שתף קטע נבחר

ישראלים בחו"ל נגד "שבוע האפרטהייד"

סטודנט ישראלי רשם הצלחה כשמחה על הזמנה רשמית של המחלקה להיסטוריה ב-LSE להשתתף בהרצאה של פרופ' ישראלי במסגרת שבוע האפרטהייד. מחאות סטודנטים ישראלים גם באוקספורד: "זו תעמולה קיצונית"

בצל עימותים פומביים ודיאלוגים כעוסים, עתיד "שבוע האפרטהייד הישראלי" למשוך תשומת לב אקדמית באירופה מיום שני הקרוב. במסגרתו, ישתתפו הסטודנטים בסדנאות שונות שעוסקות בפעילות ישראל מעבר לקו הירוק, יוקמו "מחסומים" ברחבי הקמפוסים והרצאות שונות יבחנו את יחס ישראל לאוכלוסייה הפלסטינית.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מייל ששלחה המחלקה להיסטוריה בינלאומית בבית הספר לכלכלה של לונדון (LSE) הזמין את הסטודנטים להשתתף באירועים. הוא ציין כי מדובר ביוזמה של ה-"Palestine Society" ובמסגרתה ינאם הפרופסור הישראלי אבי שליים תחת הכותרת: "ישראל ופלסטין: בעיות וסיכויים". דור גליק, סטודנט בן 28 שלומד במוסד תואר שני בהיסטוריה ותיאוריה של היחסים הבינלאומיים, הגיב במכתב שבו התלונן על השימוש במושג "האפרטהייד הישראלי" במייל רשמי. "ברור שמדובר בהגדרה שנויה במחלוקת ופוליטית לחלוטין. כמו שלא תצא מהמחלקה הזמנה שמשתמשת במושג התנחלות ישראלית מוצדקת ביהודה ושומרון, נשמע לי שערורייתי להשתמש במושג תעמולתי כמו 'אפרטהייד ישראלי".

 

לדבריו, "הדבר הבעייתי ביותר מבחינתי היה שהאפרטהייד מוצג כעובדה בשטח. זה הופך למושג קיים כאשר הוא מועבר על-ידי המחלקה. מה קורה כשסטודנטית מסין שלא יודעת יותר מדי על המצב במזרח התיכון מקבלת הודעה כזו?"

 

דבריו של גליק הובילו לשליחת מייל הבהרה לסטודנטים, ובו נכתב כי המייל והמידע הכלול בו אינם מעידים על תמיכת המחלקה באירוע או על השקפתה הפוליטית או התרבותית. "על תלמידים ישראלים ברחבי העולם לא לקבל את ההזמנות ל'שבוע האפרטהייד' כגזירה מובנת מאליה", הדגיש גליק. "צריך לכתוב ולהתלונן לגורמים הרשמיים באוניברסיטאות כשמכתב כזה מגיע. הרבה פעמים דברים כאלה מופצים מבורות, או אפילו מחוסר מודעות. מזכירת המחלקה עשתה 'העבר', לא סייגה, וכך המונח עובר למאות סטודנטים מכל העולם כמונח שאין עליו עוררין".

 

לא רחוק משם, אוניברסיטת אוקספורד מספקת מציאות מורכבת לא פחות. "יש כאן 40 ישראלים", סיפר ישי מישור, שיסיים השנה את לימודי הדוקטורט במשפטים. "שבוע האפרטהייד מקודם על-ידי ערבים קיצוניים שחושבים שאין לי זכות לחיות במדינה משלי. הוא לא יוצא נגד הכיבוש וההתנחלויות בגדה, אלא נגד עצם קיומה של מדינת ישראל. האירועים הם תעמולה קיצונית שמציגה את ישראל כפרויקט גזעני פסול מעיקרו".

 

בניסיון להתמודד עם האירועים, יקיימו הסטודנטים כנס הסברה באוניברסיטה ויפרסמו מכתב שבו יציגו עמדה מתונה יותר. במכתב, שבו הם מסכימים כי הכיבוש צריך להסתיים ותומכים ברעיון שתי המדינות, הם יוצאים נגד שבוע ה"אפרטהייד". "הם מפיצים את השקר כאילו מדינת ישראל היא 'מערכת אפרטהייד' המבוססת על משטר גזעני, ובחסות הבדיה הזו מבקשים לשכנע אתכם שליהודים אין זכות לבית לאומי", נכתב, "חשוב להשמיע את הקול המתון גם באוקספורד".  

פרסום "שבוע האפרטהייד" ()
פרסום "שבוע האפרטהייד"

 

מעבר לים, העולם האקדמי בארצות הברית מסמן דעיכה בפעילות האמורה. 21 קמפוסים בלבד יציינו את "שבוע האפרטהייד" ברחבי המדינה (מתוך כ-4,000 מוסדות אקדמיה), והאירועים הנלווים אליו בעיקר מטרידים את הסטודנטים המקומיים.

 

לעת עתה, לא החליטה שום אוניברסיטה אמריקנית על ניתוק קשריה עם ישראל. חמש מועצות סטודנטים בחוף המערבי הצביעו בעד קריאה לאוניברסיטה לאמץ החלטת חרם, אך בפועל לא קרה דבר. סטודנטים ב-UCLA ינסו להעביר החלטה דומה בזמן שנשיא האוניברסיטה עצמו נמצא בישראל ומנסה לסכם על שיתוף פעולה אקדמי עם הטכניון. אוניבריסטת אריזונה סטייט על 90 אלף הסטודנטים שלה מקדמת הסכם גדול עם אוניברסיטת באר שבע, ואוניברסיטת ארוויין, שבה ניסו סטודנטים להפריע לשגריר לשעבר מייקל אורן, חתמה מאז על סדרת שיתופי פעולה עם אוניברסיטאות ישראליות.

 

"יש כותרות, אבל המציאות היא בדיוק הפוכה", אמר דיוויד סגל, הקונסול הכללי של ישראל בדרום קליפורניה. "זה לא אומר שלא צריך להתייחס ברצינות למאמצים הנעשים נגדנו, אבל המציאות היא שהפועלים נגדנו ספגו סדרה של כישלונות. הם מעבירים החלטות במחטפים במועצות סטודנטים, אבל אין לזה ערך מעשי מעבר לתעמולה. מה שאנחנו רואים זה נשיאי אוניברסיטאות שנוהרים לארץ ומחפשים שיתופי פעולה בפרויקטים של נאס"א, מים, סייבר, נאנו-טכנולוגיה, מדבר ואנרגיה חלופית".


פורסם לראשונה 22/02/2014 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שבוע האפרטהייד"
האוניברסיטה פרסמה הבהרה. דור גליק
להשמיע קול מתון. ישי מישור
מומלצים