שתף קטע נבחר

"חיזבאללה הבריח ללבנון רכיבי יאחונט"

"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי הארגון העביר מערכות של טילים מתקדמים, ובהם של טיל חוף ים. "זה לא מספיק להפיכת המערכת למבצעית", העריכו גורמי ביטחון בארה"ב, וקבעו שלתקיפות חיה"א בסוריה היו תוצאות מוגבלות

חיזבאללה הצליח להבריח ללבנון חלקי מערכות טילי חוף ים מדגם יאחונט, אך אין בידי הארגון מספיק רכיבים כדי להפוך את המערכות למבצעיות - כך מעריכים גורמי ביטחון אמריקניים. לפי הפרסום הבוקר (יום ו') בעיתון "וול סטריט ג'ורנל", במערכת הביטחונית בארה"ב סבורים שפעילי חיזבאללה מעבירים בחלקים את מערכות הטילים - בניסיון לא להיתפס על ידי ישראל "שמנהלת תקיפות אוויריות חשאיות לסיכול ההברחות" - כך לפי הדיווח האמריקני.

 

עוד בחדשות:

"ישראל חיסלה את רוב מפגעי בואנוס-איירס"

הרופאה שהותקפה: אחרי הדקירה הייתי המומה

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי לפי המודיעין האמריקני חיזבאללה מחזיק בשטח סוריה 12 מערכות יאחונט. "ישראל ניסתה לפגוע במערכות האלו, מתוצרת רוסיה, בתקיפות בחודשים יולי ואוקטובר שהסתיימו ב'תוצאות מעורבות'", דיווח כתב ה"וול סטריט ג'ורנל" בהסתמך על הערכות נזק אמריקניות.  

צילום לווין של הבסיס שהותקף בלטקיה. "תוצאות מעורבות" (צילום: google maps) (צילום: google maps)
צילום לווין של הבסיס שהותקף בלטקיה. "תוצאות מעורבות"(צילום: google maps)
 

"ישראל תקפה בשטח סוריה לפחות חמש פעמים ב-2013, במטרה להשמיד את מערכות הטילים שיועדו לחיזבאללה אך תוך ניסיון להימנע מעימות", ציין העיתון שחזר על דיווחים מפי מקורות ישראליים ואמריקניים שלפיהם אותן תקיפות עצרו משלוחי נשק של טילי SA-17 נגד מטוסים וטילי "פאתח 110".

 

"חיזבאללה סבלניים"

העיתון האמריקני מוסיף פרטים על המאמץ הישראלי נגד הברחות הנשק ללבנון. לפי הפרסום, בשלהי 2012 קיבלו סוכנויות המודיעין של ארה"ב וישראל מידע על התגברות החשש בקרב ההנהגה האיראנית, כולל מפקד כוח אל-קודס קאסם סולימאני, מהאפשרות של נפילת משטר אסד בסוריה. עבור סולימאני המשמעות הייתה שהולך ונסגר חלון ההזדמנויות של איראן לספק לחיזבאללה נשק מתקדם. בטהרן רואים במערך הטילים של חיזבאללה את קו ההגנה הקדמי של הרפובליקה האיסלאמית במקרה של תקיפה ישראלית. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

גורמים ישראלים, שלפי העיתון "מעורים בדיוני ביטחון", טענו שבאותה תקופה "גנרלים בכירים בחיל האוויר הישראלי דחפו לפעולה נגד המשלוחים".

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב בהסתמך על מקור אמריקני שתודרך על המבצעים: "כדי להשמיד את מערכות הטילים מבלי להיכנס לשטח האווירי של סוריה, מפקדים הורו לטייסים ישראלים לבצע תמרון "השלכת פצצה" שבו הטייסים משחררים פצצות מונחות GPS ממדפי מפלט בתנועה קשתית לכיוון סוריה". אותם גורמים הסבירו לעיתון כי כדי שהתמרון יסתיים בהצלחה, על המטרות להיות נייחות. 

"תמרון מיוחד לשיגור טילים משטח לבנון לתוך סוריה" (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
"תמרון מיוחד לשיגור טילים משטח לבנון לתוך סוריה"(צילום: יאיר שגיא)
  

"התקיפה הראשונה, ב-30 בינואר, כוונה נגד משלוח טילים נגד מטוסים SA-17 מתוצרת רוסיה. בתחילת מאי הישראלים איתרו מטוס שלטענתם מעביר טילי פאתח-110 מאיראן לשדה התעופה הבינלאומי בדמשק. ישראל תקפה ב-2 במאי מהשטח האווירי של לבנון. באותו חודש, גורמי מודיעין ישראלים ואמריקניים החלו לעקוב אחר מערכות יאחונט. ב-5 ביולי ישראל תקפה את המשלוח בבסיס סורי מחוץ לעיר החוף לטקיה. אחר כך, לוויני ריגול ישראלים ואמריקניים הבחינו בתופעה לא צפויה. כוחות קרקע סוריה באתר התקיפה השמידו ציוד צבאי בניסיון להטעות את ישראל להאמין שהצליחה להרוס את המשגרים".

 

בעיתון נכתב כי הערכת נזק אמריקנית העלתה שישראל הצליחה לפגוע במטרה רק באופן חלקי. "התברר שטילי היאחונט והמשגרים הועברו מהאתר שהותקף. ב-30 באוקטובר ישראל שוב תקפה את המשלוח. גורמים ישראלים מסרו לעמיתיהם האמריקניים שהתקיפות גרמו נזק לרכיבים שונים של מערכות היאחונט, בעוד שחלקים אחרים 'תקועים' במחסנים בסוריה".

 

"איננו חושבים שיש להם בלבנון את כל הרכיבים כדי להרכיב מערכת שלמה",

אמר לעיתון בכיר ביטחוני אמריקני. עם זאת לפי העיתון, גורמים אמריקנים מסרו שאינם יודעים מה עלה בגורל כל המערכות, ושהם מודאגים שחיזבאללה יעביר ללבנון עוד חלקי מערכת. המקורות מסרו שצינורות האספקה לחיזבאללה ולמשטרו של אסד שזורים זה בזה, מה שמקשה להבדיל בין משלוחים שנועדו לארגון השיעי או למשטר. "גורמים בחיל האוויר הישראלי מסרו לעמיתיהם בארה"ב שמפקדים נאלצו לבטל שורת תקיפות מתוכננות מחשש לגרימת נזק לא מכוון", נכתב.

 

לסיכום מציינים ב"וול סטריט ג'ורנל" כי גורמי הביטחון האמריקניים מאמינים שחיזבאללה מנסה לשבש את ניסיונות המעקב הישראליים על ידי כיבוי והדלקה לסירוגין של מערכות תקשורת וחשמל לאורך הגבול. "חיזבאללה די טובים (pretty damn good)", אמר בכיר אמריקני לעיתון, "והם סבלניים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל היאחונט
צילום: AFP
מבריחים ומשבשים את המעקב. חסן נסראללה
צילום: AFP
מומלצים