שתף קטע נבחר

ראש אגף החקירות: "רק בטלוויזיה יש פענוח ב-30 דק'. אבל העבריינים בלחץ". ראיון בלעדי

יש בעיה בתיק הברנוער וצריך לבדוק אותה באומץ, אומר ל-ynet ניצב מני יצחקי בסופו של שבוע מר במיוחד למשטרה. החיסולים ברחוב הם "תקופה פחות טובה", העבריינים חשים בטוחים בשיטת המטענים - אבל ראשי הארגונים בורחים ויש מפת פשיעה חדשה. שיחה על בכירים שהסתבכו וארגון תחת אש כבדה

ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב מני יצחקי, מתנסה בימים אלה במה שנהוג לכנות "ניהול משברים". רק כמה שבועות חלפו מהתפוצצות פרשת פינטו-ארביב שהובילה לפרישתו של הניצב, וביום אחד השבוע נחתו שתי סערות נוספות - חשיפת התנהלותו הבעייתית של ראש יאח"ה, תת-ניצב אפרים ברכה, בפרשה מהעבר, וכמובן קריסתו המהדהדת של תיק הברנוער. ובינתיים, לניצב יצחקי יש שולחן עמוס בכל הקשור לארגוני פשיעה: סדרת התפוצצויות של מטעני חבלה במכוניות וחיסולי עבריינים באמצע היום ובסמוך לתושבים, שטרם פוענחו.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

כל אלה הביאו גל שוצף של ביקורת על מערך החקירות שעליו אמון יצחקי. בראיון בלעדי ל-ynet הוא מנסה להשאיר את הראש זקוף. "אני קם בבוקר ויודע שיש משטרה טובה, חזקה, יעילה, אתית. משטרה שעובדת מאוד מאוד קשה עבור האזרחים שלה - דווקא בימים מסובכים יחסית, ביתר שאת", הוא פותח.

 

גם מבקר המדינה התעמת איתו השבוע ודיבר על "אווירת טרור ופחד לצאת מהבית", אבל ברחוב יצחקי מרגיש פחות פחד ויותר חיבה למשטרה. "רבים יודעים ומבינים היטב כמה הרחובות שלנו שקטים. נכון שישנם 'פיקים', תקופות שיש צבר של אירועים ואיזושהי תחושה פחות טובה מבעבר. אני שמח שהציבור הישראלי הורגל לביטחון ברחובות ויש זמנים שהם פחות טובים מבחינתנו. אנחנו נתגבר”, הוא מבטיח.

 

להגדרה "טרור פלילי" ראש האגף לא מתכחש. "אם יש נפגעים אז זה טרור. רק הייתי מכניס את זה למין מסגרת, לא להכניס ללחץ מיותר”. בהשוואה לשנים קודמות, מדגיש יצחקי, יש דווקא פחות מקרי רצח ופיצוצים. ולא רק. "יש לנו השנה אולי את המספר הנמוך ביותר של גניבות רכב, לכן הציבור יודע להעריך את העבודה. המשטרה מטפלת פלוס מינוס ב-400 אלף תיקי חקירה. זה אומר שקורים דברים ואנחנו צריכים לתת להם מענה. נעבור את זה".

 

ניצב יצחקי בשטח. מגבה את בכירי המשטרה, מרוצה מ"הברחת" העבריינים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ניצב יצחקי בשטח. מגבה את בכירי המשטרה, מרוצה מ"הברחת" העבריינים(צילום: אוהד צויגנברג)

ואולי איבדתם מההרתעה מול העבריינים שמפוצצים ויורים.

"אני מתקומם נגד זה, כי אני קורא מודיעין, אני מתצפת על הצד השני ורואה את ההתנהלות - בריחה לארצות העולם, למקומות שנוח להם לנוע שם ולחיות שם ולבצע את אותו סוג של עבירות. יש יציאה מאוד מסיבית של עבריינים מאוד משמעותיים החוצה. נכון שהם מפעילים פה דרג נמוך גם מארצות אחרות, אנחנו מטפלים בזה. אני רואה שהם חוששים. שמנו יד על כספים שלהם, קרוב לרבע מיליארד שקל שחזרו לקופת המדינה. הם נכנסים ללחץ, אני רואה את פעולות ההגנה על מנת לשמור על הרכוש מחשש שנשים עליו את היד”.

 

לחסל בלי להסתכל בלבן של העיניים

יצחקי מסרב להיכנס לשמות של מובילי הפשע, אבל מול יצחק אברג'יל, למשל, שהוחזר לאחרונה מהכלא בארה"ב אל מאחורי הסורגים בארץ, “אנחנו מאוד ערניים", הוא מדגיש. “השנה נאלצנו לבנות מפה חדשה של ארגוני פשיעה כי חלקם מבחינתנו הוצאו או יצאו מהזום שלנו. הם לא יצאו לחלוטין, כי אנחנו כל הזמן בפיקוח, גם כשהם בכלא וגם כשהם הרימו את הרגליים וברחו לחו"ל. שומרים שהם לא ירימו ראש עוד פעם. אבל 70% מהם (כבר) לא ברשימה, וזה אילץ אותנו לעשות הערכות מצב מחודשות על מנת להציף את הבאים בתור”.

 

 (צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, מוטי קמחי, יהב אטיאס, אגד, אבי רוקח) (צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, מוטי קמחי, יהב אטיאס, אגד, אבי רוקח)
(צילום: זאהר אבו אלנסר, אלירם משה, יהודה אהרוני, ירון ברנר, מוטי קמחי, יהב אטיאס, אגד, אבי רוקח)

 

אחת הבעיות הבולטות היא החיסולים וניסיונות החיסול באמצעות מטעני חבלה. חומרי החבלה זמינים יותר לעבריינים, ואחרי הפיצוצים מתקשה המשטרה למצוא את האשמים. “המטענים לא עזבו את הארץ. בהחלט אין מאה אחוז. אנחנו תופסים כל הזמן, יש לנו סיכולים יום אחרי יום, אני מתחייב. סכסוכים אצל האוכלוסייה הזו פותרים לא דרך בתי משפט אלא ברמת אלימות כזו או אחרת. לפעמים באלימות פיזית, מילולית, לפעמים דקירה, ואכן יש עלייה בשימוש במטענים”.

 

למה?

"כי הם זמינים", עונה ראש אגף החקירות, ונמנע הפעם מלהזכיר את צה"ל כפי שעשה המפכ"ל יוחנן דנינו - וספג קיתונות ביקורת. "עבריין לפני היציאה שלו לרחוב עושה את עבודת המטה האישית עם החברים שלו, איפה הוא לוקח את הסיכון. מבחינתו המטען זול וזמין. לצערי הרב הוא מאוד זמין, והוא קונה אותו. ההפעלה היא הנחה ובריחה, והוא לא למעשה לא יושב מול האיום או מול היעד ישירות, לא רואה אותו בלבן של העיניים. אין את הראייה פייס טו פייס, להבדיל מירי או מצב אחר. לכן הם מרגישים יותר בטוחים".

 

למה אחוז הפענוחים של מקרי הרצח ממטענים נמוך?

"הורגלנו לטלוויזיה. הורגלנו לפרקים של חצי שעה ומפענחים. אפילו סדרות או סרט של שעה ורבע זה כבר ארוך לנו מדי ואנחנו מצפים אחרי 30 דקות כבר לראות את הפענוח. אם פושע כזה נתפס הוא הולך להיכנס פלוס מינוס למאסר עולם, ל-30-20 שנה. זה איום לא פשוט והוא עושה את כל הפעולות מבחינתו על מנת לא להשאיר ראיות. בהרבה מאוד מהמקרים אנחנו יודעים מי המבצעים ויש פער עם להביא את אותן ראיות. ויחד עם זאת, עובדתית אחוז הפענוחים עלה".

 

תיעוד בלעדי של החשודים בחיסול בסופ"ש שעבר בתל אביב ()
תיעוד בלעדי של החשודים בחיסול בסופ"ש שעבר בתל אביב

 

אולי הבעיה היא בענישה? אתם לא יוצאים נגד עונשים קלים והסדרי טיעון מגוחכים.

"זה לא סוד שהייתי אוהב לראות עבריין שמחזיק לבנת חבלה נכנס למספר שנים לבית הסוהר. ועובדה, הוא נכנס לפרק זמן קצר. לא אעביר ביקורת על בתי המשפט או הפרקליטות בעניין. כל אחד עושה את עבודתו. כפי שאנחנו ממוקדים מול האיום, אני מעריך שגם הארגונים האחרים יודעים לעשות הערכת מצב ולבחון את העשייה ואת התוצאות”.

 

לבדוק את תיק הברנוער

שלשום ספג אגף החקירות עוד מכה קשה, כאשר התברר שחקירת הדגל של המשטרה בשנים האחרונות בעניין הרצח ב-2009 בברנוער בבניין הקהילה ההומו-לסבית בתל אביב - קרסה. הנאשם ברצח חגי פליסיאן כנראה בדרך הביתה. יצחקי לא מתחמק ומודה: "יש בעיה. צריך אומץ לבדוק אותה".

 

כיממה אחרי שעד המדינה הוכרז "לא אמין" ונעצר על ידי אותה יחידה שהסמכה עליו כדי להגיש כתב אישום, ניכר שניצב יצחקי מבין גם הוא את חומרת הסיפור, אך מעדיף לגבות את פקודיו. "מבחינתי הפרשה לא מתפוצצת", הוא מבהיר ומזכיר את צו איסור הפרסום. "אנחנו בתהליכים כל הזמן. גם המשטרה וגם הפרקליטות התנהלו באומץ בעניין הזה, הדברים נבחנים.

 

התיק שקרס: עד המדינה בפרשת הברנוער מובא השבוע להארכת מעצרו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
התיק שקרס: עד המדינה בפרשת הברנוער מובא השבוע להארכת מעצרו(צילום: מוטי קמחי)

 

"ישנה בעיה. תיק הוא דבר דינמי. הוא זז. נכנסים ויוצאים פרטים. אתה מאמת ומזים, ואתה כל הזמן צריך להיות עם היד על הדופק. כשאתה מתחיל חקירה - בנקודת הסיום שלה אתה יכול לגלות פרט שהצטבר לך ואז אתה צריך לעשות הערכת מצב מחודשת. זה לגיטימי ונכון. אתה לא רוצה משטרה אחרת, שתסתתר אחרי מה שאמרה ולא תזוז מעמדתה. כמשטרה אתית אנחנו צריכים לפעול כך גם בתיקים אחרים - להיות בערנות שחלילה וחס לא נטעה".

 

בדיעבד, אי אפשר היה לעצור קודם את החקירה?

"אני לא יודע. יש פה מורכבות. גם המשטרה וגם הפרקליטות יחדיו זיהו בנקודת הזמן הזאת פרטים שהם חייבם לבחון יחדיו בצורה אמיצה, ולא לקבל את זה שחלילה מה יאמרו. אנחנו מזהים מצב ויודעים להתמודד איתו בצורה אתית, בצורה ישרה והגונה".

 

על הברנוער: "אני לא במצב עכשיו של כישלון או הצלחה" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
על הברנוער: "אני לא במצב עכשיו של כישלון או הצלחה"(צילום: אבי מועלם)
 

 

אי אפשר להתעלם מהעובדה שיחידת עילית כמו ימ"ר תל אביב נכשלה.

"ימ"ר תל אביב הוכיחה במהלך השנים הרבות שהיא עילית, עם אנשים מצוינים. יש להם המון הצלחות שהביאו כדי שתל אביב תהיה שקטה. אני לא במצב עכשיו של כישלון או הצלחה. בנקודת הזמן הזאת אני מעריך כל יחידה משטרתית שיש בה את העוז והאומץ לבחון את התיק בכל שלב. גם בתיק שהוא מורכב וגם בתיק שהוא רגיש".

 

כראש אגף החקירות, אתה מסכים שלא צריכים לקרות דברים כאלה?

"זה מוקדם מדי. אנחנו בשלב שבודקים את הדברים החדשים. אנחנו תחת צו איסור פרסום לכן אני לא יכול להחריב. בהחלט, אלה דברים שצריכים להיבדק שחלילה וחס לא נטעה. אני חושב שכל אחד יסכים שעדיף שנבחן את הדברים היטב-היטב, כל פרט או כל שביב מידע חדש שישנו בכל תיק שהוא רגיש, או תיק שנראה שולי. ככה אנחנו מחנכים את השוטרים שלנו, את הקצינים".

 

מעריצים אותו

אגב קצינים, צמרת האגף של יצחקי כיכבה בשבועות האחרונים בכותרות, וממש לא לחיוב. מפקד יחידת העל של מערך החקירות הארצי (להב 433), ניצב מנשה ארביב, פרש מהמשטרה ברקע החשדות שקיבל טובות הנאה מהרב יאשיהו פינטו. לעניין תוצאות בדיקת אותן חשדות יצחקי לא מעוניין להתייחס - ומשאיר את הבמה ליועץ המשפטי לממשלה. “אנחנו מדברים, ודאי", הוא עונה, ומסרב לפרט. בינתיים יצחקי ממלא את מקומו של ארביב עד שייבחר מחליף. “זו החלטה של השר והמפכ"ל. ברגע שהם יחליטו אני אשמח מאוד שהוא יגיע, זה חשוב מאוד ללהב, זו יחידה מדהימה".

 

תת-ניצב אפרים ברכה. "ישר ומקצוען" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תת-ניצב אפרים ברכה. "ישר ומקצוען"(צילום: גיל יוחנן)

 

על בכיר מכהן, תת-ניצב אפרים ברכה, ניצב יצחקי מגן בלי להניד עפעף: "הוא עשה מעשה אמיץ ולא כל קצין משטרה היה עומד במצב כזה”, אומר ראש אגף החקירות על פקודו, שהתוודה והפליל את הרב פינטו בשוחד. "את המבחן הגדול, המשמעותי, הוא עבר בכבוד, בצורה מרשימה. הוא איש הגון, איש ישר, מקצוען".

 

ומה לגבי הפרשה שהותרה השבוע לפרסום, הפסיקה שלפיה מחדלים בחקירה שהוביל ברכה גרמו נזק חמור לעבריין, שתבע וגרף מיליונים מהמדינה? "האמת שאני לא מכיר את הפרטים, זה תיק מלפני למעלה מ-15 שנה. יש ביקורת על התיק של אז. שוב, את המבחן האמיתי הוא עבר, ואני לא מאחל לאף אחד לעבור כאלו מבחנים קשים (מתכוון למקרה עם פינטו, שברכה היה מבאי ביתו - א”ס). ואכן הוא קיבל את כל הקרדיט - גם בפרקליטות, גם היועץ המשפטי, מכל עבר. הפקודים שלו מעריצים אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
ניצב יצחקי עונה לביקורת ומגיב לכשלונות
צילום: אבי מועלם
מומלצים