שתף קטע נבחר

מעורבות

שיוויון מזויף: בין נשים לגברים במאה ה-21

כשאת נשארת שעות נוספות בעבודה אומרים שאת אנוכית ומזניחה את הילדים, כשהבעל שלך נשאר בעבודה עד מאוחר אומרים עליו שהוא משקיען ומסור. במאה ה-21 היחס לנשים ולגברים לא מתקרב ולו בחצי צעד לעבר השוויון והדו-שיח הקיים בנושא פשוט מגוחך

אמונות ותפיסות על מקומן של נשים, היו פעם חד משמעיות ונאמרו בריש גליי: מקומה של האישה בבית, או במקרה הטוב, במטבח. היום חושבים בדיוק אותו הדבר, רק במסווה של קדמה ונאורות. מעל לראשנו מתנהל שיח מזויף של זכויות נשים בעולם העבודה, שיח אינטרסנטי ומונע משקולים פוליטיים או שיווקיים גרידא - די אני כבר לא קונה את זה יותר, ולא מאמינה לכם.

 

כן נכון, כולם בעד שוויון לנשים, שומעת את ההצהרות הללו כל יום, אולם מה שנאמר מתחת וליד, במסווה ולא בהצהרות הגלויות, אלו הן האמירות והדעות שבעצם משרטטות ומטוות את מקומנו בעולם העבודה, עולם גברי שלנשים יש רשות לדרוך בו בתנאים מסוימים, תחת פיקוח של גברים.

 

אנחנו מפנימות כשאומרים: הוא- מסור לעבודה ומחויב לעמוד ביעדים, היא- פושרית דוחפת ונועצת מרפקים. הוא- מסור לעבודה ויעבוד עד שעות מאוחרות של הלילה, היא- פשוט אגואיסטית שלא אכפת לה מהילדים ומהבעל, אימא מזניחה. הוא- מקפיד על הופעה נאה, היא- מתגנדרת ולובשת שמלות צמודות, הוא- מאורגן ויעיל, היא- גאוותנית ורגשנית.

 

  • סרטון של פנטן שהועלה לרשת וזכה ליותר מ-5.4 מיליון צפיות ואף לתגובה של שריל סנדברג, סמנכ"לית תפעול פייסבוק, מראה כיצד נשים וגברים, הפועלים באופן דומה בתחומים שונים בחיים, מקבלים יחס שונה לחלוטין - בעוד שגברים זוכים לשבח, בנשים מזלזלים

 

מנהיגות וכושר ניהול נתפסים כתכונות שמיוחסות לגברים, ולכן גם מוערכות יותר, בעיקר בשוק העבודה, ואילו תכונות נשיות מוערכות ומתוגמלות פחות (יזרעאלי,1999) הסיבות "הלגיטימיות" לקדום גבר בעבודה לעומת אישה שעובדת באותה עבודה ובאותה רמת הצלחה מבוססות על האמונות שלגבר יש תכונות שיותר מתאימות לדרגות הגבוהות, תכונות שמוכתבות על ידי שוק עבודה שנשלט על ידי גברים.

 

כרטיס הכניסה שלנו הנשים לעולם העבודה מותנה כל הזמן, הצפייה כיצד נתנהג, נתלבש, נתמודד עם אותן מטלות של עמיתינו הגברים באותה עבודה, שולחן מול שולחן, לא מאפשרות לנו לעבור את המשוכות. המוט מעל המשוכה נופל כול העת, לא מצליחות לעבור אותו כמו שהגברים יודעים. אם חשבתן שהיום אנחנו משכילות יותר ולכן יכולות להרגיש כמו בבית בעולם העבודה, להיות אדוניות לעצמנו, דעו לכן שמדד חוסר השוויון המגדרי, שפותח על ידי "שוות"- המרכז לקדום נשים בזירה הציבורית, מוכיח לנו שהכול למראית עין.

 

בעצם האמת היא שאנו נמצאות בפער עצום, ושלמרות העלייה בהשכלה אצל נשים, האפליה המגדרית הולכת וגדלה. כן יש גידול בחוסר השוויון המגדרי לאורך השנים - את ההשכלה שאנחנו רוכשות, אנחנו לא מצליחות לתרגם לשוק העבודה והכניסה שלנו לשם פוגענית ולא מאפשרת לנו לממש את ההישגים שלנו.

 

הגברים צוברים "נכסים" מכל הסוגים במהלך הקריירה ואנחנו הרבה פחות, ויש לכך השלכות מרחיקות לכת על חיינו. כך גם כשאנו מזדקנות ורוצות לפרוש בכבוד מהעבודה, לא נצברות לזכותנו זכות כשל גברים - 59% מהגברים נהנים מהפנסיה, לעומת 37% מהנשים (כך דו"ח של ברברה סבירסקי ממרכז אדווה). אחרי שנות עבודה כול כך רבות, זה מרגיז ומתסכל לגלות ששוב אנחנו נשארות בפער גדול מאחור וחוסר השוויון המגדרי בישראל הולך ומעמיק,זהו התהליך התת-קרקעי שאני מצביעה עליו ורוצה לבקש שנפעל כדי למגר אותו, יחד כולנו הנשים ושלא ימכרו לנו לוקשים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היא נדחפת ודוחפת, הוא מסור ומשקיען
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים