שתף קטע נבחר

ויתור על רכיב תזונה אחד ימנע סוכרת. מהו?

הגורם העיקרי להפרעה באיזון הסוכר בדם הוא התזונה המערבית המודרנית. הבשורות הטובות: אנו יכולים "לכבות" את הגנים שגורמים לסוכרת באמצעות ויתור על סירופ תירס עתיר פרוקטוז. באילו מאכלים הוא מסתתר ומה הסכנה בו? כתבה שנייה בסדרה שנלחמת במגפת המאה ה-21

התזונה המערבית המודרנית, העשירה בקלוריות ודלה ברכיבים תזונתיים, היא הגורם העיקרי שמניע את מגפת הסוכרת , הקדם-סוכרת וההשמנה. התזונה המערבית האופיינית כיום בעייתית הן בגלל מה שיש בה: יותר מדי סוכר, מזונות מעובדים, מלח, תוספים מלאכותיים, הורמונים, חומרי הדברה וחלבונים דלקתיים שעברו שינויים גנטיים, והן בגלל מה שאין בה: שומני אומגה 3, סיבים תזונתיים, מגנזיום, אבץ, ויטמיני B, ויטמין D, נוגדי חמצון ועוד.

  

מלבד רוב שומני האומגה 3, כל הרכיבים התזונתיים שהזכרתי מגיעים מן הצומח. צמחים מכילים כמעט את כל הוויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון, הרכיבים התזונתיים הצמחיים והסיבים בתזונה שלנו. הם חיוניים לאיזון המערכות הביולוגיות, ובמיוחד לוויסות המשקל ולחילוף החומרים.

 

 

הכתבה הקודמת בסדרה:

 

למרבה האירוניה, רוב המבוגרים והילדים השמנים ביותר סובלים מתת-תזונה. צפדינה ורככת מתגלות כיום בקרב ילדים הסובלים מהשמנת יתר. רובנו לא מבינים שככל שאנחנו צורכים יותר קלוריות, אנחנו צריכים יותר רכיבים תזונתיים. ויטמינים ומינרלים הם חומרי הסיכה שמשמנים את גלגלי חילוף החומרים ומסייעים לכל התגובות הכימיות בגוף לפעול היטב, כולל אלו הקשורות לוויסות הסוכר ולשריפת השומן.

 

לתזונה הנוכחית שלנו יש צפיפות אנרגטית גבוהה (יותר מדי קלוריות) אבל צפיפות תזונתית נמוכה (פחות מדי ויטמינים ומינרלים). כל "הקלוריות הריקות" שאנחנו צורכים משבשות את חילוף החומרים שלנו ומאפשרות את שגשוגן של המחלות וההשמנה.

 

הגורם העיקרי להפרעה באיזון הסוכר בדם הוא התזונה המערבית המודרנית. מזון מלא, אמיתי וטרי המבושל בבית הוא התרופה החזקה ביותר למניעת הבעיה, לטיפול בה ולריפויה.  

 

שינוי תזונתי 1: סוכר על כל צורותיו

התזונה שלנו השתנתה באופן דרמטי במאה האחרונה, אך השינוי המשמעותי ביותר התרחש במהלך 50-30 השנים האחרונות, שבהן חלה עלייה חסרת תקדים בצריכת הסוכר. בתקופת האבן הקדומה, בני האדם אכלו 22 כפיות סוכר בשנה. בתחילת המאה ה-19, הצריכה השנתית של האדם הממוצע עמדה על כ-5 קילו בשנה. כיום, לעומת זאת, הצריכה הממוצעת של תושבי ארצות הברית היא 90-75 קילו בשנה, או כ-250 גרם ביום! במינונים פרמקולוגיים כאלה, כל סוגי הסוכר מזיקים לגוף.

