שתף קטע נבחר

לא מחאה, אלא 'יד זרה'. קייב בעיניים רוסיות

בשעה שמאות אלפי בני אדם מפגינים בקייב נגד הממשלה, בקרמלין טוענים כי מדובר בעבודה של זרים עשירים "שדוחפים את האף שלהם", ולאנשי האופוזיציה הרוסיים לא נותר אלא לקנא בשכניהם: "באוקראינה פותחים בחקירה פלילית נגד המשטרה, אבל כאן אנשים חפים מפשע יושבים בכלא"

בשעה שהמוני מפגינים אוקראינים זועקים למהפכה נוספת בארצם וליחסים קרובים יותר עם האיחוד האירופי, בקרמלין נחושים להדוף קריאות דומות בתוך רוסיה. כלי התקשורת הרוסיים מסקרים את המפגינים בקייב כ"מהפכנים מקצועיים" בחסות המערב שנחושים בדעתם להפיל את ממשלת אוקראינה.

 

פעילות השתינו על תמונות נשיא אוקראינה

 

עוד חדשות בעולם :

רוסיה: מאסר לרקדן שתקף את מנהל הבולשוי 

רודן צפון קוריאה הדיח את דודו

תפנית בעלילת הסרט. כך שדדו את הפיראטים

תאילנד: רגיעה לכבוד יום ההולדת של המלך

 

בינתיים, תנועת המחאה ברוסיה, זו שהתעוררה לחיים לאחר שוולדימיר פוטין שב לארמון הנשיאות, צופה בהתלהבות במחאות הרחוב בקייב ובממשלה המותקפת.

 

המפגינים בקייב זועמים על הברית עם מוסקבה. נשיא רוסיה פוטין וינוקוביץ' האוקראיני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפגינים בקייב זועמים על הברית עם מוסקבה. נשיא רוסיה פוטין וינוקוביץ' האוקראיני(צילום: רויטרס)

"מהפכה היא דבר יקר". זה הפזמון שהפך השבוע לנפוץ ברוסיה כשערוצי תקשורת שנמצאים בשליטה של הקרמלין טענו כי ההפגנות בקייב הם עבודה של זרים עשירים ש"דוחפים את האף שלהם" ומתערבים בעניינים שלא להם.

 

"מהפכנים מקצועיים"

רשת NTV הרוסית מסרה כי רבים מהמפגינים בבירת אוקראינה הגיעו מחוץ לקייב ותייגה אותם כ"מהפכנים מקצועיים שעבורם ארגון מהומות זה עבודה".

ערוץ אחר, "רוסיה", טען שהאופוזיציה האוקראינית קיבלה כסף זר והכשרה, לעתים דרך ארגונים לא-ממשלתיים "לכאורה בלתי מזיקים" ולעתים ישירות משגרירות ארצות הברית.

 

באחד הדיווחים בערוץ "רוסיה" נראה אדם מספר שהבטיחו לו תשלום עבור השתתפות בהפגנת מחאה נגד ממשלתו. הראיון עם האיש נלקח מערוץ טלוויזיה אוקראיני וצפייה בגרסה המלאה שלו באמת מראה אדם שמתלונן שלא שילמו לו להפגין במחאה על החלטת הנשיא ינוקוביץ' להתקרב לרוסיה ולהתרחק מהאיחוד האירופי.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תנועת המחאה ברוסיה הוציאה לרחובות עשרות אלפי בני אדם אחרי הבחירות לפרלמנט בשנת 2011, אך הפגנות המחאה הלכו ופחתו עם חזרתו של פוטין לקרמלין שנה לאחר מכן. מנהיגי האופוזיציה ברוסיה מביטים בהערצה ובקנאה רבה בשכניהם האוקראינים, שבימים האחרונים "עלו על בריקדות" ברחובות קייב.

 

קספרוב: "רודנים חוששים מחירות בגבולותיהם"

כמה ממנהיגי האופוזיציה הרוסיים כתבו בחדווה על חוסר נכונותה של אוקראינה להיות מופחדת על ידי מוסקבה. "אימפריאליסטים, הירגעו. האימפריה שלכם סבלה מקטסטרופה גיאופוליטית לפני זמן רב ותישן לעולמים", כתב ולדימיר מילוב, כלכלן וגורם לשעבר בממשלת רוסיה שכיום פעיל בשורות האופוזיציה.

 

אלוף העולם לשעבר בשחמט, גארי קספרוב, כתב שפוטין צריך לרעוד מפחד: "דיקטטורים חוששים מחירות בגבולותיהם".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אלא שהצלחת האופוזיציה באוקראינה עומדת בניגוד מוחלט למצבה של האופוזיציה ברוסיה שמחאתה נגד הקרמלין דעכה מאוד, בין היתר בעקבות החוקים החדשים שנוגעים לקיום הפגנות. השלטונות הרוסיים השתמשו בחוקים אלה כדי להטיל קנסות כבדים על מפגינים ולהגיש כתבי אישום נגד יותר מ-20 בני אדם שהשתתפו בעצרת נגד פוטין במאי 2012 שגלשה לפסים אלימים. כל הנאשמים עומדים בפני עונש מאסר.

 

שימוש מופרז בכוח נגד מפגינים

"שם (בקייב) הם פותחים בחקירה פלילית נגד המשטרה, אבל כאן יש לנו אנשים חפים מפשע שנמצאים בכלא במשך שנה", "צייץ" מנהיג האופוזיציה ברוסיה אלכסיי נבלני בטוויטר שלו.

 

בסוף השבוע האחרון פיזרה משטרת אוקראינה מפגינים באמצעים אלימים והנשיא ינוקוביץ' התנצל על השימוש המופרז בכוח והבטיח להעניש את האחראים לאלימות נגד המפגינים.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הפגנות המחאה שנערכו באוקראינה בשנת 2004 ונמשכו כמה שבועות הובילו לביטול תוצאות הבחירות לנשיאות, שלוו בזיופים נרחבים, והיוו ניצחון גדול לחזית הפרו-מערבית במדינה הסובייטית לשעבר. פוטין התייחס ל"מהפכה הכתומה" כמזימה מערבית לפלוש לתחום ההשפעה המסורתי של רוסיה ולהחליש את כוחו. הנשיא הרוסי הגיב למהפכה באוקראינה בהגברת השליטה של הקרמלין על המערכת הפוליטית ונקט אמצעים נוקשים נגד ארגונים לא-ממשלתיים שאותם הוא החשיב כלי לחץ מערבי.

 

במהלך השבוע האחרון החייה הקרמלין את הרטוריקה הישנה כשכלי התקשורת הממלכתיים ופוליטיקאים רוסיים האשימו את תנועת המחאה באוקראינה שהיא כלי של המערב. כמה מאזרחי רוסיה רואים במחאה האוקראינית תגובה של האיחוד האירופי להחלטת אוקראינה לדחות כנראה את הסכם האינטגרציה החשוב עם גוש המדינות האירופי. "ברור ש'העוצמה הרכה' של המערב הפכה פתאום ללחץ גדול", אמר המחוקק הרוסי סרגיי זלז'נייק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יש לו סיבה לחשוש? פוטין
צילום: AP
מומלצים