שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, אבי רוקח

נתניהו מעכב את הדיון הרגיש בחוק הגיוס

בהמשך למסר חריג מלשכת ראש הממשלה, ועדת שקד שמכינה את חוק הגיוס החדש לא תדון בסנקציות הפליליות על חרדים משתמטים, לפני שיושגו הסכמות. לפיד אמר שבלי הסעיף הזה יפרוש מהקואליציה

חוזרים לנקודת ההתחלה? ראש הממשלה בנימין נתניהו העביר מסר ובו ביקש לעכב את ההצבעות על הנושא הרגיש ביותר לחרדים בחוק הגיוס החדש: ועדת שקד לגיבוש "החוק לשוויון בנטל" לא תעלה לדיון ולא תקיים הצבעות בסעיף הסנקציות הפליליות לחרדים שלא יתגייסו עד שיושגו הסכמות רחבות בקואליציה לגבי הסעיף.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו  

 

הבקשה החריגה הועברה מלשכת ראש הממשלה, שביקש לעצור את הדיונים בנושא הרגיש לטובת שיחות שנועדו להגיע לנוסח שמקובל על כולם. סעיף הסנקציות הוא כנראה הרגיש בין שלל הסעיפים בחוק החדש והסבוך, שנועד להסדיר את גיוס תלמידי הישיבות לצה"ל ולשירות אזרחי ולהחליף את חוק טל שבוטל בהוראת בג"ץ עוד לפני שנה וחצי.

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס, לפני כשבועיים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס, לפני כשבועיים(צילום: גיל יוחנן)

לפי הנוסח המוצע, שאושר בממשלה ועל ידי נתניהו עצמו במסגרת מתווה ועדת פרי, אמור להיות מוחל חוק שירות הביטחון על כל חרדי שישתמט מגיוס לצבא מעבר למכסות שייקבעו. בין הסנקציות הפליליות - מאסר בפועל. השר יעקב פרי שעמד בראש הוועדה אמר כי ללא דין אחד לכולם לא יהיה חוק, וההחלטה על הטלת פליליות נובעת מפסיקת בג"ץ.

 

הסעיף הנוגע לחוק שירות הביטחון אמור היה לעלות השבוע במסגרת דיוני הוועדה. במפלגת יש עתיד מתעקשים על הנוסח הקיים והבהירו לא פעם כי בלעדיו "לא יהיה חוק שוויון בנטל וגם לא תהיה ממשלה". שר האוצר יאיר לפיד אף התבטא בנושא לאחרונה ואמר כי בלעדיו יש עתיד תפרוש מהממשלה.

סנקציות פליליות מול סנקציות כלכליות. השרים לפיד ובנט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סנקציות פליליות מול סנקציות כלכליות. השרים לפיד ובנט(צילום: EPA)

בבית היהודי לעומת זאת נוטים לעמדת החרדים בנוגע לגיוס ומבקשים להגיע לפשרה, בין היתר, באמצעות בחינת הטלת סנקציות כלכליות בלבד על חרדים משתמטים.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "ראש הממשלה לא הורה להמתין עם ההצבעות", אולם בכירים בוועדת שקד אישרו שהועברה בקשה כזו.

 

סערת ישיבות ההסדר

על רקע המשך גיבוש "חוק השוויון בנטל" בוועדת שקד, פורסמו הבוקר ב-ynet נתונים שמהם עולה כי כי המשרתים בישיבות ההסדר 16 חודשים ולפי החוק החדש ישרתו חודש נוסף בלבד, ימשיכו לעלות למדינה יותר מ-6 מיליון שקל בשנה וליהנות ממסלול הטבות מיוחד למשך כארבע שנים וחצי, שיתר המתגייסים לא זוכים לו: תשלומי משפחה לזכאים, תחבורה ציבורית חינם - וזה לפני התקציב שמגיע ממשרד החינוך.

 

לפי הנתונים, כיום יש 3,465 בני ישיבות הסדר במסלול שמכונה של"ת (שירות ללא תשלום). הם מתגייסים לצה"ל למשך כארבע שנים וחצי, אולם מתוכן רק 16 חודשים בשירות צבאי פעיל. ביתר הזמן הם לומדים בישיבות וממשיכים, הלכה למעשה, ליהנות מתנאים של חייל - כגון תחבורה ציבורית בחינם,

נושאים חוגר ומקבלים תשמ"ש (תשלומי משפחה - סיוע כלכלי לחיילים).

 

מתוך מחזור החיילים בשל"ת - 225 חיילים זכאים לאותם תשלומים, 196 מהם בעקבות היותם נשואים ו-29 מעצם היותם הורים לילדים. הכסף מועבר במשך תקופת השל"ת כולה, גם כשהצעיר בישיבה ואינו בשירות פעיל.

 

לפי הנתונים, אשת חייל המקבל תשמ"ש ואינה אם לילד מקבלת סיוע חודשי בסך 3,488 שקלים בחודש, אשת חייל שהיא חיילת בעצמה מקבלת 3,270 שקלים, אשת חייל בהריון מהשבוע ה-14 ואילך מקבלת 3,488 שקלים, מהשבוע ה-32 להריונה מקבלת 4,359 שקלים. אשת חייל שהיא גם סטודנטית מקבלת 3,270 שקלים אם היא לומדת 30 שעות בשבוע ו-2,180 שקלים אם פחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט
ראש הממשלה נתניהו
צילום: מרק ישראל סלם, ג'רוזלם פוסט
מומלצים