שתף קטע נבחר

מה מחזיק את שרון בחיים?

שמונה שנים מצליח ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון לשרוד לאחר השבץ המוחי שעבר, הטיפולים המורכבים ועשרות המצבים הרפואיים מסכני החיים שחווה. אז איך מצליחה הרפואה המודרנית להחזיק אדם במצבו בחיים?

גם המומחים כבר לא מאמינים: אריאל שרון מצליח לשרוד, גופו נאבק שוב ושוב במוות - ולא נכנע. אבל כולם גם יודעים שראש הממשלה לשעבר מקבל את הטיפול הרפואי האינטנסיבי והמתקדם ביותר שיכולה הרפואה להעניק לחולה, ובזכות כך מצליח גופו לעמוד במשימה כשעוד ועוד סכנות מאיימות עליו.

 

גופו של שרון בן ה-86 עבר תלאות רבות בשנים האחרונות. השבץ המוחי שממנו סבל הותיר אותו במצב הכרה מינימלי, ומשם המשיך להידרדר בשורה ארוכה של סיבוכים רפואיים. נוסף על כך, השמנת היתר הקיצונית שממנה סבל וגופו המזדקן העלו בעשרות אחוזים את הסיכונים שעמם היה צריך להתמודד.

 

 

עוד על מצבו של אריאל שרון:

 

בעת הזקנה נחלשות כלל מערכות הגוף, מערכת החיסון כבר אינה נלחמת טוב בפולשים זרים ושיעור הזיהומים מסכני החיים גבוה מאוד. דבר זה מצריך מתן חוזר של אנטיביוטיקות רבות עוצמה, שבעצמן גורמות להתפתחות חיידקים עמידים. בגוף הקשיש, כל זיהום כזה גורר עמו שורת סיבוכים נוספת המחלישה עוד יותר את מערכות הגוף.

  

בשנים אלה ניזוקו מערכות נוספות בגופו של שרון. מהכליות, מערכת הדם, הנשימה, מערכת העצבים, מערכת הקרישה ועד איזון חומצה-בסיס ומלחים - בכל אלה צריך היה לטפל במקביל ולהילחם בסיבוכים חדשים שצצו חדשים לבקרים.

 

אי ספיקת הכליות שממנה סבל שרון החמירה בינתיים עד כדי "כליה סופנית", End Stage Renal Failure, מצב המצריך שורת טיפולים. סיבוכים נוספים נבעו מהקושי הנשימתי שלו, מזיהומים, מבעיות לחץ דם וספיקת לב ומחולשת גופו שכבר אינו מתמודד עם שינויים קיצוניים.

 

אז איך מצליח שרון להישאר בחיים? הנה הטיפולים הרפואיים שאותם הוא מקבל, בהתבסס על דיווחי הצוותים המטפלים בו:

 

אלקטרוליטים

אלה מלחים בדם האחראים על התפקוד התקין של כלל תאי הגוף. כל שינוי ולו הזעיר ביותר ברמת המלחים עלול להיות קטלני. למשל, רמות נמוכות או גבוהות מדי של נתרן (סודיום) עלולות לגרום לפגיעה בלתי הפיכה במוח, וחריגה ברמות האשלגן והסידן פוגעת בפעילות החשמלית של הלב.

 

רופאיו של שרון נאלצים לאזן מדי יום האלקטרוליטים באמצעות מתן תמיסות ייחודיות ישירות לווריד. תמיסות אלה מכילות את האלקטרוליטים החסרים או דווקא מפנות את האלקטרוליטים שבעודף. מדי יום עובר שרון בדיקות דם המוודאות כי האיזון הצליח. 

 

ביקרבונט

גופו של שרון נתון ללא הרף לשינויים גם באיזון חומציות הדם (pH). כאשר ה-pH נמוך, פירושו של דבר שהוא נתון במצב של "חמצת", וכאשר מדד זה גבוה פירושו של דבר שהגוף נתון במצב "בססת". שינויי חומצה-בסיס נובעים משורה של בעיות רפואיות, החל בבעיות נשימה, דרך אי ספיקת כליות שממנה סבל כאמור ועד זיהומים וסיכונים נוספים. 

 

אחד הטיפולים המרכזיים שמקבל שרון לאיזון החומציות הוא מתן ביקרבונט, המונע שינויים קיצוניים ברמת ה-pH בדם. כל שינוי ברמת החומציות יכול להיות הרה אסון ולגרום לפגיעה מוחית,פגיעה לבבית ומוות.

 

תמיסות ייחודית מאזנות את רמות המלחים בדם (צילום: סי די בנק) (צילום: סי די בנק)
תמיסות ייחודית מאזנות את רמות המלחים בדם(צילום: סי די בנק)

  

אנטיביוטיקה

זיהומים בחיידקים עמידים שכיחים מאוד ביחידות לטיפול נמרץ והם מהווים אתגר טיפולי לרופאים. שרון לקה במספר זיהומים כאלה, כשבדיווח האחרון מבית החולים שיבא נמסר כי עדיין לא הצליחו להשתלט לחלוטין על אחד מהם.

 

מדי יום עובר שרון בדיקות דם ושתן הנשלחות למעבדה, ושם מאותר החיידק שאותו הוא נושא. תרביות נלקחות גם מהקטטרים המחוברים לגופו, שעלולים להיות אף הם מזוהמים.

 

הטיפול בשרון כולל אנטיביוטיקות רבות עוצמה הניתנות ישירות לווריד, אך הבעיה המרכזית היא שאנטיביוטיקות אלה יוצרות לא אחת בעצמן זני חיידקים עמידים.

  

הזנה

אחד האלמנטים החשובים ביותר בהחלמתם של חולים המרותקים למיטתם הוא התזונה. כל מחסור בוויטמינים, במינרלים, בחלבונים, בפחמימות, בסוכרים או בשומנים משפיע דרמטית על איברי הגוף.

 

שרון חובר לצינור הזנה, ודרכו הוא מקבל תמיסות המכילות את אבות המזון ומרכיבים נוספים המסייעים לייצוב תפקודו.

  

הפרעות בקצב הלב

מצבו המורכב של שרון הוביל לא אחת לפגיעה בפעילות החשמלית של הלב ולהפרעות בקצב הלב. שרון מחובר ללא הרף למוניטור אק"ג - מדבקות המונחות על בית החזה והמשדרות את קצב הלב למסך שלצדו ולמסכים מרכזיים הממוקמים בעמדת האחיות.

 

בכל מצב של הפרעה מתריעים המכשירים בצפצוף, והצוות הרפואי מגיע ומוסיף תרופות המפסיקות את הפרעת הקצב. עם זאת, טיבן של הפרעות קצב כאלה לחזור ולפקוד מאושפזים כרוניים הנמצאים בקריסת מערכות, וכל הפרעה נוספת גורמת למותם של תאי לב ולתפקוד הולך ויורד של משאבת הגוף.

  

לחצי דם ואי ספיקת לב

בעולם הרפואה משתמשים במונח "המודינמי" לתיאור מערכת כלי הדם והלב, ושרון הוגדר כשרוי במצב המודינמי לא יציב תחילה. תרופות כמו דופמין ואדרנלין, במינונים מתאימים, מעלות את לחצי הדם ומשפרות את עוצמת תפקוד הלב.

  

בצקות

תפקוד הלב הירוד של שרון, לצד קריסת מערכות גופו ואי ספיקת הכליות, גוררים הצטברות של נוזלים סביב הריאות והגפיים. ההצטברות הזו מפירה את שיווי המשקל בין מערכות הגוף, גורמת לקשיי נשימה ומסוכנת ככלל.

 

לטיפול בבצקות ניתנות תרופות ממשפחת "משתנים", שאחת המוכרות בהן היא פוסיד. התרופה פועלת על חלק בכליה הנקרא "לולאת הנלה", היא גורמת להשתנה מרובה ומעכבת את ספיגת הנתרן בגוף. התוצאה היא שלא מתבצעת ספיגת מים חזרה לגוף, והנוזלים מופרשים החוצה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הידרדר בשורה ארוכה של סיבוכים רפואיים. אריאל שרון
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים