שתף קטע נבחר

כמו באמריקה: חוק "נאום מצב האומה"

המפכ"ל מאשים את הצבא באחריות ל"פיצוצים הפליליים" ברחובות וצה"ל שותק? הצעת חוק מבקשת לחייב את רה"מ, הרמטכ"ל, נשיא העליון ועוד בכירים לשאת מדי שנה נאום שיסקור עמידה ביעדים. "להסתכל בלבן של העיניים"

מצב האומה, עכשיו החוק: האם בעלי התפקידים הבכירים בישראל יחויבו לשאת אחת לשנה את "נאום מצב האומה" כדוגמת הדין וחשבון שמוסר נשיא ארצות הברית? הצעת חוק חדשה מבקשת לחייב את ראש הממשלה, הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, נשיא בית המשפט העליון, יו"ר האופוזיציה ויו"ר הכנסת להתייצב מול הציבור ולשאת נאום מקיף שיפרט הישגים, כשלים, חסמים ויעדים לקראת השנה הבאה. כל נודע הבוקר (יום ב') ל-ynet.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

היוזמה, שגובשה על-ידי ח"כ חיליק בר (העבודה) כנציג האופוזיציה וח"כ אורלי לוי אבקסיס (הליכוד ביתנו) כנציגת הקואליציה, מבקשת לאמץ בישראל חובת דיווח ולמנוע מצב שבו בעלי המשרות הבכירות אינם מרגישים מחויבים לציבור שבשליחותו הם פועלים.

 

"חוק 'נאום מצב האומה'", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק, "בא לחזק קשר ואמון חשובים עם הציבור ולהסדיר כי מדי שנה יהיו חייבים בעלי התפקידים המרכזיים במדינה לשאת בפני העם והאומה נאומים המתארים לציבור את אשר התרחש לאורך השנה החולפת בתחום שעליו הם אמונים וכן את שהם חושבים שיש לקדם במהלך השנה שתבוא".

המפכ"ל מאשים את הצבא באחריות ל"פיצוצים פליליים". הצבא שותק. בתמונה: הרמטכ"ל גנץ (צילום: יוסי זליגר) (צילום: יוסי זליגר)
המפכ"ל מאשים את הצבא באחריות ל"פיצוצים פליליים". הצבא שותק. בתמונה: הרמטכ"ל גנץ(צילום: יוסי זליגר)

 

לפי הצעת החוק, נאומי מצב האומה אמורים לשמש פלטפורמת חובה למחזיקי התפקידים הציבוריים הרבים לדיווח על אודות מצב המדינה ומצב החברה בתחומים המרכזיים והחיוניים לתפקודה.

 

"במהלך 'נאום מצב האומה'", נכתב בהצעה, "ינאמו שישה נושאי התפקידים המרכזיים בישראל: ראש הממשלה, הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, יו"ר הכנסת, יו"ר האופוזיציה ונשיא בית המשפט העליון. בעלי התפקידים יתארו הישגים ועמידה ביעדים או חסמים וקשיים שהיו במהלך השנה שחלפה, ידווחו על פרמטרים של התקדמות או נסיגה בתחום שעליו הם אמונים ביחס לשנה שחלפה ויפרטו על אודות מצב המדינה מבחינת תחומי אחריותם וכן את התוכניות והיעדים לשנה שתבוא".

 

ח"כ חיליק בר, יוזם החוק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ חיליק בר, יוזם החוק(צילום: גיל יוחנן)

נכון להיום, אין כמעט כל חובה על נבחרי הציבור וראשי הגופים הללו לספק תשובות לציבור. כך למשל, אתמול הפנה מפכ"ל המשטרה אצבע מאשימה לצבא בסוגיית פיצוצי המטענים ברחובות ישראל. לדברי המפכ"ל, מקור רוב המטענים בצה"ל. על אף שהסוגיה מטרידה ומסכנת מאוד את התושבים, נמנעים בצה"ל מלספק תשובה להאשמות. אם הצעת החוק תתקבל, יוכל הרמטכ"ל למצוא עצמו מחויב לספק תשובות גם לדברים הללו.

 

הקהל: תלמידי כיתות י"ב

יוזמי החוק מסבירים כי הוא יהווה חיזוק של התשתית הדמוקרטית בישראל. לפי ההצעה, "נאום מצב האומה" יהיה פתוח לסיקור תקשורתי של ערוצי התקשורת הישראלית, חלקם בשידור חי, ובכך יפנו בעלי התפקידים ישירות אל העם בישראל. את הנאומים, כך על-פי ההצעה, יישאו בעלי התפקידים בפני תלמידי כיתות י"ב בבתי הספר, רגע לפני כניסתם לחיים האזרחיים או טרם שירותם בצה"ל, והם למעשה יהיו הקהל באולם שבו יינשאו הנאומים.

 

"זוהי חובה ואף זכות של המנהיגים המנהלים את חיינו ביום-יום, להביט לציבור בעיניים ולתת דין וחשבון באופן מסודר לפחות פעם בשנה, אם לא יותר", הסביר ח"כ בר, יוזם ההצעה. "לא ייתכן שהציבור לא יזכה לקבל ישירות מההנהגה הפוליטית והציבורית חתך של מצב האומה בתחומים השונים. החוק שיזמתי עם ח"כ אורלי לוי אבקסיס יסדיר מסורת מבורכת זו. הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, נשיא בית משפט העליון, יו"ר הכנסת ויו"ר האופוזיציה ידברו ישירות לעם, יסתכלו לו בלבן של העיניים וידווחו על הישגים, אי-הישגים, כשלים, וחסמים, ויציבו יעדים לשנה הבאה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב אובמה. הנאום בקרוב אצלנו?
צילום: רויטרס
צילום: נעם ריבקין-פנטון, שתיל
ח"כ לוי אבקסיס
צילום: נעם ריבקין-פנטון, שתיל
מומלצים