שתף קטע נבחר

ביצורים וחי"רניקים: מצרים מחזקת את הגבול

המאבק נגד פעילי אל-קאעידה והמבריחים הבדואים גבה עשרות קורבנות מהצבא המצרי. התשובה: מוצבים מבוצרים, גדודי חי"ר איכותיים וציוד חדיש יותר. גם בישראל מחזקים את הגדר באמצעים אלקטרוניים ובשקי חול ענקיים

לא רק ישראל מבצרת את הגבול בסיני: בשבועות האחרונים החל צבא מצרים, לראשונה מאז תחילת שנות ה-80 ולנוכח החרפת האיומים על הצבא המצרי בחצי האי וגם בגבול עם ישראל, לבנות מוצבים מזוינים לאורך הגבול בין המדינות. המהלך מבוצע בתיאום עם צה"ל, ליד גדר המערכת החדשה שנבנתה על-ידי ישראל.

 

 

עוד בחדשות:

משפטנים בכירים: לחקור את ניצב ארביב

זנות נוער: "סמים, מקום לישון, ואת זורמת"

 

מדובר במוצבים דמויי פילבוקס שיכולים לתת מענה מבצעי ואיכותי, ומיגון מלא נגד ירי נשק קל או נ"ט, לחיילים המצרים ששומרים על הגבול. בנייתם של חלק מהמוצבים כבר הושלמה, והם אמורים להיות תחליף למאהלים הקטנים שבהם שהו עד כה החיילים המצרים סמוך לגדר, הרחק ממוצבי האם המרחביים, לעתים ללא מכשירי קשר או נשק. מצב זה גרם בשלוש השנים האחרונות לעשרות הרוגים או פצועים בקרב החיילים, בחילופי אש עם פעילי אל-קאעידה או עם מבריחים בדואים חמושים.

פריסת רשת אינדיקציה, בסוף השבוע (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
פריסת רשת אינדיקציה, בסוף השבוע(צילום: יואב זיתון)

מוצב מצרי חדש - מעניק מיגון מנ"ט (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מוצב מצרי חדש - מעניק מיגון מנ"ט(צילום: יואב זיתון)

הקמת המוצבים החדשים נעשתה במקביל לעיבוי הכוחות המצרים בחצי האי סיני בכמה גדודי חי"ר איכותיים, שהחליפו בחלק ניכר מעמדות הבט"ש בגבול את השוטרים הלא מיומנים, שהופקדו במשך עשורים על שמירת הגבול עם ישראל. כוחות אלה מתניידים בנגמ"שים חדישים יחסית, חמושים במקלעים, אך הכלים הכבדים יותר, בהם טנקים ומסוקים, לא התקרבו לאזור הגבול בהתאם להבנות החדשות עם ישראל. השימוש בהם נעשה בעומק שטח סיני או בקרבת רפיח, ליד רצועת עזה.

 

רשת אלקטרונית ושקי חול

אף שהגדר החדשה שישראל בנתה בגבולה המערבי בלמה את המסתננים האפריקנים כמעט לחלוטין, תופעת ההברחות הפליליות לא נעלמה, ועדיין מעסיקה את הכוחות משני צדי הגבול. בצה"ל לא הסתפקו בגדר הגבוהה, ולאחרונה החלו גם בהצבת רשתות אלקטרוניות לאורכה, שאמורות לספק אינדיקציה כאשר מישהו נוגע בגדר, בדומה לגבול עם סוריה, לבנון ורצועת עזה. בשלב זה המהלך מתבצע בחלק הצפוני של הגדר (גזרת חולות), עד למפגש משולש הגבולות עם רצועת עזה בכרם שלום.

פילבוקס מצרי מוקם בגבול (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
פילבוקס מצרי מוקם בגבול(צילום: יואב זיתון)

כוחות צה"ל ברכבים ממוגנים פועלים בגבול (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
כוחות צה"ל ברכבים ממוגנים פועלים בגבול(צילום: יואב זיתון)

בנוסף, בצה"ל הפסיקו כמעט לגמרי להשתמש במוצבים הישנים לאורך הגבול, והצבא פרס כוחות בט"ש במוצבים

חדשים שנבנו כמה מאות מטרים בשטח ישראל, לפי מודל הבט"ש של רצועת עזה, תוך שליטה בתצפית ובאש על השטח.

 

כחלק מהניסיונות להילחם בתופעת ההברחות הפליליות (בצה"ל משוכנעים שהברחה פלילית מוצלחת עלולה להפוך בקלות לפיגוע טרור), הוצבו בחודשים האחרונים "גביונים", שקי ענק מגומי מלאים חול. הם מקשים את מעבר רכבי המבריחים לגדר מהצד הישראלי, בנוסף לתעלות שנחפרו ופירמידות תלתליות שנוספו לגדר.

 

בצה"ל אומרים שניסיונות המבריחים לעבור את הגבול השתכללו בחודשים האחרונים. באחד המקרים, מבריח ישראלי התחזה לעובד קבלן בנייה בגדר, הגיע למקום עם טנדר עמוס בשקי סמים, ונמלט ללא השקים לאחר שרכבו נתקע ועורר את חשד כוחות הצבא.

 

כנראה המאמצים לבלום את ההברחות נושאים פרי, לפחות חלקית. בצה"ל מזהים זינוק של עשרות אחוזים בהיקף המשאיות שעוברות במעברי ניצנה (גבול מצרים) וכרם שלום (לרצועת עזה). נתון זה הושג בעקבות הריסת עשרות מנהרות הברחה בין סיני לרצועה על-ידי צבא מצרים.

 

בצה"ל הקימו את גדר הגבול החדשה - באורך 240 ק"מ - ללא שערים, מתוך גישה שגורסת כי "שער דינו להיפתח" למסתננים. עם זאת, בפיקוד דרום יקימו שערים כעת לאורך הגדר כדי לאפשר מרדף לשטח המצרי במקרה של פיגוע בישראל.


פורסם לראשונה 17/02/2014 21:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
שקי ענק לעיכוב מבריחים
צילום: יואב זיתון
מומלצים