 

ב-30 השנים האחרונות, כמות הקלוריות הממוצעת שמקורה בסירופ תירס עשיר בפרוקטוז (HFCS) עלתה מ-0% ל-66%, בעיקר בצורת קלוריות נוזליות ממשקאות ממותקים. ידוע לנו שקלוריות שמקורן בסוכר נוזלי גורמות לעלייה במשקל הרבה יותר מקלוריות מוצקות. אנחנו חייבים להוציא את החומר הזה מהתזונה שלנו, וזאת מארבע סיבות:

 

1. סירופ תירס עשיר בפרוקטוז וסוכר לבן אינם זהים מבחינה ביוכימית ואינם מתפרקים בגוף באותה צורה. סירופ תירס עשיר בסוכר הוא מוצר מזון תעשייתי ורחוק מלהיות "טבעי". הוא מופק מקני תירס באמצעות תהליכים כימיים. מדובר בתרכובת ביוכימית חדשה, מתוקה יותר וזולה יותר מהסוכר הרגיל.

 

אין קשר כימי בין הגלוקוז לפרוקטוז המרכיבים את סירופ התירס העשיר בסוכר, כך שאין לגוף צורך לעכל אותו והוא נספג במהירות רבה יותר לתוך זרם הדם. הפרוקטוז מגיע ישירות לכבד וגורם שם לייצור שומנים כמו טריגליצרידים וכולסטרול, שמזיק לכבד. זהו אחד הגורמים העיקריים לכבד שומני, תופעה הנפוצה כיום בקרב 70 מיליון אמריקאים. הגלוקוז שנספג במהירות מוביל לעליות חדות ברמת האינסולין. שתי תכונות אלו של סירופ התירס העשיר בפרוקטוז משבשות את חילוף החומרים, מה שגורם להגברת התיאבון, לעלייה במשקל, לסוכרת, למחלת לב, לסרטן, לדמנציה ועוד.

 

2. סירופ תירס עשיר בפרוקטוז מכיל חומרים מזהמים כמו כספית, שאינם נמצאים תחת פיקוח או בקרה של ה-FDA. בדיקה יסודית של סירופ תירס עשיר בפרוקטוז בעזרת מכשיר לזיהוי מרכיבים כימיים בחומר תחשוף ביטויים כימיים מוזרים שאינם שייכים לסוכרוז או לגלוקוז. מהם? מי יודע? אולם ללא ספק, יש בכך כדי להטיל ספק באיכות הסוכר המעובד הזה.


באילו מאכלים נמצא סירופ תירס?

באילו מאכלים נמצא סירופ תירס?
קטשופ חטיפי אנרגיה
דגני בוקר לחם (מותגים מסוימים)
משקאות קלים ואלכוהוליים מיצי פירות מיובאים
יוגורטים (חלק מהמותגים) גלידות מוכנות
רטבים מוכנים סירופ שוקולד
דבש שוקולד
סוכריות עוגות, עוגיות, וופלים

 

3. בניגוד לטענות היצרנים, מומחים עצמאיים בתחום הרפואה והתזונה אינם תומכים בשימוש בסירופ תירס עשיר בסוכר. האתרים הצבעוניים של תעשיית התירס מצטטים-כביכול מומחים התומכים-לכאורה בטענה שסירופ סוכר זהה במבנהו לסוכר קנים. פרופסור בארי פופקין מהמחלקה לתזונה באוניברסיטת צפון קרוליינה פרסם מאמרים רבים בנושא הסכנות הטמונות במשקאות ממותקים ובתרומתם למגפת ההשמנה. בסקירה שפורסמה בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition על אודות סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, הוא מסביר את המנגנון שלפיו פרוקטוז חופשי עלול לגרום להשמנת-יתר.

 

פרופ' בארי פופקין קובע כי העיכול, הספיגה וחילוף החומרים של הפרוקטוז שונים מאלה של הגלוקוז. חילוף החומרים של הפרוקטוז המתבצע בכבד גורם לייצור מוגבר של חומצות שומן. בנוסף, בניגוד לגלוקוז, הפרוקטוז אינו מעודד את הפרשת האינסולין או מזרז את ייצור הלפטין. מכיוון שהאינסולין והלפטין מתפקדים כמעבירי אותות חשובים בוויסות צריכת המזון ומשקל הגוף (באמצעות שליטה בתיאבון), סביר להניח שפרוקטוז שמקורו בתזונה תורם להגברת צריכת האנרגיה ולעלייה במשקל. מעבר לכך, משקאות ממותקים עלולים לעודד צריכה עודפת של קלוריות.

 

פרופ' בארי פופקין קובע בסיום המאמר כי לעלייה בצריכת סירופ תירס עשיר בסוכר יש קשר למגפת ההשמנה, והמשקאות הממותקים ממלאים תפקיד משמעותי בתהליך זה. יצרני סירופ התירס מוציאים את דבריו מהקשרם כדי לבסס את טענתם כי "כל סוגי הסוכר זהים זה לזה".

 

4. סירופ תירס עשיר בסוכר מעיד כמעט תמיד על איכות ירודה של המוצר, שכן ברוב המקרים הוא מצוי במוצרי מזון תעשייתיים, דלים ברכיבים תזונתיים ועשירים בחומרים מחוללי מחלות. הסיבה האחרונה והחשובה ביותר להימנע ממוצרים שמכילים סירופ תירס, היא שהחומר הזה מהווה סימן היכר למזון דל באיכותו, עשיר בקלוריות ריקות וברכיבים מלאכותיים.

 

אם תראו ברשימת הרכיבים את המילים "סירופ תירס עשיר בסוכר", או בשמו החדש – "סוכר תירס", אתם יכולים להיות בטוחים שהמוצר שבידכם אינו אוכל אמיתי, מלא, טרי ועשיר בוויטמינים, במינרלים, ברכיבים תזונתיים צמחיים ובנוגדי חמצון. התרחקו ממנו אם אתם רוצים להיות בריאים. אנחנו חייבים לצמצם את צריכת הסוכר הכוללת שלנו, אך בעזרת שינוי תזונתי אחד בלבד, הימנעות מסירופ תירס, נוכל להקטין את סיכוני התחלואה בשיעור ניכר ולשפר את בריאותנו.

 

השינוי העיקרי בתזונה שלנו: עלייה חסרת תקדים בצריכת הסוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השינוי העיקרי בתזונה שלנו: עלייה חסרת תקדים בצריכת הסוכר(צילום: shutterstock)

 

שינוי תזונתי 2: התזונה שלנו דלה בסיבים תזונתיים

במקביל לעלייה בצריכת הסוכר, כמות הסיבים בתזונה שלנו ירדה במידה משמעותית. אבותינו הקדמונים אכלו מדי יום 100-50 ג' סיבים. כיום, צריכת הסיבים היומית שלנו עומדת על 15 ג' בממוצע.

 

סיבים תזונתיים חשובים לבריאות מכיוון שהם מאיטים את ספיגת הסוכר מהמעי אל זרם הדם, מה שמוביל לעלייה בתחושת השובע וירידה בכולסטרול. הסיבים מגיעים בעיקר ממזונות מן הצומח, כמו פירות וירקות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים וקטניות. אנשים שאוכלים תזונה המבוססת על מזונות מעובדים ומזוקקים, הארוזים בקופסאות קרטון, קופסאות שימורים או פחיות, צורכים פחות סיבים תזונתיים, יחסית לאנשים שאוכלים מזונות מלאים ואמיתיים.

 

להיעדר הסיבים בתזונה שלנו יש השלכות עצומות על בריאותנו. תזונה דלת סיבים תורמת להתפתחות מחלת לב, סוכרת, השמנת יתר, סרטן לסוגיו השונים ומחלות כרוניות רבות אחרות. לאמתו של דבר, מחקרים הוכיחו כי תוספת משמעותית של סיבים לתזונה יעילה להורדת רמת הסוכר לא פחות מתרופות נגד סוכרת, ובניגוד להן, אינה כרוכה בתופעות לוואי שליליות.

 

שינוי תזונתי 3: מגפת החסרים התזונתיים

האמריקאי הממוצע אוכל יותר מאי פעם, ולמרות זאת, סובל מתת-תזונה. התוצאה הטבעית של המצב הזה היא מגפת הסוכרת, הקדם-סוכרת וההשמנה והמחלות הכרוניות האחרות.

 

כמה רכיבים תזונתיים חשובים במיוחד למניעת הפרעה באיזון הסוכר בדם ולטיפול בה. רכיבים אלה כוללים, בין השאר, ויטמין D, כרום, מגנזיום, אבץ, ביוטין, שומני אומגה 3 ונוגדי חמצון כמו חומצה אלפא-ליפואית. רכיבים אלה חיוניים לשליטה ברמות הסוכר והאינסולין בדם. חסר בהם גורם להאטת המנגנונים הביוכימיים בגוף, עד לעצירה מוחלטת. אנחנו הופכים עמידים יותר לאינסולין, רמת הסוכר שלנו יוצאת משליטה ואנחנו עולים במשקל.

 

הפתרון התזונתי

אנחנו נוטים לחשוב על אוכל כעל אמצעי להשגת אנרגיה או כעל הדרך שבה אנחנו מספקים לגוף את הדלק החיוני לתפקודו. אולם ממצאים מדעיים חדשים מצביעים על כך שהמזונות שאנו אוכלים ממש מדברים עם הגנים שלנו. המידע שהגוף מקבל מהם מפעיל או מכבה את הגנים ומעביר לגוף הוראות שליטה בחילוף החומרים. זהו מדע הנוטריגנומיקה – הדרך שבה המזון מדבר עם הגנים שלנו.

 

ד"ר דין אורניש הוכיח כי שינויים משמעותיים באורח החיים, כולל דיאטה המבוססת על מזונות צמחיים מלאים, שיושמו במשך שלושה חודשים בלבד השפיעו לטובה על למעלה מ-500 גנים הקשורים לסרטן. השינוי התבטא בכיבוי הגנים מחוללי המחלה או הפעלת הגנים המגינים מפניה. אין תרופה שיכולה לעשות זאת. לאחרונה, מדענים גילו את החומר הגנטי של הצמחים בדמם של בני אדם. חשבו על כך לרגע. גנים צמחיים אומרים לגנים שלנו מה לעשות. זה ממש מהפכני!

 

כדי להמחיש זאת, אביא בפניכם מחקר שמוכיח את המהירות והעוצמה שבה איכות המזון שאנו אוכלים משפיעה על הגנים שלנו, בלי קשר לקלוריות, לפחמימות, לחלבונים, לשומן או לסיבים המצויים בו. מחקר זה התמקד במטופלים הסובלים מקדַם-סוכרת. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות ואכלו במשך 12 שבועות תפריט שהורכב מכמות זהה של קלוריות, חלבונים, שומנים, פחמימות וסיבים.

 

ההבדל היחיד בין שתי הקבוצות היה שאחת מהן קיבלה לחם שיפון מלא ופסטה מקמח שיפון כמקור לפחמימות, ואילו הקבוצה השנייה קיבלה שיבולת שועל, חיטה ותפוחי אדמה. אחרי 12 שבועות, המשתתפים עברו ביופסיה של השומן התת-עורי. בנוסף, החוקרים בדקו אצלם את ביטויי הגנים וכמו כן, ערכו להם בדיקת העמסת סוכר כדי להעריך את השפעת השינויים התזונתיים על רמות הסוכר והאינסולין שלהם. למרבה העניין, הם גילו כי למשתתפים שאכלו שיפון היו תאי שומן קטנים וחכמים יותר, והם היו גם רגישים יותר לאינסולין. כמו כן, נצפתה אצלם הפעלה של הגנים המרפאים סוכרת, וזאת בזכות המידע הטמון בשיפון (רכיבים תזונתיים צמחיים שנקראים "ליגננים"), שלא היה קשור למספר הקלוריות או לכמות הפחמימות בתפריט. במילים אחרות, לא הייתה חשיבות לכמות הפחמימות שאכלו המשתתפים, אלא רק לאיכותן.

 

החוקרים הופתעו אף יותר לגלות את עוצמתו ומהירותו של השינוי הגנטי. עשרות גנים שהפכו אותם לשמנים וסוכרתיים כבו, ואילו עשרות גנים אחרים, שמסייעים להחלמה ולהרזיה הופעלו. בקבוצה שאכלה פחמימות שמקורן בשיפון נרשם כיבוי של 71 גנים שמעודדים תנגודת לאינסולין ומוות תאי. המזון שהם אכלו השפיע לטובה על הגנים שלהם, וכיבה את אלה שהעלו את הסיכון לסוכרת.

 

לעומת זאת, אצל המשתתפים שאכלו שיבולת שועל, חיטה ותפוחי אדמה הופעלו 62 גנים שמגבירים הסיכון לסוכרת. השפעה שלילית זו הובילה לעלייה במספר מולקולות הלחץ, בדלקת ובעקה חמצונית או ברדיקלים חופשיים, שכולם מעודדים סוכרת.

 

תזונה דלת סיבים גורמת למחלות לב, סוכרת והשמנת יתר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה דלת סיבים גורמת למחלות לב, סוכרת והשמנת יתר(צילום: shutterstock)

 

לכבות ולהדליק גנים

אם אתם רוצים לכבות את הגנים שגורמים לסוכרת ולהפעיל את הגנים שמובילים לבריאות, זכרו כי המפתח טמון באיכות ובסוג של המזון שאתם אוכלים, ולא בהכרח במספר הקלוריות או ביחס בין החלבונים, השומן והפחמימות בתפריט. אנחנו צריכים להכניס את הגנים שלנו למשטר דיאטה.

 

דיוויד לודוויג, אחד החוקרים המובילים בתחום ההשמנה מבית הספר לרפואה בהרווארד, קובע כי "מסלולים מולקולאריים הקשורים לפעילות ההורמונים מהווים זה שנים רבות מטרה למחקרים מטעם חברות התרופות, שהשקיעו בנושא מיליארדים רבים של דולרים. אולם, חלק מהמסלולים האלה ניתנים לוויסות באמצעים תזונתיים. תוצאות המחקר מדגישות ומחזקות את התובנה העתיקה שלפיה 'יהיו מזונותיך תרופותיך'. תובנה זו יעילה גם במניעה של השמנת-יתר, סוכרת ומחלת לב וטיפול בהן".

 

המעבר מתזונה דלה לתזונה עשירה ברכיבים תזונתיים המבוססת על פירות וירקות, אגוזים, זרעים, קטניות ודגנים מלאים משפר את ביטוים של מאות גנים השולטים בתפקוד האינסולין ובהשמנה. התפריט המיטבי למניעה של סוכרת ולטיפול בה כולל גם שומנים בריאים, כמו שמן זית, אגוזים, אבוקדו ושומני אומגה 3, יחד עם כמויות קטנות של חלבון רזה מן החי. זו, למעשה, התזונה הים-תיכונית, המורכבת ממזונות מלאים, אמיתיים וטריים שהוכנו במטבח הביתי, ולא במפעלים תעשייתיים.

 

מחקרים הוכיחו כי התזונה הים-תיכונית עשויה למנוע ואף לרפא סוכרת. יש לה השפעות חיוביות רבות על כל הפיזיולוגיה שלנו, כולל הפחתת דלקת, המרצת ניקוי הרעלים, איזון ההורמונים ושיפור ההגנה נוגדת החמצון של הגוף. למעשה, אלה הם התהליכים התורמים לריפוי מחלות.

 

מה שאתם שמים על הצלחת שלכם הוא התרופה העוצמתית ביותר שתוכלו ליטול כדי להתמודד עם הגורמים האמיתיים למחלות כרוניות והשמנת יתר.

 

המידע המלא בספר "לא לסוכרת - הפתרון הטבעי למניעה וטיפול עצמי בהשמנת יתר, קדם-סוכרת וסוכרת" מאת ד"ר מארק היימן, הוצאת פוקוס




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגלוקוז שבסירופ התירס מוביל לעלייה חדה ברמות האינסולין
צילום: shutterstock
הספר "לא לסוכרת", ד"ר מארק היימן
ד"ר רק שאלה
מומלצים