חומצות אמינו שמפריש העוף בזמן הבישול דומות מבחינת ההרכב הכימי שלהן לחלק מתרופות המרשם לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה.

 

ד"ר מוטי לוי הוא הרופא הראשי ברשת המרפאות "כללית רפואה משלימה"; עינת בודנשטיין היא נטורופתית במרפאות כללית רפואה משלימה.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חייבים אבקת מרק? בחרו במוצר אורגני ודל נתרן לפחות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים