אכזבה: החולים ש"נרפאו" מ-HIV - שוב נשאים
בחודש יולי דיווחו רופאיהם של שני נשאי HIV מארצות הברית כי הנגיף נעלם מגופם בעקבות השתלת מח עצם. למרות התקווה שעוררה הבשורה, כעת נמצאו בדמם שוב עקבות הנגיף, שחמק ככל הנראה מזיהוי של בדיקות המעבדה עד כה. הרופאים: הבדיקות אינן מדויקות בחלק מהנשאים
כישלון נוסף במאבק באיידס: נגיף ה-HIV שנעלם מגופם של שני הנשאים האמריקנים שעברו השתלת מח עצם - נתגלה שוב, כך מדווחים רופאיהם של השניים. לפני מספר חודשים הורו להם הרופאים להפסיק ליטול את קוקטייל התרופות בעקבות בדיקות דם שהוכיחו כי הנגיף איננו נמצא עוד בדמם, אולם לאור חזרת הנגיף ייאלצו השניים לחזור לטיפול.
המקרה דווח בחודש יולי השנה: שני הגברים, שפרטיהם נותרו חסויים, חיים עם נגיף ה-HIV כבר 30 שנה. שניהם לקו בסרטן מסוג לימפומה אשר הצריך השתלת מח עצם, שבה הושתלו בגופם תאי אב בריאים. אחד החולים עבר השתלה לפני כשנתיים, והשני לפני ארבע שנים. מאז ההשתלה ועד לפני כמה חודשים כאמור לא נמצא זכר לנגיף ה-HIV בגופם.
עוד על HIV:
- פריצת דרך: השתלת מח-עצם ריפאה 2 נשאי HIV
- פרסום ראשון: עלייה של 12% בנשאי HIV בישראל
- איידס: האם מציאת חיסון לנגיף אפשרית?
מדובר במקרה השלישי בעולם שבו דווח על היעלמות הנגיף לאחר השתלת מח עצם. החולה הראשון, טימותי בראון המוכר גם כ"חולה ברלין", היה הראשון שנרפא מאיידס לאחר שעבר השתלה מאדם שגופו עמיד בצורה נדירה לנגיף ה-HIV. בשני הנשאים האמריקנים הושתל מח עצם מתורמים רגילים.
לפני ארבעה חודשים הפסיקו החולים ליטול את קוקטייל התרופות לאיידס, ובמקומו נטלו תרופות המדכאות את מערכת החיסון והאסורות לשימוש אצל נשאי HIV. למרבה ההפתעה, גם אז לא נתגלה כל זכר לנגיף ה-HIV.
רופאיהם של שני המטופלים הזהירו אז כי לא ידוע עדיין אם מדובר בריפוי מוחלט וכי יש לנקוט במשנה זהירות, אולם העריכו כי הסיכוי שהנגיף יחזור לגופם נמוך ביותר, משום שחלפו כמה שנים מההשתלה וגופם נמצא נקי לאורך תקופה זו מ-HIV.
נגיף ה-HIV "מתחבא" בתוך החומר התורשתי DNA ויוצר קומפלקס בלתי נגיש בגוף, כך שקשה להיפטר ממנו. תרופות הקוקטייל מעכבות את שכפול הנגיף, אולם כשמפסיקים ליטול אותן שב הווירוס להתפשט ולתקוף.
כאמור, כמה שבועות לאחר שהופסק הטיפול בקוקטייל אצל שני הנשאים, הבדיקות גילו כי הם נושאים שוב את הנגיף. רופאיהם החזירו אותם לטיפול בקוקטייל התרופות, ומדווחים כי מצבם מוגדר טוב.
לדברי הרופאים, השתלת מח העצם גרמה לכך שהנגיף לא זוהה בבדיקות המעבדה, אך הוא עדיין נותר בגופם. עוד הזהירו הרופאים כי אצל חלק מהמטופלים הבדיקות לאיתור הנגיף אינן מצליחות לזהות אותו, אף על פי שהוא נמצא בדמם.