שתף קטע נבחר

אפרסקים וויטמין c: התזונה המומלצת לנשאי HIV

היום, השתנו התפיסות הטיפוליות לגבי נשאי HIV וחולי איידס ובאמצעות טיפול מתאים הם יכולים לחיות חיים מלאים ובריאים. נטורופתית מסבירה איך תזונה מתאימה וטיפול הוליסטי יכולים לעזור

התזונה שתעזור: יום האיידס הבינלאומי זאת הזדמנות חשובה עבורנו להזכיר שחולי איידס יכולים לשפר את איכות חייהם, כתגובה לתזונה טובה ואורח חיים מאוזן. זאת כמובן תוך כדי הכרה שההצלחה גדלה ככל שהטיפול מיושם מוקדם יותר.

 

  • את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
  •  

    הגישות הטיפוליות ישתנו מאז גילוי המחלה מחלת האיידס לפני כמעט שני עשורים. היום יותר מתמיד, נשאי ה-HIV או אנשים שחלו ונחשבים חולי איידס, יכולים לחיות חיים נורמטיביים כמעט לגמרי. אבל איך עושים זאת, מה מומלץ לאכול ומה לא? וכיצד אפשר לשפר את החיים בצל המחלה?

     

    כתבות נוספות על איידס:

     

    התזונה הטובה ביותר

    מזון הוא חשוב לכולנו. כשאנו אוכלים, אנו מרגישים טוב. בנוסף מזון מספק את האנרגיה ורכיבי התזונה שגופנו זקוק להם על מנת לשרוד, לנוע ולעבוד, לבנות תאים חדשים ורקמות לגדילה, תיקון ותחזוקת הגוף וכמובן על מנת להתמודד ולהלחם בזיהומים ומחלות.

     

    מצב תזונתי משובח הינו מצב רצוי ביותר לאדם שנדבק בנגיף HIV. שינוי תזונתי בשלבים מוקדמים ביותר מספקים לאדם את הסיכוי לבנות ולתרגל הרגלי אכילה נאותים. תזונה איכותית חיונית גם לשמר את המצב הבריאותי ואיכות חייו של האדם הסובל כבר ממחלת האיידס.

     

    היות שהנגיף פוגע במערכת החיסון, אשר מובילה לזיהומים נוספים במערכת העיכול, התוצאה המתקבלת יכולה להיות צריכת מזון מופחתת בשל תאבון ירוד ובנוסף, פגיעה בספיגת רכיבי התזונה הנחוצים, מה שמוביל לתת תזונה, משקל ירוד וחולשה. לכן, תזונה מיטיבה מסוגלת להאריך את הזמן שבו אדם מתפקד ומרגיש טוב גם אם הוא כבר חולה במחלה.

    התזונה לחולי איידס צריכה להיות פשוטה ובחלוקה של כ-65% אחוז פחמימות, כ-15% חלבונים וכ-20% שומן. היחס בין סוגי השומן השונים (שומן רווי, חד בלתי רווי ורב בלתי רווי) מוטב שיהיה 1:1:1.

     

    בנוסף על התזונה להיות דלה בכולסטרול, היות וממברנת הווירוס עשויה כולסטרול והכוונה היא להחליש אותו ולחסל אותו. זאת ניתן להשיג בקלות באמצעות תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ודלה באופן יחסי בשומן. תזונה מסוג זה יכולה לסייע לצמצם את רמות הכולסטרול המשרתות את הנגיף.

     

    השום יכול לסייע להתמודד עם הנגיף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    השום יכול לסייע להתמודד עם הנגיף(צילום: shutterstock)

     

    שום ורכז אשכוליות לחיזוק מערכת החיסון

    הטיפול הנטורופתי יכול לעורר ולעודד את מעט מערכת החיסון שקיימת אצל האדם על מנת לתקוף את הפולש. חיזוק מערכת החיסון יסייע גם להתמודד עם מחלות הלוואי של הנגיף כתוצאה מהיחלשותו.

     

    לצורך כך, מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות בלבד העשירות בסיבים תזונתיים, ולצמצם את צריכת הפחמימות הפשוטות על כל צורותיהן, ששימוש בהן מחליש את מערכת החיסון באופן מיידי, משפיע על מרכיבי התאים הלבנים (פגוציטים, NK) ומעלה את רמות אינסולין בדם (שהמחליש באופן נקודתי את מערכת החיסון בפני עצמו).

     

    בין המזונות שמומלץ לשלב ניתן למצוא את השום. שלבו אותו עם כל דבר, שכן המזון החשוב הזה הינו מעכב פתוגנים חיצוניים ויכול לסייע בהתמודדות עם הנגיף. רכז זרעי אשכוליות או בשמו האחר "האנטיביוטיקה הטבעית" מציע אף הוא קשת רחבה של פעולות כנגד ווירוסים ומומלץ להיעזר במוצר בו לחיזוק מערכת החיסון.

     

    בנוסף, מומלץ להימנע משומנים רוויים ומחומצנים באופן גורף דוגמת טיגון, קליית פיצוחים, מרגרינה ועוד. שומנים אלו הינם בעלי יכולת להוריד את ייצור הנוגדנים בגוף ולהעלות מצבים דלקתיים.

     

    חשוב גם להמעיט באלכוהול, היות ואלכוהול בכמות מוגברת גורם לחוסרים בחומצה פולית, תיאמין, B6, ויטמין A, C, אבץ, מגנזיום ואשלגן מחד ומאידך גורם להרס תאי הכבד. ותרו גם הסיגריות, שכן הטבק כמו גם העשן בעלי יכולת לדכא את תפקוד מערכת החיסון.

     

    כדאי לצמצם למינימום צריכת הקפה, שעלול לגרום להקצנת מצבים טרום פסיכיאטריים, עלייה של רמות האדרנל, מעלה רמות אינסולין בדם שכבר נאמר משפיע על מערכת החיסון.

     

    כמו כן, מומלץ להימנע מחומרים המכילים חומרים קרצינוגנים דוגמת מזונות מעושנים, מזון שבושל על האש, צבעי מאכל וחומרים משמרים.

     

    חיזוק מערכת העיכול

    חשוב מאד לצרוך פירות וירקות לא חומציים וטריים דוגמת בננות, פירות יער, אפרסקים, תפוחי עץ ומלונים, על מנת לסייע למערכת העיכול לבצע את תפקידה כראוי ולחזק את הגוף.

     

    כשהאדם נמצא במצב בריאות סביר ואינו מושפע מתופעות לוואי קשות של המחלה, נציע אכילה של כ-75% raw food. לצד קטניות, זרעים, אגוזים, ודגנים מלאים כמו דוחן ואורז מלא. אכילה בצורה זו מעשירה את מערכת העיכול והגוף באנזימי עיכול משובחים ביותר שתומכים בחיזוק הגוף.

     

    בנוסף, קיימת המלצה על תזונה עשירה במזון צהוב כתום דוגמת גזר, דלעת, בטטות וקישוא צהוב, אשר הינם קלים לעיכול, מספקים פחמימות משובחות לגוף ומסייעים לתפקוד הגוף כולו.

     

    צרכו מיצים ירוקים כספקים מצוינים של נוטריינטים חיוניים לחיזוק ותחזוקת הגוף, ואכלו פפיה אורגנית וחלק מזרעיה כמקור לאנזימי עיכול מצוינים. כמו כן, עשו שימוש בשורש הליקוריץ שהינו בעל יכולת לסייע לניקוי רעלים ותורם לאיזון הכבד ולצד זה גם מקל על פעולת העיכול ומטפל בפצעים קיימים.

     

    מזונות נוספים שנחשבים ל"עילוי" ביכולתם לשפר את מצב מערכת העיכול ומערכת החיסון הינם פולן דבורים, פטריות שיטאקה ומיאטאקה, הנחשבים כחלק מ"מזון על". המלצה מיוחדת היא לשימוש באצות ובמיוחד קלפ, המוכיח עצמו בצורה יוצאת מן הכלל בהתמודדות עם האיידס.

     

    מסייע לייצוב מערכת העיכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    מסייע לייצוב מערכת העיכול(צילום: shutterstock)
     

     

    איך להפוך את החיים לבריאים יותר ?

    1. הקפידו לצרוך מזון מלא ומגוון מכל קבוצות המזון.

    2. הימנעו מכל מזון מעובד ומפחמימות מזוקקות.

    3. צמצמו את השימוש בשומן רווי במזון.

    4. העשירו את התזונה באומגה 3.

    5. הקפידו על ארוחות קטנות בתדירות גבוהה.

    6. חשוב ביותר להקפיד על היגיינת פירות וירקות.

     

    תוספי תזונה מומלצים

    אנו יודעים שתמיד כדאי לקבל את מירב התרומה מהתזונה וממזון טרי ואיכותי. יחד עם זאת אם יש צורך לתת חיזוק מיוחד אז ניתן להיעזר בתוספי תזונה שונים - נוגדי חמצון דוגמת וויטמין C, סלניום, וויטמין E, תוספי תזונה בעלי פעילות אנטי וויראלית כמו וויטמין C, חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3.

     

    כמו כן, חיידקים פרוביוטיים השומרים על פלורת המעי, שנהרסה במתן אנטיביוטיקה, סטרואידים, סטרס, דיאטה לא מאוזנת ומושפעת גם ממצב מערכת החיסון והעיכול. במקרה של שלשולים תכופים וחוסר ספיגה תקין, מומלץ תוסף של מולטי וויטמין ומולטי מינרל בצורה נוזלית הנספגים בקלות יתרה ותורמים לגוף רכיבים נחוצים מאד.

     

    הראייה ההוליסטית ומחלת האיידס

    ההסתכלות הרחבה על האדם בכל רבדיו מאפשר להתמקד במניעת הידרדרות מצב החולה. גם מול מחלת האיידס כמו מול כל מחלה אחרת, הראייה ההוליסטית מבינה שאין ביכולתה של התזונה, בריאה ככל שתהיה לטפל באופן בלעדי במחלת האיידס, על כן מתבקש השילוב הטיפולי ברובד הרגשי, הנפשי והגופני.

     

    אחת מההתמודדויות העיקריות הנלוות לתופעה, היא התמודדות עם מצבי הסטרס השונים, גם במערכת העיכול, אשר מוביל לבעיה בספיגת רכיבי תזונה חיוניים כמו סידן, מגנזיום, ברזל.

     

    הפרשה מוגברת של שתן ומינרלים בשתן, הינה תוצאה של עודף סטרס וזה חלק ממעגל בלתי נגמר של קימה בלילה להשתין, שיבוש השינה, ועייפות במהלך היום בשל שני אלו.

     

    על כן, הטיפול הייחודי בסטרס הינו נחוץ לפחות כמו הטיפול במערכות החיסון והעיכול שציינו קודם. מצבים נוספים שמבקשים התייחסות משנית אך חשובה באיידס הם טיפול באלרגיות, חוסר איזון הפלורת המעיים ואיזון רגשי.

     

    שלבי הטיפול

    הנטורופתיה ורפואה הוליסטית, מאמינה כי יש בגוף כוחות ריפוי טבעיים היכולים לסייע לרפא ולהחלים ממצבים פתולוגים שונים ולשמור על בריאות תקינה.

    חשוב לטפל קודם כל במערכת העיכול. "האדם הינו מה שהוא אוכל", המזון בונה את הגוף ומספק חומרי מוצא חשובים לבנייה או חיזוק של מערכת החיסון.

     

    חשוב להתחיל במערכת העיכול כדי לאפשר לכל הטיפול המערכתי להצליח. אם המערכת הזאת לא תהיה הראשונה שתקבל תשומת לב, כל הטיפול עלול לקרוס.

     

    לאחר שמערכת העיכול מאוזנת ההתמקדות יכולה לעבור לכבד, תוך התאמת תזונה מחזקת תפקודי כבד מבחינת אנזימי כבד, למה הכבד זקוק על מנת להתמודד, השפעת הקוקטיילים והתרופות השונות על הכבד והתייחסות לפן הרגשי, התמודדות עם כעסים, רגשות עוצמתיים נוספים והשלכות של המחלה על חיי האדם.

     

    בשלב הבא, מתייחסים למערכת החיסון, נותנים דגש למערכת העצבים, ואז ההתייחסות היא לרובד הרגשי. הבא נזכור נקודה קריטית - פעילות גופנית הינה חשובה ביותר לתחזוקת המצב הגופני, מסת השריר של האדם וגם כמובן המצב הרגשי שלו. אדם פעיל גופנית יגיב יותר טוב לטיפול.

     

    כדאי לבצע פעילות גופנית בתדירות של פעם ביומיים ובכל פעם לעבוד על קבוצת שרירים אחרת - פעילות מהנה שגורמת לאדם תחושת נועם ורווחה.

     

    המצב הבריאותי של האדם חולה האיידס יוכל להשתפר למצב המיטבי כאשר האדם יסכים לאהוב את עצמו ואת גופו ולהתייחס אל כל המכלול של גוף נפש כאוצר יקר שיש לשמור עליו , להודות עליו ולהוקיר אותו בכל רגע נתון.

     

    הכותבת היא דיאטנית קלינית ומרצה בכירה לנטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים, מטפלת בנטורופתיה, תזונה סינית, שיאצו ומודעות גוף נפש, ומנחה סדנאות וקורסים בתחום

     



     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    פירות ותוספי תזונה שיעזרו לחזק את הגוף
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים