שתף קטע נבחר

ג'ון קרי הגיע לארץ: "הזדמנות אחרונה למו"מ"

עוד ביקור של מזכיר המדינה זוכה לקבלת פנים צוננת של שני הצדדים. בישראל מגדירים אותו "עוד ניסיון עקר", והפלסטינים טוענים: "חייבים לעצור את ההידרדרות שגורמים הפשעים הישראלים". סאיב עריקאת: "אולי אפשר ליישם את מודל ההסכם עם איראן"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נחת אמש (ד') בישראל לסבב שיחות עם בכירים ישראלים ופלסטינים במסגרת המו"מ המדיני. אולם על פי התבטאויות שני הצדדים, אף אחד מהם לא תולה ציפיות גדולות בביקור הזה. בצד הישראלי מגדירים אותו כ"עוד ניסיון עקר", ובצד הפלסטיני טוענים שמדובר בהזדמנות האחרונה להציל את התהליך לפני שאובד הסיכוי להגיע לפתרון של שתי מדינות.

 

קרי מגיע מלווה בגנרל ג'ון אלן. ב-11:30 בבוקר הוא ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוא אמור להיפגש במהלך הביקור גם עם השרה ציפי לבני, האחראית על המו"מ מהצד הישראלי, ועם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. הוא ינסה להפיח רוח חיים בשיחות הצולעות ולפתור כמה סוגיות ביטחוניות שכנראה מונעות התקדמות, נוכח התעקשותו של נתניהו לשמור על נוכחות ישראלית בבקעת הירדן ועל סידורי ביטחון קפדניים.

 

מזכיר המדינה עם הגעתו לנתב"ג (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה עם הגעתו לנתב"ג(צילום: AP)

בישראל מאשימים את הפלסטינים בהצבת תירוצים, באיומים בהתפטרות ובעיסוק יתר בסוגיית הבניה בהתנחלויות. גורם מדיני אמר הלילה: "בניגוד לפרסומים, ישראל לא תעביר שום שטח לידי הרשות הפלסטינית ולא תוותר על דרישות הביטחון

שלה. אנחנו לא מזהים שום רצון טוב בצד הפלסטיני בשיחות, לא בסוגיית ההכרה, לא בסוגיית הפליטים וגם לא בנושאים של סופיות הסכסוך".

 

בישראל נערכים לאפשרות שאבו מאזן ינסה לפוצץ את השיחות לאחר שיסתיים שחרור האסירים הפלסטינים. "יש תחושה שזה מה שמעניין אותו", אומר גורם ישראלי ."אבל בינתיים ישראל לא משנה גישה. כל זמן שיש תהליך - נעמוד בהתחייבויות שלנו כלפי האמריקנים".

 

עם זאת, בסביבת ראש הממשלה הועלתה לאחרונה האפשרות שהסבב הבא של שחרור האסירים לא יעבור חלק כמו בפעמיים הראשונות, והפעם לא בגלל ההתנגדות של נפתלי בנט והבית היהודי. "שום דבר לא סגור", אמר גורם בסביבת נתניהו. "אני לא אומר שלא יהיה שחרור, אבל אני מדגיש ששום דבר לא סגור וכדאי לשים לב לעניין הזה".

 

השרה לבני אומנם מקיימת דיאלוג עם עמיתיה הפלסטינים, אולם נראה כי בשל המחלוקות והמתיחות שנוצרו בשטח, קצב ההתקדמות של השיחות איטי מאוד. בשבועות האחרונים גברו הדיווחים כי מזכיר המדינה קרי לא ממתין לשיחות בין הצדדים וכי במזכירות המדינה עובדים באינטנסיביות על מסמך הצעות אמריקני שיעסוק בכל הסוגיות המרכזיות והרגישות של המשא ומתן.

פתיחת השיחות. לא נותרה אופטימיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פתיחת השיחות. לא נותרה אופטימיות(צילום: AFP)
 

גורם ישראלי טוען שלפי שעה קרי מתעקש לא להרים ידיים: "הוא ייפגש עם נתניהו כדי לנסות לגשר על פערים ולדחוף קדימה. הוא צפוי לקיים איתו דיון מעמיק בסוגיות ביטחון ואחר כך ייפגש גם עם הפלסטינים. צריך לקוות לטוב".

