שתף קטע נבחר

פרי: לא מתרגש מהחרדים. צה"ל יבחר, לא הם

בוועדת שקד סוכם כי החל מ-2017 יופעלו סנקציות פליליות נגד חרדים שלא יתגייסו לצה"ל. ביש עתיד מרוצים. "יש לחרדים הזדמנות להשתלב בחברה"

חוק השוויון בנטל נכנס לישורת האחרונה. אחרי ההסכמות שהושגו הלילה ובמסגרתן הוכרע כי יוטלו סנקציות פליליות על חרדים משתמטים כפי שדרשה יש עתיד, אמר הבוקר (ד') ל-ynet השר יעקב פרי כי "מדובר בהישג גדול ומשמעותי". לדברי השר שעמד בראש הוועדה שגיבשה את הצעת החוק הממשלתית, "65 שנה מתקיימים בחברה החרדית כתוצאה ממענקים ותקציבים שדעתנו לא הייתה נוחה מהם, כעת יש להם הזדמנות אמיתית ומלאה להשתלב סוף סוף בחברה הישראלית".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ועדת שקד שהכינה את החוק בוועדה הפרלמנטרית בכנסת אישרה הבוקר במסגרת ההסכם באופן סופי כי בני ישיבות ההסדר ישרתו 17 חודשים בלבד. לאחר מכן, וכחלק מאותן הסכמות, יאושר במהלך היום גם נושא הסנקציות הפליליות, חרף ההתנגדות הקשה הקיימת בסיעות החרדיות וברחוב החרדי.

 

"הצעת החוק הממשלתית הוגשה לפני כשבעה חודשים", הזכיר פרי. "ועדת שקד עמלה על הצעת החוק הזו ואם אני מסתכל על התוצאה הסופית, בהנחה שהיום מצביעים על החלת חובת הגיוס, הפערים הם קטנים מאוד ומתבטאים בהארכה של חצי שנה המוגדרת 'תקופת הסתגלות' ושבמסגרתה צו גיוס לא יישלח".

 

הפגנת חרדים נגד הגיוס, מוקדם יותר החודש (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת חרדים נגד הגיוס, מוקדם יותר החודש(צילום: ירון ברנר)

פרי התייחס גם לבני ישיבות ההסדר שישרתו רק 17 חודשים. "זה אמנם לא לרוחי, אבל מי שחולם שאפשר להגיע לשוויון מלא, חי באוטופיה", אמר השר. "אין כמעט נושא שיש בו שוויון מלא, לא בנושאים כלכליים, לא בנושאים חברתיים וגם לא בגיוס. החוק הזה כן מביא הגברה משמעותית של השוויון בנטל והנשיאה בעול. אסור לשכוח שהשירות הצבאי והאזרחי הם גשרים בדרך לשילובם של החרדים בחברה, תוך דאגה לתקופת הסתגלות מתאימה מצדם".

 

בהמשך דבריו ציין פרי כי החוק הוא בבחינת הישג ומימוש הבטחה שניתנה עוד בתקופת הבחירות. "יש עתיד חרתה על דגלה את השוויון בנטל וחובת הגיוס ועמדנו בזה ככתבו וכלשונו", אמר פרי. "נכון שבכל חוק שהכנסת מחוקקת ובכל עשייה אפשר תמיד יותר טוב לטעמו של אדם זה או אחר, אבל אם מסתכלים בכנות ובלי להתפאר - הבטחנו לשנות מה שלא טופל במשך 65 שנה ובו כמעט 800 אלף אנשים לא נושאים בנטל, לא בשוק העבודה ולא בכלל. זה מצב שהולך להשתנות". פרי הדגיש כי "החברה שאני חי בה מכירה בלימוד התורה ואני מקווה שהדברים ייעשו בצורה טובה".

 

על האפשרות כי הציבור החרדי יגיב בהפגנות זעם, אמר פרי: "אני לא מתרגש כיוון שהחוק שאנחנו מביאים הוא צודק, רגיש ומאוזן. לא נחיל סנקציות פליליות אם הם יעמדו ביעדים ששמנו להם. אנחנו למעשה מעבירים את הבחירה לצה"ל ונותנים לו את האפשרות לבחור. אני ממליץ בפני חבריי מהעדה החרדית שאם תהיה הוצאת זעם באורח של הפגנות דמוקרטיות זה בסדר, מקווה שלא נגיע ליותר מזה".

 

פרי הוסיף: "בכל זווית שנבחן יש לנו ביקורת על חוקים שמגבילים ועל רגולציות שאנחנו לא אוהבים, אבל נאלצים לציית מכוח החוק. הדבר הזה צריך לחול גם על העדה החרדית. הם חיים 65 שנה כתוצאה ממענקים וכספים שדעתנו לא הייתה נוחה מהם וכעת יש להם הזדמנות להשתלב בחברה תוך שאנחנו נקפיד לשמור על אורח חייהם המסורתי. לא באנו משנאת חרדים. הם צריכים להבין ששילובם הוא לטובת החברה החרדית כולה".

 

ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) אמר מנגד כי "ועדת שקד מתגלית כת"פ (תחת פיקוד - מ"א) של לפיד, שמשתמש בחרדים כמגן אנושי למילוי צרכיו הפוליטיים, על חשבון עולם התורה ובני הישיבות. ראש הממשלה נתניהו אחראי ישיר להפקרת החרדים ופגיעה בזכויות בני הישיבות שתורתם אומנותם. מלכתחילה לא סמכתי על ועדה זו ולא לקחתי בה כל חלק.

 

"המסקנות האיומות המסתמנות ממנה ברורות וכואבות. מצער לראות ששותפיו הטבעיים, נציגי הבית היהודי, הפכו שותפים מלאים לפשע ההיסטורי שיירשם לדראון עולם, בשל הרמת יד נגד לומדי תורה בישראל והפיכת בני ישיבות לפליליסטים. כפי שהיה בכל הדורות, תמשיך תורת ישראל להתקיים על אף אלו הפוגעים בה".

 

ח"כ עומר בר לב פנה ליועץ המשפטי של הכנסת, לאור המחטף הפוליטי שנעשה לטענתו בוועדת שקד. הוא ביקש מהיועץ להורות על קיום דיון מחודש בסעיפים שאושרו הבוקר בוועדה, העוסקים בין השאר באי הארכת שירותם של בני ישיבות ההסדר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
השר יעקב פרי
צילום: בני דויטש
מומלצים