שתף קטע נבחר

הפרדה בשביל שילוב: קורס צה"לי ליוצאי אתיופיה בלבד

האם זה מה שיפתור את בעיות ההתאקלמות? לראשונה בצה"ל נפתח קורס בודקי תוכנה שבו רק חיילים מהעדה האתיופית. במתחם מבודד בקיבוץ, עם קציני מילואים שעלו אף הם כ"מנטורים", מקווים בצבא: "אם נצליח - נרחיב למסלולים נוספים". אחד המשתתפים בקורס: "אין לידנו חיילים לבנים"

כיתה עם 19 חיילים, כולם יוצאי אתיופיה. את המחזה החריג הזה ראינו בשבוע שעבר בבסיס במרכז הארץ. בניסיון לפתור את בעיית השילוב, לראשונה בצה"ל נפתח לפני כחודש מסלול לחיילים בני העדה בלבד. זהו קורס בודקי תוכנה באגף התקשוב, שבו חניכים בתחילת שירותם הצבאי.

הקורס המיוחד. ארבעה חודשים במקום פחות מחודשיים ()
הקורס המיוחד. ארבעה חודשים במקום פחות מחודשיים

 

עוד בחדשות

דרמה בתאילנד: רה"מ חולצה מההמון הזועם

"מתווה פראוור": שאלות, תשובות ומחלוקת

 

בשנים האחרונות עלו לכותרות סיפורים קשים של הפרדה בבתי ספר ועוררו גלי מחאה בטענה לאפליה. בצבא מודים שהנושא הסבוך מעורר התלבטויות - אבל מאמינים שדווקא כיתה שמיועדת רק ליוצאי אתיופיה תוביל לשיפור בנתונים הקשים שקשורים להתאקלמותם, שבהם לא נרשם שינוי משמעותי כבר שנים. מטרת המהלך חסר התקדים היא לבחון אם מסלול לבני העדה בלבד עשוי להקל את קליטת החיילים.

 

"עומדת בפנינו התלבטות אמיתית, אם נכון לבצע תהליך של שילוב או של בידול, על מנת ליצור את השילוב בהמשך", אמר לאחרונה ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם באכ"א, תת-אלוף גדי אגמון, בביקור בכלא 4. וזה בדיוק המקום שמייצג את הבעיה. שלושה אחוזים מהמשרתים בצה"ל הם בני העדה האתיופית, אבל 13% מהכלואים בבתי הכלא הצבאיים משתייכים לעדה. בנוסף, במהלך שנת 2012, 30% מהחיילים יוצאי אתיופיה ריצו עונש מחבוש בכלא הצבאי לפחות פעם אחת.

 

עולי אתיופיה וצה"ל - בעיה מתמשכת:

למה יש רק סא"ל אחד שעלה מאתיופיה?

ממצאי מבקר המדינה על הכישלון בקליטה

דו"ח: יותר ממחצית החיילים יוצאי אתיופיה נכלאו

קצינה: סא"ל הטריד מינית, צחקו עליי "אתיופית"

 

נציב קבילות חיילים במשרד הביטחון, אלוף במיל' יצחק בריק, התייחס לאחוזי הנשירה הגבוהים מקרב חיילי העדה ואמר לעיתון במחנה: "עיקר הבעיה טמון במפקדים ולאו דווקא בחיילים. הסיבה העיקרית למצוקות היא חוסר הקשב מצד המפקדים ומש"קיות הת"ש. כשחייל מהעדה מבקש לצאת לחופשה כדי לעבוד ולסייע למשפחתו, מתייחסים אליו כחייל רגיל ולא לפי צרכיו".

ראש אכ"א האלופה אורנה ברביבאי. בעיה שמקרינה על החברה כולה (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
ראש אכ"א האלופה אורנה ברביבאי. בעיה שמקרינה על החברה כולה(צילום: חגי אהרון)

גורמים בצה"ל הסבירו כי ראש אכ"א, האלופה אורנה ברביאי, שמה לעצמה למטרה בתחילת כהונתה לנקוט צעדים מעשיים שיביאו לשינוי בתופעה, שעלולה להקרין בהמשך לרעה גם על החברה הישראלית, עם שחרורם של החיילים. מלבד הפיילוט באגף התקשוב הוקם באכ"א מדור שי"א (שילוב יוצאי אתיופיה), שתפקידו הוא לדאוג לצורכי החיילים מהעדה, לתמוך בחיילים ומפקדיהם ולקדם תוכניות לשילובם בצבא.

 

אין לידנו חיילים לבנים

אז מה קורה במסלול המופרד, שדומה לו היה קיים עד כה רק בקורס ללימוד עברית? בקורס משתתפים 19 חיילים וחיילות מהעדה האתיופית, ורובו מתקיים במתקן אזרחי מבודד יחסית בקיבוץ במרכז הארץ. המדריכים הם מעמותת טק-קריירה, שפועלת תחת משרד הכלכלה ושיזמה את המהלך. העמותה מקדמת בתמיכת משרד הקליטה את שילובם עולים מאתיופיה במקצועות טכנולוגיים לאחר שירותם הצבאי. המפקדים בקורס הם קצינים מאגף התקשוב, ומש"קית הת"ש שמלווה את החיילים גם היא מהעדה, כדי לאפשר שפה משותפת ככל הניתן.

יש "אחים גדולים". החיילים בקורס הייעודי ()
יש "אחים גדולים". החיילים בקורס הייעודי

הקורס המקביל, ה"רגיל", נמשך תשעה שבועות, אבל ההדרכה ליוצאי אתיופיה נמתחת על פני ארבעה חודשים, "כחלק מהתאמות התכנים והרצון שלנו לתת לחניכים מרווחים וסיוע", אומרת מפקדת בית הספר למקצועות המחשב, סגן-אלוף אורית טטרסקי. "מבחינת יכולות קוגנטיביות וכלליות, זו אוכלוסייה זהה ליתר האוכלוסיות, ואם לא נדע למצות את הפוטנציאל שבה נפסיד אותה, גם כאומת הסטארט-אפ".

 

לקורס "גויסו" קצינים במילואים ששירתו באגף וגם הם בני העדה,

 והם משמשים כ"אחים גדולים" לחיילים, שמשיחות חטופות איתם לא חשו בעייתיות בהפרדתם.

 

אמנם בודקי תוכנה לא נמנים עם ה"שמנת" של מקצועות התקשוב, כמו מתכנתים, אך המקצוע קיים בכל הגופים בצה"ל שמפתחים תוכנות ומבוקש בעולם ההיי-טק (ונקרא לרוב קיו-איי). "אם הפיילוט יצלח, נרחיבו למסלולים נוספים. כיום בכל האגף יש כ-150 חיילים מהעדה בלבד במקצועות התקשוב, רובם בתחום האלקטרוניקה וההפעלה, ובין חמישה לעשרה קצינים מהעדה בלבד", הוסיפה ראש מחלקת משאבי אנוש באגף, אל"מ אירית מרום.

 

בשיחה עם ynet חיילים המשרתים בקורס מודים שההפרדה מחיילים שאינם מבני העדה האתיופית נראתה להם מוזרה אך מונים גם את היתרונות שבכך. טוראית בת אל טסה מפרדס חנה: "אני מקווה להשתלב בשוק התעסוקה אחרי שאשתחרר.יש ערך לכך שכולנו מהעדה האתיופית. יותר נוח ונותן לנו להרגיש בבית. אבל יש גם חיסרון כי זה מבדיל אותנו מחבר'ה אחרים. אין לידנו חיילים לבנים".

 

חברה לקורס, אביחי קסטיה מראש העין: "בהתחלה זה נראה לי מוזר ומהצד זה לא מצטייר טוב. זה עוזר שמעודדים אותנו לבוא אבל אולי השילוב הזה פחות מתאים. בהתחלה ההורים אמרו שזה מוזר אבל בהמשך הם תמכו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לומדים בכיתה. רוב הקורס בקיבוץ
מומלצים