 

ליברמן לבאן קי מון: הפלסטינים פועלים חד-צדדית

במקביל נועד אמש שר החוץ אביגדור ליברמן עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון בניו יורק. ליברמן אמר לבאן כי הגישה שהפלסטינים נוקטים פוגעת בסיכויים לקידום המו"מ וכי כוונתם לפעול חד-צדדית בכדי להתקבל ל-16 הגופים הקשורים באו"ם. הוא ציין כי אמירותיהם הפומביות לפיהן הם מחכים רק לשחרור קבוצה נוספת של אסירים ולאחריה יפרשו מהשיחות מובילה למבוי סתום.

 

ליברמן שוחח עם מזכ"ל האו"ם גם על ההסכם שנחתם עם איראן. הוא אמר לו כי דאגת ישראל מההסכם שנחתם עם איראן מבוססת על עובדות בשטח. לדבריו, "רק יום לפני חתימת ההסכם השווה המנהיג הרוחני של איראן עלי חמינאי את ישראל והיהודים לכלבים חולים ואמר שישראל תיעלם מן המפה".

 

הוא הוסיף כי "גם היום אנו ממשיכים לראות פעילות איראנית שמערערת את היציבות העולמית. במקומות כמו לבנון, עיראק ואזרבייג'ן". ליברמן הזכיר בפני באן כי לפני שבועות ספורים נעצר בבאקו פעיל איראני בחשד שניסה לתכנן פיגוע נגד השגרירות הישראלית.

 

דיסקין תקף: "המנהיגים חלשים"

על רקע השיחות המקרטעות נאם אמש ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין בכנס במלאות עשור ליוזמת ז'נבה, וניצל את הבמה לתקוף את נתניהו ואת התנהלותו במו"מ. על מנהיגותו של ראש הממשלה אמר דיסקין: "המנהיגים בשני הצדדים, אלו שאמורים להוביל, לייצר תקווה ולסחוף את ההמונים, חלשים ועסוקים בהאשמות הדדיות רוב הזמן".

דיסקין באירוע לציון עשור ליוזמת ז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
דיסקין באירוע לציון עשור ליוזמת ז'נבה(צילום: AP)

דיסקין קרא להעדיף את קדושת העם על קדושת הארץ ולהפוך את ישראל לבית שאינו מחייב כיבוש של עם אחר. הוא הוסיף שישראל חייבת להקפיא התנחלויות ואמר שכמות המתנחלים בשטחי הגדה המערבית מגיעה לממדים שאף ממשלה לא תצליח לפנות.

 

"השלכות היעדר פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני קיומיות יותר מהגרעין האיראני", קבע. "המוני צעירים פלסטינים שנולדו אל תוך כיבוש ממורמרים, מתוסכלים וחסרי תקווה. גם בקרב החברה הישראלית קיימים מתחים בין הרוב היהודי למיעוט הערבי שיכולים להתפוצץ".

עריקאת עם לבני. לאמץ את המודל מהסכם הגרעין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עריקאת עם לבני. לאמץ את המודל מהסכם הגרעין(צילום: EPA)

עריקאת: ליישם כאן את מודל ז'נבה

מאז החלו השיחות ביולי האחרון נהרגו 16 פלסטינים וארבעה ישראלים. בינתיים, על פי הדיווחים המתקבלים משני הצדדים, אין התקרבות בניסיון לפתור את המחלוקת היסודיות סביב סוגיות הגבולות, הביטחון, מעמדה של ירושלים והפליטים.

ראש המשלחת הפלסטינית סאיב עריקאת אמר לקראת בואו של קרי: "הוא חייב להציל את השיחות ולמנוע את ההידרדרות שנגרמת על רקע ההתנחלויות והפשעים שישראל מבצעת בדם קר. המפגש האחרון בין הצדדים התקיים ב-5 בנובמבר. מאז הייתה תקשורת בינינו, אבל אני לא יכול לקרוא לזה מו"מ".

 

עריקאת התייחס גם להסכם בין איראן והמעצמות בז'נבה, ואמר שהמודל עשוי להצליח גם במקרה הישראלי-פלסטיני: "בז'נבה נחתמה עסקה טובה. זה מודל טוב שאפשר ליישם אותו כאן אם רוצים".

 

מוחמד שתייה, יועץ בכיר של אבו מאזן שהיה עד לאחרונה חבר בצוות המו"מ אבל הודיע על פרישה במחאה על המשך הבנייה בהתנחלויות, אמר שהפערים הגדולים הופכים את הסכם השלום עם ישראל לבלתי אפשרי. שתייה הוסיף שהתיווך האמריקני מוטה לטובת ישראל.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 04/12/2013 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ון קרי עם נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים