שתף קטע נבחר

קבלנים עונים למבקר: אין מקום להשליך פסולת

"אי אפשר לומר אל תזרקו ומצד שני לא לתת פתרון", אומר יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים בתגובה לדו"ח מבקר המדינה שקובע כי 80% מפסולת הבניין מושלכים בשטחים פתוחים. הצעת חוק שהקבלנים מקדמים תסדיר את הנושא?

מבקר המדינה קבע כי 80 אחוז מפסולת הבניין  בישראל מושלכים בשטחים פתוחים ובאתרים לא חוקיים - ובענף השיפוצים מפנים אצבע מאשימה לעבר הרשויות: בעקבות הדו"ח שפרסם בשבוע שעבר המבקר יוסף שפירא, אמר בשיחה עם ynet יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב כי "הרבה שנים אנחנו צועקים. אנחנו רוצים שהמדינה תהיה נקייה ולא רוצים שיהיו עוד דו"חות שכאלו מצד מבקר המדינה".

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

הצעת חוק: כל תוכניות הבנייה בחופים יבוטלו

כך נולד המשרד להגנת הסביבה. פרק מספר

הישראלים שהופכים את הביוב של העולם לנייר

2013 בסביבה: העולם התחמם, אבל למי אכפת

 

עם זאת, טוען סיב כי "ההתנהלות כלפי המשפצים היא בלתי אפשרית. אי אפשר לומר לנו אל תזרקו ומצד שני לא לתת פתרון. האשמה היא של הרשויות המקומיות". יש לציין כי גם מבקר המדינה הפנה אצבע מאשימה לעבר משרדי הממשלה והרשויות המקומיות ולא לעבר הקבלנים עצמם.

 

"למשפצים אין ברירה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"למשפצים אין ברירה"(צילום: shutterstock)

 

לדברי סיב, התאחדות קבלני השיפוצים והתאחדות בוני הארץ מקדמות הצעת חוק שתחייב רשויות מקומיות לסלק פסולת בנייה בדומה לאופן שבו הן מסלקות גזם: "קבלן יניח את הפסולת מתחת לבניין ויטלפן לרשות המקומית שתבוא ותאסוף את הפסולת תמורת תשלום".

 

הפתרונות שעומדים כיום לרשות הקבלנים, אומר סיב, אינם מספיקים: "בתל אביב יש אתר שינוע אחד שעובד רק פעמיים בשבוע ולא בזמנים קבועים, כך שהשימוש בו מועט ביותר. יש עוד אתר חוקי אחד בהרצליה במחלף הסירה, אך בגלל תור מתמיד צריך לעמוד שם חצי שעה בתור עקב עומס של טרקטורים ומשאיות שעומדים בתור לשפיכה".

 

בתל אביב יש יותר פסולת 

בתל אביב, הוא אומר, בעיית הפסולת חמורה יותר. "זאת עיר מזדקנת שצמודה לחוף הים, ולכן

יש שם יותר שיפוצים מירושלים למשל. בנוסף, הבלאי של השיפוץ בתל אביב הרבה יותר גדול, מה שמביא לכך שכמות הפסולת בתל אביב ובקו החוף הרבה יותר גדולה ממקומות אחרים בארץ", הוא אומר.

 

"במידה ולא יימצאו עתודות קרקע לפינוי פסולת בניין באזור גוש דן", מסכם סיב, "לא יימצא פתרון לשפיכות הפיראטיות. הרבה משפצים טוענים שהם לא רוצים להגיע למצב הזה, אבל אין להם ברירה. הם אפילו זורקים פסולת בניין בתוך פחי האשפה של הפסולת הביתית".

 

קבלן נוסף שזועם על התנהלות הרשויות הוא ערן כהן, שמתעסק בבנייה בגבס ואף מרצה בנושא. כהן השיק לפני ארבע שנים אתר בשם שארית הבניה אשר מאפשר לסחור בפסולת, אולם לדבריו האתר כיום בקושי פעיל ולו אין את האמצעים להשקיע בו.

 

"למרות כל השיחות והנכונות מכיוון הרשויות", הוא מספר, "בפועל לא ניתנה לא כל תמיכה. הצלחה של אתר שכזה תחסוך למדינה 300 מיליון שקלים, והיא לא נותנת אגורה. מדובר באתר שהוא זירה של משפצים פרטיים ומסחריים להחלפת שאריות בנייה ביניהם, בחינם או בעלות סמלית. אם לי נשארה דלת או בלוקים אני מציע אותם - וזה משתלב מצויין למישהו אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
"רוצים שהמדינה תהיה נקייה"
צילום: הרצל יוסף
צילום: יגאל עמר
ערן סיב. "צועקים הרבה שנים"
צילום: יגאל עמר
שפירא מציג את הדו"ח ליו"ר הכנסת
מומלצים