שתף קטע נבחר

קיבלתם ירושה ובתוכה גם חובות. מה עושים?

אדם מת והשאיר אחריו הלוואות שלא הוחזרו, משכנתה שלא הסתיימה וחובות לגורמים שונים. איך מגן החוק על היורשים? כיצד עליהם לפעול כדי שנושים לא יתדפקו על דלתם? ומה עושים עם ביטוחי החיים וקופות הגמל? מדריך

ירושה עשויה על פי רוב לסייע לשפר את מצבו הכלכלי של המוטב, אבל לעיתים היא כוללת לא רק כסף ונכסים אלא גם חובות: הלוואות שנלקחו ולא הוחזרו במלואן, משכנתה שלא שולמה וכולי. למעשה, עזבונו של אדם שהלך לעולמו כולל את כל זכויותיו וגם את כל חובותיו עלי אדמות. האם זה אומר שלאחר פטירתו חייבים יורשיו גם בתשלום החובות שלו?

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

החוק הישראלי קובע שבמידה שחייב הלך לעולמו, אין במותו כדי לעצור את הליכי הגבייה של חובותיו או להפסיקם. מנגד, החוק גם מספק הגנה מקסימלית ליורשים ואינו מאפשר "לרשת חוב", אבל ההגנה מותנית בכך שהיורשים פעלו ליישב את החוב עוד לפני שחילקו ביניהם את הירושה.

אילוסטרציה. להימנע מהפתעות של ההוצאה לפועל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. להימנע מהפתעות של ההוצאה לפועל(צילום: shutterstock)

כדי להימנע מהפתעות כגון מכתב מהוצאה לפועל שצץ יום בהיר בפתח ביתם של היורשים, יש לפעול לפי לשון החוק: חובה לפרסם את עובדת פטירתו של אדם בעיתונות הכתובה ולאפשר תקופה של שלושה חודשים שבמהלכה יכולים הנושים לדרוש שיושב להם כספם מתוך רכושו של המנוח, בטרם יחולק ליורשים. באופן זה יכולים היורשים להבטיח שלא יהיה אפשרי לבוא אליהם בטענות במידה שיתגלו חובות לאחר חלוקת העיזבון.

 

ואם אין צוואה מסודרת?

במידה שצצים נושים במהלך שלושת החודשים הללו, הם יכולים לדרוש את החוב אך ורק מעיזבונו של הנפטר - כלומר מהכסף והנכסים שהותיר אחריו ועד לגובה שווי

העיזבון. מצב זה תקף גם אם העיזבון עצמו אינו מספיק כדי לכסות את החובות.

 

לדוגמה, פלוני הלך לעולמו והותיר צוואה שבה הורה כי לאחר מותו תעבור כל תכולת חשבונות הבנק שלו, בסך מיליון שקל, לנכדתו האהובה. לאחר מותו התגלה ליורשת שלצד הכספים שהוריש לה, הותיר הסב המנוח חובות בסך שני מיליון שקל. לצורך העניין נוכו חובותיו מירושת הנכדה: היא לא תזכה לקבל דבר מהירושה, אבל גם אין לה סיבה לדאגה שמא נושים יתדפקו על דלת ביתה בדרישה לגבות ממנה את יתרת החוב שהשאיר הסב.

לעשות סדר בחובות לפני חלוקת הירושה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לעשות סדר בחובות לפני חלוקת הירושה(צילום: shutterstock)

אותו הדין חל גם במקרה שבו אין צוואה מסודרת. במקרה שכזה, הירושה מתחלקת בין ילדיו של המנוח ובן או בת זוגו. גם אם לא הוזכרו בצוואה במפורש, החוק מגן על היורשים ולא מאפשר לגבות מהם את החוב ישירות, אלא רק כחלק מהעיזבון. הדבר רלוונטי במיוחד כאשר מדובר בחוב שנוצר עקב הלוואות או משכנתאות שנטל המנוח בחייו.

 

מה לגבי ביטוח חיים וקרנות השתלמות?

המצב שונה בכל הקשור למצב המשפטי של קופות גמל, קרנות השתלמות וביטוחי חיים למיניהם, אשר החוק לא רואה בהם חלק מעיזבונו של אדם שנפטר. הכספים הללו אינם מחולקים בהתאם לחוק הירושה,

אלא ניתנים למוטבים שציין הנפטר בפוליסה. במידה שלא הוטל עליהם עיקול עוד בחיי המנוח, חסכונות אלו חסינים מתביעות של נושים למיניהם.

 

דיני הירושה, אם כן, מיטיבים מאוד עם היורשים. מטרת החוק היא למנוע מצב שבו היורש נושא בנטל של חוב שלא הוא יצר, כך שבתרחיש הגרוע ביותר הוא יכול להיוותר ללא ירושה בכלל, אך ללא חובות משלו. מצד שני, דואג החוק לאפשר הליך מסודר שבו הנושים יכולים לגבות את חובם מהרכוש שהשאיר אחריו הנפטר.

 

אין זה אומר כי ניתן להתעלם מחוב. אם יוכח כי אדם קיבל ירושה ובחוסר תום לב נמנע לשלם את החובות שלה, ניתן לחייב אותו בתשלום גם לאחר שחולק העיזבון ולאלץ אותו להחזיר את הכספים שקיבל. מכיוון שכך, רצוי לקיים בדקדקנות את הפרוצדורה שקבע החוק, לפרסם מודעה על מותו וליישב את החובות הללו כראוי, על מנת שתוכלו ליהנות מהרכוש שירשתם ללא דאגות.

 

  • עו"ד רחלי גרינברג, שותפה במשרד "גרינברג אפרתי", עוסקת בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: צביקה גולדשטיין
עו"ד רחלי גרינברג
צילום: צביקה גולדשטיין
מומלצים