שתף קטע נבחר

"ניתן לבנות בקיבוצים 40 אלף דירות מיידית"

נציגי הקיבוצים הבהירו בפגישה עם לפיד כי ניתן לבנות 30 אלף דירות לקליטת משפחות חדשות וכ-10,000 דירות להשכרה לסטודנטים ולזוגות צעירים

אם המדינה תאפשר זאת, ניתן לבנות בקיבוצים כ-40 אלף יחידות דיור בתוך תקופת זמן קצרה. כך עולה מהצעה שהציג איתן ברושי, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, בפגישה עם שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר.

 

מוכרים דירה? תיאלצו להוריד יותר במחיר

פרדוקס הנדל"ן: ככל שבונים המחירים עולים

משה כחלון: "משבר הדיור רווחי למדינה"

 

לפי ההצעה של ברושי, בקיבוצים ברחבי הארץ יתחלקו יחידות הדיור הנוספות לשני סוגים עיקריים: כ-30 אלף יחידות דיור שייבנו בתוך שטח הקיבוצים לטובת קליטה של משפחות חדשות, וכן כ-10,000 יחידות דיור קטנות של עד 55 מ"ר ליחידה אשר יהיו מיועדות להשכרה לזוגות צעירים, לחיילים ולסטודנטים. כלל יחידות הדיור יתפרסו על פני כל הארץ בהתאם לפריסת הקיבוצים אשר מרביתם בדרום ובצפון, אך חלקם ממוקמים גם באזורי הביקוש במרכז הארץ.

 

"יש לנו יתרון, אנחנו פרוסים בכל הארץ והמדינה יכולה לנצל זאת כדי לבנות על קרקעות לצרכי הציבור", אומר ברושי. לפי תוכניתו, הבנייה תתבטא בתוספת של כ-120 יח"ד לכל קיבוץ, מתוכן כשליש יהיו יחידות דיור קטנות של עד 55 מ"ר בתוך שטח הקיבוץ.

 

הסיבה לכך שבתנועה הקיבוצית ביקשו כי יהיו אלה יח"ד של עד 55 מ"ר היא מכיוון שלדבריהם יחידות אלה אינן נספרות בתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) אשר נחשבת כיום כאחת ההגבלות המשמעותיות לבנייה בשטחי הקיבוצים. "אלה דירות שלא נספרות בתמ"א 35 שמגבילה אותנו וצריכה לדעתנו לעבור מהעולם, אבל כל עוד היא קיימת אפשר להסתפק בכך. אנחנו רוצים לבנות בהנחה שזה באמת לא ייספר. זו בנייה בתוך הקיבוץ של שכונה חיצונית או פנימית עם תב"ע בתוקף ועל בסיס התמ"א. לתנועה הקיבוצית יש פוטנציאל של עשרות אלפי יח"ד מבלי להפקיע שטחים", מסביר ברושי.

 

ברושי: "הדירות הקטנות ייהנו מביקוש גבוה"

עוד הוסיף ברושי כי "הדירות הקטנות ייהנו להערכתנו מביקוש גבוה ויכולות להיבנות על ידי הקיבוץ, או בשיטות שמזכירות BOT שלפיהם גופים חיצוניים יבצעו את הבנייה בתמורה לתשואה שתתקבל משכר הדירה. בנוסף, זה יאפשר לבני משק לחזור לקיבוץ או קליטה של בני קיבוץ חדשים".

 

הצעה נוספת של ברושי היא העברת כספים למדינה בתמורה להתנתקות של הקיבוצים ממינהל מקרקעי ישראל והעברת השליטה התכנונית בהם לידיהם. הכוונה היא כי תאגידים קיבוציים דוגמת גרנות ירכשו מידי המדינה את שטחי הקיבוצים בתמורה ל־1.5-2 מיליארד שקל, אשר יועברו באופן מיידי.

 

בצד הצעתם של הקיבוצים קיים לא מעט חשש מצדם להפקעת קרקעות במסגרת התוכנית "דירה להשכיר", המתבססת ברובה על קרקעות חקלאיות בשולי הערים. לפי הקיבוצים, הפגישה עם לפיד התאפיינה באווירה חיובית והוא הבטיח כי יגבש עמדה בנושא בתוך שבועיים, וזאת לאחר שילמד את הסוגיה לעומקה.

 

במשרד הפנים אישרו כי דירות עד 55 מ"ר בקיבוצים לא נכללות בתמ"א. במשרד האוצר סירבו למסור פרטים על תוכן הפגישה בין לפיד לבין ברושי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיצ'י ויט, ארכיון בית-העמק
קיבוץ בית העמק
צילום: מיצ'י ויט, ארכיון בית-העמק
מומלצים