שתף קטע נבחר

הקבלן: הבניין בו קרסו מרפסות יעמוד ברעידה

דיון ראשון בוועדת הכספים בעקבות האסון בחדרה. נציגי הדיירים טענו: "אין לנו אמון בטיב היסודות והבנייה". בגינדי השקעות השיבו: "לא אנחנו נגיד שהבניין מתאים למגורים, אלא החוקרים המוסמכים". באורתם מליבו הודו: "קרה כשל רב מערכתי גם שלנו, אבל אין להסיק מכאן על בטיחות הבניין"

ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (ד') דיון באסון קריסת המרפסות בחדרה, בהשתתפות נציגי חברות הבניה, הדיירים ובכירים בתחום הנדל"ן. מדובר בדיון ראשון מתוך סדרת דיונים שתקיים הוועדה, שנועדה לשפר את זכויות הדיירים שחתמו על חוזה לרכישת דירה.

 

 

נציגי הדיירים שפונו מהבניין בו קרסו המרפסות התלוננו, כי יש חוסר ודאות לגבי השבת הכסף מהיזם, גינדי השקעות. "מכרו לנו חלום וקיבלנו סיוט. אנחנו בקרב הישרדות על גורלנו", אמרו הדיירים, "אין לנו אמון בטיב היסודות והבנייה. הפאשלות היו בכל תקופת הבנייה. המדינה צריכה לעזור לנו ביצירת מנגנון כדי שלא נהיה בני ערובה של גינדי השקעות".

 

אורי לוי, מנכ"ל משותף בגינדי השקעות, הגיב לדברים: "יש לנו אחריות לדיירים. אין כוונה להתחמק ממנה. מגיע להם שקט וביטחון. אנחנו משתדלים לצמצם את הסבל שלכם ומשקיעים מיליוני שקלים להקל אותו. לא היתה בקשה שסירבנו לה. העברנו אותם למלון 5 כוכבים, שילמנו את כל ההסעות והשירותים ושכרנו להם דירות זמניות חדשות, ללא שיקולי עלות".

 

 (צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע"מ) (צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע
(צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע"מ)

 

על אחריותם לאסון אמר: "שכרנו קבלנים ובעלי מקצוע מהטובים בשוק. אחרי התיקון תיבדק העמידות של כל דירה. לא אנחנו נגיד שהבניין מתאים למגורים, אלא החוקרים המוסמכים בראשם מכון התקנים. רק הם יתנו את האישור לאכלס מחדש את הבניין".

 

אמיר נחום, מחברת אורתם מליבו הקבלנית המבצעת, אמר: "קרה כאן כשל רב מערכתי גם שלנו. היתה בקרה לא נכונה של ביצוע לא נכון. המרפסת עצמה ייחודית בגודלה ונדרשה תשומת לב רבה שבעתיים. אבל אין להסיק מכאן על בטיחות הבניין. הוא היחיד שיעמוד ברעידת אדמה. גינדי השקעות לא אשמים, אלא מי שעסקו בתכנון ובביצוע".

 

עו"ד צבי האוזר, לשעבר מזכיר הממשלה, שנשכר בידי גינדי השקעות כדי לשמש כמגשר מול הדיירים, אישר את ההטבות שקיבלו. עם זאת הודה האוזר, כי "הדירות השכורות הזמניות רחוקות מהדירות שנקנו". לדבריו, הבדיקות סוכמו עם הדיירים והן יסתיימו תוך חודש. 

 

"פוטנציאל לאירוע רב-נפגעים"

האדריכל ישראל גודוביץ', לשעבר מהנדס העיר תל-אביב, התריע בדיון כי הכשלים שגרמו לקריסת המרפסות בחדרה, הם חזרה על אסון ורסאי שבו נהרגו 23 בהתמוטטות רצפת ריקודים באולם חתונות בירושלים. "לא למדנו כלום אחרי 10שנים", אמר.

 

גודוביץ' מייצג גוף לשיפור איכות הבניה בישראל. "אתם מחכים שיהיו הרוגים באסון הבא"?, הטיח באנשים שמאחורי הפרויקט. לדבריו, בסמכותו החוקית של מהנדס העיר חדרה היה לוודא שמתמלאים כל תנאי היתר הבניה שנתן, אבל בהיתר שבידו חסרות חתימות. עם זאת הוא ציין, כי החוק לא קובע מי האחראי בהפרת החוק. נציגי העיריה לא נכחו בדיון.

 

לדברי גודוביץ', מילוי כל תנאי הפיקוח והבקרה על ביצוע היתרי בניה מחייב להעסיק יותר בעלי מקצוע צמודים לכל שלבי הבניה, אבל יזמים וקבלנים חוששים שעלותם תייקר את מחירי הדירות ב-5%. לנציג היזם, אורי לוי, יעץ גודוביץ': "תעשו היסטוריה אם תגמרו את הפארסה. תחזירו לדיירים את כספם ותצילו אותם". 

 

נציגי משרד השיכון ציין כי יינקטו אמצעים משמעתיים נגד הקבלן אם יתברר שפעל ברשלנות.

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, הוסיף: "לא ניתן הגנה למי שלא מגיע לו. החוק מחייב לבצע ביקורות אפילו 500 פעם בכל שלבי הבניה. אם הדברים היו נעשים כמו שצריך, האסון לא היה קורה".

 

חברי ועדת הכספים דרשו תיקון הרגולציה ומחו על גמגום הרשויות נוכח הכשל הרב-מערכתי. יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי) סיכם: "מקרה חדרה הוא פוטנציאל לאירוע רב-נפגעים. בדיונים הבאים נמצא דרך להגן על הציבור ממנו ומתוצאותיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
קריסת המרפסות בחדרה
צילום: חסן שעלאן
מומלצים