שתף קטע נבחר

לא רק להומואים ולסביות: מהו הסכם הורות?

ההגדרה המתרחבת של המושג "תא משפחתי" דורשת פתרון למעוניינים לגדל ילד מחוץ לתבנית הנישואים הסטנדרטית. מה בא ההסכם להסדיר? כמה הוא עולה? מה מעמדו המשפטי? והאם הוא מומלץ לזוגות נשואים?

לאורך העשורים האחרונים חל שינוי בהגדרה החברתית של המונח "תא משפחתי". ניתן למצוא משפחות שאינן בהכרח מורכבות מהתבנית המוכרת של אימא, אבא וילדים שנולדו מנישואים, אלא סוגים מורכבים ומגוונים כגון חד הוריות, חד מיניות, הורים שמגדלים ילדים יחדיו ללא קשר זוגי וכולי. נשים רבות מביאות ילד לעולם ללא צורך בזוגיות, יש שמבקשות פרטנר לגדל עמו את הילד ולחלוק איתו בנטל החובות והזכויות, וגם גברים, בעיקר הומוסקסואלים, מאמצים ילדים או פונים להליכי פונדקאות מחוץ לישראל.

 

עוד פסקי דין מעניינים – בערוץ משפט ב-ynet:

 

רבים מאלה – גברים או נשים – אשר בוחרים לקשור את חייהם יחד מתוך אינטרס משותף של הבאת ילד לעולם, אך אינם מעוניינים בחיים זוגיים, מסדירים את המהלך בהסכם הורות. מהו למעשה הסכם זה? מי צריך אותו ומה הוא בא להסדיר?

 

הסכם הורות נחתם בין אנשים שמעוניינים להסדיר את מערכת היחסים ביניהם בכל הנוגע להחלטה המשותפת של הבאת ילד. הסכם כזה יכול להיחתם גם אם רק אחד מבני הזוג הביא לעולם ילד והם מעוניינים לגדל אותו ביחד.

ההכם אמור לשלב את השקפות העולם של שני ההורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההכם אמור לשלב את השקפות העולם של שני ההורים(צילום: shutterstock)

הסכמי הורות רלוונטיים לכלל האוכלוסייה, אך הם נפוצים בעיקר אצל גברים ונשים שמבקשים להביא לעולם ילד עם פרטנר ללא זוגיות. ההסכמים נפוצים מאוד בקרב זוגות חד מיניים, לסביות שלאחת מהן ילד אולם בת הזוג אינה יכולה לאמץ אותו בארץ, או זוג הומואים שהתקשר עם אישה להבאת ילד משותף, או עם פונדקאית (בחו"ל) ולא הסדיר את האימוץ.

 

הסכמי ההורות מסדירים את מערכת הזכויות והחובות האישית, הכלכלית וההורית בינם לבין הילד. הם כוללים את כל ההסכמות בין ההורים ומשלבים את השקפת העולם של שני ההורים ביחד.

 

באיזה שלב יש צורך בהסכמי הורות?

הסכמי הורות יכולים להיערך בכל שלב מרגע ההחלטה להביא ילד משותף, אך על מנת שיהיו מקיפים ככל האפשר, רצוי שהסכמים אלה ייערכו וייחתמו עוד בשלב תכנון ההיריון, לצורך הגברת הוודאות.

 

אילו נושאים חשוב להקפיד שיירשמו בהסכמי הורות?

הסכם הורות מקיף מורכב מכמה שלבים:

 

1. תכנון ההיריון. בחירת הרופא, אופן חלוקת הנטל במימון הוצאות ההיריון והלידה, נוכחות בבדיקות היריון.

2. הגדרת חלוקת האחריות ההורית. האם האחריות תהיה משותפת? האם אחד ההורים יהווה בית מרכזי לילד? האם תהיה הגדרה מפורשת של משמורת?

3. הגדרת חלוקת זמני השהות של הילד עם כל אחד מההורים. באילו ימים אחראי כל הורה על הילד; מה קורה אם הילד חולה או בחופשה; כיצד מחלקים ההורים את הבילוי עם הילד בחגים, בילויים וחופשות, יציאה לטיולים בחו"ל ועוד.

4. מזונות הילד. האם יהיה תשלום מזונות בסיס או לא.

5. מימון צרכים נלווים של הילד. בית ספר, חוגים, שיעורים פרטיים, הוצאות בריאות: מה תהיה דרך התשלום של אותן הוצאות ומה יהיה מנגנון קבלת החלטות בנוגע אליהן? במקרים שבהם מחליטים ההורים לקיים הסדר של אחריות הורית שוויונית, נוצרים מנגנונים יצירתיים לתשלום מזונות, כגון הפקדת סכום מראש למימון צורכי הילד בחשבון נאמנות, אשר מנוהל על ידי שני הצדדים, או הפקדת סכום קצוב חודשי על ידי שני ההורים.

6. מנגנוני פתרון סכסוכים. בחירת זהות טיפולית בדמות פסיכולוג, מגשר או בורר, למקרה של היעדר הסכמה המחריפה לכדי חוסר בתקשורת או חלילה נתק בין ההורים, טרם פנייה לבית המשפט.

 

האם הסכמי הורות טובים גם לנשואים?

אין כל מניעה לערוך הסכם הורות גם בקרב זוגות נשואים, כפי שעורכים הסכמי ממון, ויש בו לתרום לטובת הילד ולהגברת היציבות והוודאות בחייו ובחיי המשפחה כולה.

 

האם ההסכם טעון אישור ביהמ"ש?

הסכם הורות טרם הלידה יהיה תקף מבחינה חוזית מרגע החתימה.

אולם ההסכם טעון אישור של בית המשפט רק לאחר לידתו של הילד. רצוי לאשר אותו בפני בית המשפט מיד לאחר הלידה.

 

כמה עולה הסכם כזה?

טווח המחירים בעריכת הסכם הורות נע בין עשרת אלפים ל-30 אלף שקל - תלוי במספר השעות המושקעות בעריכתו. החיסכון בא לידי ביטוי בשני מישורים. הכלכלי: הסכמי הורות חוסכים הליכים משפטיים ארוכים ויקרים, שעלותם יכולה להגיע לעשרות רבות ואף מאות אלפי שקלים. והרגשי: עריכת ההסכם מעניקה יציבות, ודאות, פתרון מחלוקות בדרכי נועם, מניעת הפתעות לא נעימות וצמצום הפגיעה בטובת הילד בעת משבר.

 

האם צריך עו"ד?

רצוי להיעזר בעורך דין לענייני משפחה אשר בקי בתחום, מכיר את המצב המשפטי הקיים ויכול לגבש הסכם אשר תואם את תפיסתו של בית המשפט את טובת הילד.

 

  • עו"ד שירי מלכה היא בעלת משרד העוסק בדיני משפחה וירושה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים