שתף קטע נבחר

'אני וקמרון באשכבת מנדלה': אובמה ב"סלפי"

הנשיא האמריקני ורה"מ הבריטי החליטו כי טקס האשכבה של המנהיג האפריקני שאיגד מנהיגים מכל העולם הוא זמן טוב לצילום עצמי. וגם: מי הבריז? מי הצליח לחמוק מלשבת לצד קודמיו בתפקיד? ועוד מבוכות מדרא"פ

מנהיגי כל העולם התאספו אתמול (יום ג') בדרום אפריקה כדי לחלוק כבוד אחרון לנלסון מנדלה שהלך לעולמו בשבוע שעבר. אולם האירוע ההמוני טמן בחובו מבוכות שונות, השתובבויות ו"פאדיחות" דיפלומטיות. אחת מהן הייתה כשנשיא ארצות הברית ברק אובמה, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון וראש ממשלת דנמרק הלה תורנינג-שמידט צילמו עצמם בטלפון הנייד, במחוות "סלפי".

 

עוד על מותו של נלסון מנדלה :

בשירה ובריקודים: רבבות נפרדו ממנדלה

אופס: בדרא"פ הכריזו "נתניהו ופרס כאן". צפו

סרקוזי נגד הולנד: "שאני אשב בביזנס?"

"מה עכשיו?": דרום אפריקה לאחר מות מנדלה

 

מבוכה נוספת שקשורה בנשיא האמריקני הייתה כשלחץ את ידו של נשיא קובה ראול קסטרו. ב-BBC כינו את הלחיצה "ניצול ההזדמנות" לקידום היחסים בין שתי המדינות, לאחר יותר מחצי מאה של עוינות. בבית הלבן מיהרו להבהיר כי לחיצת היד לא הייתה מתוכננת ושבין שני האישים לא הוחלפו דין ודברים מעבר לה. דובר הבית הלבן הדגיש גם כי ארה"ב עדיין מודאגת מ"הפרות זכויות האדם המתבצעות במדינה". אתר קובני שהתייחס לתמונה אמר כי מדובר בסימן "לסוף התוקפנות האמריקנית".

מבוכה 1: צחוקים באשכבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבוכה 1: צחוקים באשכבה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מבוכה 2: לוחץ יד לראול קסטרו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבוכה 2: לוחץ יד לראול קסטרו(צילום: רויטרס)

 

טקס האשכבה של זוכה פרס נובל לשלום המנוח נערך אתמול באצטדיון הכדורגל FNB שביוהנסבורג. לטקס הגיעו כ-100 ראשי מדינות מרחבי העולם בעבר ובהווה והוא היה אחד הגדולים בהיסטוריה. ההגעה ההמונית למדינה האפריקנית גרמה לאויבי עבר, גם מאותה מדינה, להיפגש בעל כורחם.

 

כך קרה לנשיא צרפת פרנסואה הולנד וקודמו בתפקיד ניקולה סרקוזי שהחליטו להגיע במטוסים נפרדים, לאחר סירובו של האחרון לחלוק עמו טיסה משותפת. הנשיא הולנד הזמין אותו לטוס ביחד איתו במטוס הנשיאותי להלוויה. מקורות דיפלומטיים דיווחו כי סרקוזי לא היה מוכן לשבת 13 שעות במחלקת עסקים בעוד הולנד יישן בתוך הסוויטה המפוארת שבמטוס. אך השניים ניסו שלא להראות בטקס את סלידתם זה מזה. באצטדיון נראו השניים יושבים בנוקשות זה לצד זה ומשתדלים להסתכל לכיוונים שונים.

נשיאי ארה"ב לשעבר בוש וקלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיאי ארה"ב לשעבר בוש וקלינטון(צילום: AFP)

מצחקקים. קמרון לא ישב ליד קודמיו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצחקקים. קמרון לא ישב ליד קודמיו(צילום: EPA)

בסופו של דבר המבטים נפגשו. הולנד וסרקוזי (צילום: AP) (צילום: AP)
בסופו של דבר המבטים נפגשו. הולנד וסרקוזי(צילום: AP)
ארבעה ראשי ממשלה בריטים, קמרון, גורדון בראון, טוני בלייר וג'ון מייג'ור הגיעו לטקס, וגם הם לא נודעים בחיבתם זה אל זה. מדובר בפעם הראשונה שהארבעה נוסעים יחד לחו"ל. אך סידור הישיבה הביא לכך שהארבעה לא יישבו יחד – צעד שככל הנראה הקל מאוד על קמרון שככל הנראה ניסה להתחמק מתמונה משותפת עם בראון ובלייר.

 

אך רשימת הנפקדים בטקס הייתה ככל הנראה המבוכה הגדולה ביותר של טקס האשכבה הבינלאומי שנערך למנהיג השחור המוערך. ישראל הסתפקה במשלחת של חברי כנסת בראשות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס ביטלו את נסיעתם לדרום אפריקה ברגע האחרון - הראשון בשל העלויות והשני בשל מחלה.

 (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

קמרון חמק מלשבת לידו. טוני בלייר (צילום: AP) (צילום: AP)
קמרון חמק מלשבת לידו. טוני בלייר(צילום: AP)

שגריר ישראל בדרום אפריקה לשעבר, אלון ליאל, העריך מוקדם יותר בשיחה עם ynet כי נתניהו ויתר על הנסיעה כיוון שהבין שהוא אינו רצוי בדרום אפריקה, שיחסיה עם ישראל רעים בשל הסכסוך עם הפלסטינים. למרות חסרונם המורגש של האישים הבכירים, במהלך הטקס הכריז בטעות המנחה כי פרס ונתניהו דווקא נמצאים שניהם בקהל.

 

מדינה נוספת שראשיה נעדרו מהטקס הייתה רוסיה. במקום הנשיא ולדימיר פוטין או ראש הממשלה דמיטרי מדבדב, נסעה ליוהנסבורג יושבת ראש הבית העליון בפרלמנט הרוסי, ולנטינה מטוויינקו. שלשום ביקר פוטין בשגרירות דרום אפריקה במוסקבה וחתם בספר הניחומים לזכרו של מנדלה.

מתגוננים מהגשם (צילום: AP) (צילום: AP)
מתגוננים מהגשם(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

באיראן התפרסמו דיווחים סותרים על הגעתו של הנשיא חסן רוחאני לדרום אפריקה. לפי דיווחים ראשונים, רוחאני ושר החוץ שלו מוחמד ג'וואד זריף היו אמורים להשתתף באירועים ביוהנסבורג. לאחר מכן פורסם כי השניים חזרו בהם כדי לא להיקלע להזדמנות שבה ייפגשו פנים מול פנים עם הנשיא אובמה. בסופו של דבר, סגן הנשיא מוחמד שריאטמדרי היה זה שייצג את הרפובליקה האיסלאמית בדרום אפריקה.

 

מדינות נוספות שראשיה החליטו שלא להשתתף בטקס האשכבה היו סין, סודן, מצרים וצ'כיה. סוכנות הידיעות הסינית שינואה הודיעה כי סגן הנשיא יהיה זה שייצג את המדינה באירועים לזכר מנדלה. בדיווח לא צוין מדוע הנשיא שי ג'ינפינג לא יהיה זה שייסע.

 

העיתון "אינדיפנדנט" בסודן דיווח כי הנשיא עומר אל-באשיר לא ייסע ליוהנסבורג כדי להימנע מסיבוכים

הקשורים בחשדות העומדים נגדו בבית הדין הפלילי בהאג. במצרים דווח כי שר הפנים החליט שלא לטוס ליוהנסבורג כיוון שחשש ממבוכה. דרום אפריקה התבטאה רבות נגד הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי וכינתה את המהלך – הפיכה צבאית.

 

ראש ממשלת צ'כיה יורי רוסנוק היה היחיד שלא הלך סחור-סחור והצהיר על כוונתו שלא להשתתף באירועים. בדיווחים בכלי תקשורת במדינה צוטט רוסנוק מתלונן על כך שעליו לבטל תוכניות עבור המסע לדרום אפריקה. הוא אף צוטט תוהה על עלויות הנסיעה.

 

 


פורסם לראשונה 10/12/2013 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אני וראשי הממשלה שלי. אובמה, קמרון ותורנינג-שמידט
צילום: AFP
מומלצים