שתף קטע נבחר

עוזרים לכולם: הצלב האדום חוגג 150 שנות פעילות

כשאנחנו רואים מישהו סובל אנחנו, לרוב, מרגישים רע בשבילו ורוצים לעזור. אבל הרצון לעשות טוב למען האחר פועל על פי קטגוריות אישיות, כלומר לא לכולם נעזור, בעיקר בשל דעות קדומות על מי שעומד מולנו. ארגון הצלב האדום שם לו למטרה לסייע לכל מי שצריך עזרה ללא קשר ללאום אליו הוא שייך. תערוכה מיוחדת במינה מציגה את הפעילות הענפה של הארגון במהלך 150 שנות פעילות

הצלב האדום הבין-לאומי הוא "כלב השמירה" של המשפט ההומניטרי הבין-לאומי, והוא מבסס את פעילותו על ארבע אֲמָנוֹת ז'נבה משנת 1949 ועל הפרוטוקולים (סיכום הנקודות העיקריות) שנוספו עליהן (ב-1977 לאחר מלחמת וייטנאם).

 

אמנות אלו מעניקות לצלב האדום הבין-לאומי את הזכות לקיים פעילויות שונות, כגון סיוע לחיילים פצועים או חולים, ביקור שבויי מלחמה, חידוש הקשר בין בני משפחה שהופרדו כתוצאה מסכסוך אלים, סיוע לאזרחים והבטחת מתן יחס הולם לאלה המוגנים על ידי המשפט ההומניטרי הבין-לאומי - נפגעי מלחמה, סכסוכים אלימים ואסונות טבע (מתוך: יסודות המשפט ההומניטרי הבין-לאומי, אתר הוועד הבין-לאומי של הצלב האדום (ICRC)).

 

מלחמת העולם השנייה, 1939-1945. גרמניה. ביקורי נציג הצלב האדום הבינלאומי. מתוך התערוכה - פרטים בתחתית הכתבה (באדיבות הצלב האדום) (באדיבות הצלב האדום)
מלחמת העולם השנייה, 1939-1945. גרמניה. ביקורי נציג הצלב האדום הבינלאומי. מתוך התערוכה - פרטים בתחתית הכתבה(באדיבות הצלב האדום)

 

עוזרים לכולם

הצלב האדום הבין-לאומי הוא ארגון חסר פניות (אובייקטיבי), נייטרלי ועצמאי, שמשימתו היחידה היא משימה הומניטרית: להגן על חייהם ועל כבודם של נפגעי מלחמה וסכסוכים אלימים ברחבי העולם ולהגיש להם סיוע. הארגון פועל לרווחתם של נזקקים גם במקרים של אסונות טבע המוניים.

 

הארגון הוקם בשנת 1863, ומרכזו בעיר ז'נווה שבשוויץ הניטרלית. את הקמתו יזם ז'ן-אנרי דינן (1828-1910), איש עסקים ונדבן שוויצי, לאחר שהשתתף במלחמה בין צרפת לאוסטריה בהיותו בן 30. המלחמה הותירה בו רושם עז; מראה הפצועים המוזנחים, שלא קיבלו טיפול הולם, זעזע אותו; ומיד לאחר המלחמה הָגָה את הקמת הארגון.

 

חמשת המייסדים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC): גוסטב Moynier (למעלה משמאל), לואיס Appia, גיום הנרי (משמאל למטה) - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה (באדיבות הצלב האדום) (באדיבות הצלב האדום)
חמשת המייסדים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC): גוסטב Moynier (למעלה משמאל), לואיס Appia, גיום הנרי (משמאל למטה) - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה(באדיבות הצלב האדום)
 

היקף הפעילות היה בהתחלה מוגבל לטיפול בחיילים חולים ופצועים בשדה הקרב, אך התרחב במהירות לטיפול בקבוצות שונות שנפגעות מהשלכות המלחמה. עם מנדט מורחב לשבויי מלחמה, אזרחים, עקורים ופליטים, פיתח הארגון את טווח פעילויותיו כאשר מאז ומתמיד מנחים אותו עקרונות בסיסיים של נייטרליות ועצמאות. בנוסף על ביקור עצורים וסיוע בתקשורת עם משפחותיהם, התרחבה פעילות ה-ICRC בהדרגה לחלוקת מזון ופריטי סיוע אחרים לנזקקים. הארגון החל במתן שירותי בריאות ושיקום לפצועי מלחמה, תיקון מערכות סניטציה ואספקת מים, וניהול מיזמי פרנסה לפגיעים ביותר (על ידי אספקת זרעים, כלים חקלאיים, ציוד דיג וחיות משק, ובאמצעות מתן הלוואות מיקרו אשראי). 


צ'אד מלחמת אזרחים, 1965-1979. Bardai, Zoumri 1978. נציגי הצלב האדום הבינלאומי בביקורי שבויי המלחמה, שנערכו על ידי חזית השחרור הלאומית של צ'אד בפעם הראשונה - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה (צילום: GROBET, Anne-Marie) (צילום: GROBET, Anne-Marie)
צ'אד מלחמת אזרחים, 1965-1979. Bardai, Zoumri 1978. נציגי הצלב האדום הבינלאומי בביקורי שבויי המלחמה, שנערכו על ידי חזית השחרור הלאומית של צ'אד בפעם הראשונה - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה(צילום: GROBET, Anne-Marie)

מאז הקמת ה-ICRC לפני 150 שנה, טבעם המשתנה ללא הרף של המלחמה ושאר אלימות העמיד בפני הפעילות ההומניטרית אתגרים חדשות לבקרים. לכל אורך תקופה זו, ה-ICRC התאים עצמו להתפתחויות האחרונות ללא ליאות, כשתכליתו אחת: הגנת נפגעי סכסוכים מזוינים וסיוע להם.

 

הצלב האדום הבין-לאומי פועל ביותר מ-80 מדינות ברחבי העולם, באמצעות כ-60 משלחות קבועות, ומעסיק כ-1,300 נציגים, כ-9,200 עובדים מקומיים וכ-800 עובדים נוספים במשרדיו הראשיים בז'נבה שבשוויץ.

 

פעילות הצלב האדום בישראל

קידום יחס של כבוד ומתן סיוע לאוכלוסייה האזרחית הפלסטינית: הצלב האדום פועל למען האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית הנתונה בשלטון צבאי, במטרה לסייע לה לנהל חיים תקינים ככל האפשר - גישה לשירותי בריאות ורווחה, למוסדות חינוך ולמקורות פרנסה - וזאת תוך שמירה קפדנית על אופיו כארגון הומניטרי, חסר פניות, נייטרלי ועצמאי.

 

רצח העם ברואנדה, 1994.יחידה רפואית של הצלב האדום במחנה לעקורים אנשים ב-Cyangugu. צוות של הצלב האדום היה נוכח בארץ בטבח של 800,000 בני אדם וניסה לעזור לאנשים שנאלצו לברוח מבתיהם  - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה (צילום: fuller Patrick) (צילום: fuller Patrick)
רצח העם ברואנדה, 1994.יחידה רפואית של הצלב האדום במחנה לעקורים אנשים ב-Cyangugu. צוות של הצלב האדום היה נוכח בארץ בטבח של 800,000 בני אדם וניסה לעזור לאנשים שנאלצו לברוח מבתיהם - מתוך התערוכה, פרטים בתחתית הכתבה(צילום: fuller Patrick)

 

ביקורי אסירים ועצורים: נציגי הצלב האדום הבין-לאומי מבקרים אסירים ועצירים פלסטינים המוחזקים בבתי סוהר ובמתקני כליאה בישראל.

 

קיום קשרי משפחה: אחת מפעולות הליבה של הארגון היא חידוש הקשר בין בני משפחות שהופרדו כתוצאה מסכסוכים אלימים ושמירת הקשר ביניהם, וכן חיפוש נעדרים. באמצעות המשרד הראשי בז'נבה שבשוויץ ובאמצעות משלחותיו במזרח התיכון וברחבי העולם פועל הארגון להשגת מידע על אודות חיילי צה"ל שגורלם אינו ידוע, וזאת תוך שמירה על קשר רציף עם בני משפחותיהם. משנת 1969 מקיים הצלב האדום תכנית המאפשרת למשפחות פלסטיניות מהשטחים לבקר או לשלוח הודעות אל קרוביהן המוחזקים במתקני כליאה בישראל.

 

סכסוך ישראלי ערבי. בית החולים סואץ, 1973. הצלב האדום מפנה פצועי מלחמה המטופלים בשיתוף פעולה עם האו"ם. הצלב האדום הבינלאומי מתאם באופן קבוע את פעילותו ההומניטרית הבינלאומית מול ארגונים אחרים מאז 1920 - מהתערוכה, פרטים בתחתית הכתבה (צילום: VATERLAUS, Max) (צילום: VATERLAUS, Max)
סכסוך ישראלי ערבי. בית החולים סואץ, 1973. הצלב האדום מפנה פצועי מלחמה המטופלים בשיתוף פעולה עם האו"ם. הצלב האדום הבינלאומי מתאם באופן קבוע את פעילותו ההומניטרית הבינלאומית מול ארגונים אחרים מאז 1920 - מהתערוכה, פרטים בתחתית הכתבה(צילום: VATERLAUS, Max)

 

שיתוף פעולה עם הארגונים מגן דוד אדום בישראל והסהר האדום הפלסטיני: הצלב האדום תומך בשירותי החירום של שני ארגונים לאומיים אלו ומסייע בשיפור מיומנותם של העובדים והמתנדבים. לדוגמה: הצלב האדום תומך בפרויקטים מיוחדים של מגן דוד אדום בישראל, כגון בנק הדם, היחידה לאיתור נעדרים ומוכנות לשעת אסון, ומסייע לתנועתם החופשית של אמבולנסים וצוותים רפואיים של הסהר האדום הפלסטיני.

 

קידום המשפט ההומניטרי הבין-לאומי: הצלב האדום עוסק בהגברת המודעות לכללי המשפט ההומניטרי הבין-לאומי ובהפצתו, כאשר האחריות ליישומו מוטלת על כל הצדדים המעורבים בסכסוך. הארגון מפעיל תכניות חינוכיות בנושא המשפט ההומניטרי לחיילים, קצינים וגם לאזרחים (מתוך: תעודת זהות, אתר הוועד הבין-לאומי של הצלב האדום (ICRC).

 

מלחמת האזרחים בתימן, 1962-1970. התמונה משנת 1965 - אסירים מצריים של המלחמה מטופלים תחת חסות הצלב האדום. לצד הפעילות הרגילה שלו בעזרה לשבויי המלחמה, הצלב האדום גם סיפק שירותי בריאות לאזרחים - מתוך התערוכה (צילום: PALEZIEUX, J. de) (צילום: PALEZIEUX, J. de)
מלחמת האזרחים בתימן, 1962-1970. התמונה משנת 1965 - אסירים מצריים של המלחמה מטופלים תחת חסות הצלב האדום. לצד הפעילות הרגילה שלו בעזרה לשבויי המלחמה, הצלב האדום גם סיפק שירותי בריאות לאזרחים - מתוך התערוכה(צילום: PALEZIEUX, J. de)

 

  • תערוכת צילומים ייחודית המציינת 150 שנות פעילות הומניטרית ברחבי העולם, בישראל ובשטחים הכבושים תיפתח היום (ו' 6.12) ותציג במחסן 2 נמל יפו, תל אביב. התערוכה נותנת הצצה נדירה לפעילויות ההומניטריות באיזורי קונפליקט בעולם של הצלב האדום הבינלאומי. פריזמה של 150 שנות היסטוריה עולמית מהקמת הארגון ועד סכסוכים של ימינו. בין הצילומים: מייסדי הצלב האדום הבינלאומי, מלחמת העולם הראשונה, ויאטנם, אפגניסטן, דרפור, מלחמת יום כיפור ועוד. התערוכה נודדת (רמאללה-תל אביב-חברון-בית לחם-עזה) ונוצרה בשיתוף שגרירות שוויץ בישראל, מגן דוד אדום והסהר האדום הפלסטיני. אוצרת התערוכה: סיגל קשקש

 

  • שעות פתיחה: שישי ,6 דצמבר 10:00-15:00 שבת ,7 דצמבר 10:00-20:00. הכניסה חופשית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: VATERLAUS, Max
סואץ 1973 - מתוך תערוכת הצלב האדום
צילום: VATERLAUS, Max
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים