שתף קטע נבחר

שופטת: חרדה מהטיפול בהוצאת ילדים מהבית

על רקע פרשת "ילד המריבה" נמתחה בכנסת ביקורת רבה על רשויות הרווחה. שופטת לשעבר בבית דין לענייני משפחה: "המשרד שמוסר הוא גם זה שמוציא". העובדים הסוציאליים התגוננו: עומדים מול מסע הפחדות אלים

"הבעיה היא שיש משפחות מבוססות משכילות שמחכות לילדים לאימוץ ואותו משרד שמטפל במסירה הוא גם אותו משרד שמוציא ילדים מהבית". את הביקורת החריפה מתחה היום (ג') שופטת בית המשפט לענייני משפחה בדימוס, חנה בן עמי, במהלך דיון טעון שקיימה הוועדה לזכויות הילד בכנסת בנושא הוצאת ילדים מהבית.

 

עוד בחדשות:

ברחוב, מול המצלמה: כך נראה חיסול ב-M-16

הפלות ללא סיבה רפואית: "מהפכה חברתית"

 

הדיון נערך על רקע הביקורת הקשה של שופטי בית המשפט העליון על רשויות הרווחה בפרשת "ילד המריבה" ובצל הטענות הקשות שנשמעו בקרב חברי כנסת ומשפחות בדבר יד קלה על ההדק בכל הקשור לדרך שבה

רשויות הרווחה מוציאות ילדים מבתיהם. מנגד עמדו דיווחים של עובדים סוציאליים שלפיהם מתנהל נגדם מסע הפחדות אלים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, הפסיקה את הדיון הסוער לזמן קצר וגם הוציאה במהלכו את חברי הכנסת פנינה תמנו-שטה ונסים זאב. "אנו רואים מחד קלות בלתי נסבלת של הוצאת ילדים מבתיהם ומאידך סרבול בהוצאת ילדים אחרים, כאשר באמת המצב דורש זאת ויש סכנת חיים", אמרה יו"ר הוועדה. "האם יש מדדים אחידים? האם כשיש אסון נעשית חקירה והפקת לקחים? לפעמים לעובדים סוציאליים אין זמן לעשות בדיקות אמיתיות והם נטולי כלים, ומאידך מצפים מהם לחרוץ גורלות".

 

מנכ"ל משרד הרווחה, יוסי סילמן, שעומד בראש ועדה שמינה בקיץ שר הרווחה לבחינת הסוגיה, אמר כי "העובדות הסוציאליות קורסות". לדבריו, הגורם שמביא לאותה קריסה שעליה הצביע הוא "האבסורד. מעמיסים עליהם תיקים, והעובדת הסוציאלית היא גם הממליצה, גם המכריעה וגם המלווה של המשפחה בהמשך. לוקחים עובדת סוציאלית לסדרי דין ומאמללים אותה".

 

סילמן, שגילה כי יגיש את המלצותיו לשר הרווחה מאיר כהן בעוד כשבועיים, אמר עוד כי "קיים מתח מובנה בין רצון למנוע אסונות לבין נקיטת צעד קריטי כמו הוצאת ילד מביתו. איננו חפים מטעויות".

 

לפי הנתונים שמסר סילמן, כ-2,500 ילדים נמצאים במשפחות אומנה וכ-7,500 במוסדות. עוד נמסר כי ישראל מדורגת בין האחרונות בעולם המערבי בהוצאת ילדים מבתיהם. "בקרוב יהיו שינויים בתפישה", אמר סילמן. "ההורים והילד יוזמנו והם גם יוכלו להביא עורך דין מטעמם שימומן על ידי המדינה. אנחנו מפקירים את דמם של העובדים הסוציאליים שסובלים מאלימות קשה, אנחנו כמשרד נעשה הכול כדי להגן עליהם".

 

ח"כ תמנו-שטה ציינה בדיון כי במדינה דמוקרטית כולם נתונים לביקורת. לדבריה, "יש עובדים סוציאליים שעושים עבודת קודש. אנחנו לא רוצים לשפוך את התינוק עם המים אבל אלו דיני נפשות ורשויות הרווחה גם עושות טעויות, ויש שופטים שרואים בחוות הדעת של פקידי הסעד את חזות הכול".

 

"מתנהל כאן סחר בבני אדם" 

ח"כ זאב תקף בחריפות את רשויות הרווחה. "כל משפחה במצוקה צריכה לברוח מהרווחה, ליוויתי עשרות משפחות. איך יכול להיות שעובדים סוציאליים הם גם יוזמי הדיון המשפטי ובסופו של דבר גם הם השופטים, וחוות דעת היא המכריעה הבלעדית. מה שמתנהל כאן זה סחר בבני אדם".

 

השופטת בדימוס בן עמי העידה על מקרה שהובא בפניה ב-1998, ובו לדבריה הועלמה ממנה חוות דעת של עובדים סוציאליים. במקרה המדובר ילדים הוצאו מחזקת אם שלא הואשמה בהתעללות. "פקידי הסעד ביקשו לקיים דיון משפטי בלי נוכחות האם ובלי למסור לה פרוטוקול. זאת למרות שהאם לא הואשמה בדבר אלא רק הייתה קשת יום, ולא ניתנה לה עזרה. פניתי אז לנשיא בית המשפט העליון אהרן ברק וליועץ המשפטי לממשלה, אך אפילו לא הוזמנתי להעיד על התופעה". בן עמי ציינה כי מאז המצב לא השתנה באופן מהותי ואף ציינה כי היא חרדה לנוכח המקרים שאליהם הייתה עדה.

 

דוד גולן, דובר איגוד העובדים הסוציאליים, תקף בתגובה את השופטת בן עמי ואמר: "חבל שכבוד השופטת שהציגה מקרה מלפני 15 שנה לא טורחת לתת גילוי נאות ולספר מה המניעים האישיים שלה לתקוף את עובדי הרווחה ועבודת הקודש שהם עושים".

 

במהלך הדיון העידה אם שבתה הוצאה מהבית כי רשויות הרווחה סייעו לה רבות עד להחזרתה. "לפעמים טוב להוציא ילד מהבית כי ההורה לא קם מהרגליים ולעתים טוב לנער אותו, והם גרמו לי להיות הורה טוב יותר".

 

מנגד, אם אחרת סיפרה כי שמונה שנים אחרי גירושים שבהם ילדיה היו בחזקתה ולאחר שחדלה מלשתף פעולה עם פקידות הסעד, היא פנתה בתלונה למבקר המדינה על קרבה משפחתית של אחת מהם לגרוש שלה.

"פתאום חוות הדעת של העובדות הסוציאליות עליי השתנו", סיפרה האם, "והילד נלקח ממני והועבר לאביו. מעולם לא הייתי אלימה או מתעללת ובכל זאת הילד נלקח ממני".

 

בתוך כך, מאות עובדים סוציאליים ופקידי סעד לחוקה השתתפו היום בכינוס חירום שערך איגוד העובדים הסוציאליים. באירוע נשמעו עדויות של פקידי סעד על איומים ואלימות שמצטברים לטענת למסע של טרור והפחדה שמתנהל נגדם בעקבות החלטות על הוצאת ילדים מהבית. השופטת בדימוס סביונה רוט לוי אמרה בכינוס: "אני לא מכירה חוטפי ילדים שהם עובדים סוציאליים ולא מבינה איך המדינה שצריכה לתת שירות והגנה לעובדים הסוציאליים מאפשרת זאת ואיך לא נשמע קולם של ראש הממשלה ושר הרווחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
2,500 ילדים נמצאים במשפחות אומנה. הוריו המאמצים של "ילד המריבה"
צילום: צביקה טישלר
מומלצים