שתף קטע נבחר

צילום: EPA, AFP, רויטרס

אובמה: יהיה מחיר לפלישה רוסית לאוקראינה

רוסיה התחייבה למערב לא לפגוע בריבונות אוקראינה, אך הודתה שכוחותיה פועלים בקרים. לפי גורם אוקראיני, עוד 2,000 חיילים רוסים נחתו בחצי האי: "זו פלישה צבאית". הנשיא האמריקני הביע דאגה מתזוזת הכוחות

רוסיה אישרה את פעילותה בחצי האי קרים והנשיא האמריקני הבהיר: פלישה לא תעבור בשתיקה. "אנחנו מודאגים מאוד מתזוזת הכוחות הצבאיים", הצהיר ברק אובמה הלילה (שבת), בעקבות הדיווחים כי עוד 2,000 חיילים רוסים נחתו בשטח האוקראיני שהפך למוקד המחלוקת. לדברי הנשיא, שכינס מסיבת עיתונאים בהתראה קצרה, "יהיה מחיר לפלישה רוסית לאוקראינה". בממשל האמריקני הבהירו כי בין היתר יימנעו בוושינגטון מהרחבת המסחר עם רוסיה, והנשיא עשוי לבטל את השתתפותו בוועידת G8 המתוכננת להתכנס ביוני בסוצ'י.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אובמה הצהיר כי דיבר עם הנשיא ולדימיר פוטין לפני כמה ימים והוא התחייב לשמור על שלמותה וריבונותה של אוקראינה ולשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית במציאת פתרון. במוסקבה גם הכחישו בתחילה את הטענות שאנשיה השתלטו על שדות תעופה באזור קרים ושר החוץ סרגיי לברוב הבטיח שלרוסיה אין כל כוונה להפר את ריבונות אוקראינה, אולם בהמשך אישר משרדו לראשונה: כוחות חיל הים הרוסי שמוצבים בחצי האי פועלים "במטרה להגן על בסיסם".

 

מסוקי הצבא הרוסי בשמי קרים: 

בהצהרה צוין גם כי הדבר נעשה תוך עדכון הרשויות באוקראינה, אך מסתמן כי ההודעה הרוסית לא משקפת את ההיקף האמיתי של פעולתה בשטח קרים. גורם אוקראיני בכיר הודיע כי כמעט 2,000 חיילים רוסים נחתו בבסיס צבאי סמוך לעיר סימפרופול וכינה זאת פלישה צבאית של ממש. לדבריו, בבסיס נחתו 13 כלי טיס עם 150 איש בכל אחד מהם. גם שגריר אוקראינה לאו"ם יורי סרגייב מסר כי 11 מסוקי קרב ועוד מטוסי תובלה של צבא רוסיה חדרו למרחב האווירי של חצי האי קרים.

 

בחסות המשבר: "מוות ליהודים" בבית כנסת בקרים

אוקראינה, היזהרי: זה צבא רוסיה החדש

 

בשידור חי: אובמה מעניק הצהרה מיוחדת על המשבר באוקראינה (צילום: AP) (צילום: AP)
בשידור חי: אובמה מעניק הצהרה מיוחדת על המשבר באוקראינה(צילום: AP)

איום מרומז. הנשיא האמריקני הלילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איום מרומז. הנשיא האמריקני הלילה(צילום: AFP)
 

הנשיא אובמה, מצדו, הזהיר כי "לכל פעולה צבאית באוקראינה תהיה משמעות מערערת יציבות. זו תהיה הפרה חמורה של התחייבות רוסיה לריבונות ולשלמות של אוקראינה". עוד קודם דיווח משמר הגבול של אוקראינה כי יותר מ-30 חיילים של חיל הים הרוסי הקיפו בסיס של משמר החופים האוקראיני בחצי האי קרים. הוא טען גם כי יותר מעשרה מסוקי קרב רוסיים חדרו למרחב האווירי. גם עיתונאים ששוהים בחצי האי דיווחו כי זיהו שיירה של תשעה כלי רכב שנשאו חיילים רוסים בדרך שמחברת בין שתי הערים הגדולות בקרים.

 

במקביל, דווח כי החמושים שהקימו מחסומים בכניסה לאחד משדות התעופה בחצי האי הרחיבו את שליטתם והתפרסו גם בקרבת מסלול הטיסה. חברת התעופה הגדולה באוקראינה דיווחה כי בעקבות זאת נסגר המרחב האווירי של קרים, וגם סוכנות הידיעות אינטרפקס ציינה כי הופסקו הטיסות בין חצי האי לבירה קייב. שגריר רוסיה לאו"ם טען כי כל תזוזה של צבא רוסיה בקרים תואמת את גבולות ההסכם שחתמה בעבר מוסקבה עם הממשלה הקודמת בקייב.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"הפשיזם לא יעבור". סטיקר במחסום בקרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הפשיזם לא יעבור". סטיקר במחסום בקרים(צילום: AFP)

משרד החוץ האוקראיני התרעם בפני רוסיה על הפרת המרחב האווירי, ועל הפרת תנאי ההסכם בין שתי המדינות שעוסק בסיס חיל הים הרוסי בקרים. נשיא אוקראינה הזמני, אלכסנדר טורצ'ינוב, אף הצהיר כי הפעולות של רוסיה מזכיר את האירועים שקדמו למלחמתה עם גיאורגיה ב-2008, וקרא לנשיא פוטין "להפסיק את הפרובוקציות". בעקבות האירועים, התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון חירום, בעקבות בקשתה של אוקראינה. בנתיים הזהיר משרד ההגנה של אוקראינה כי בידיו מידע על כוונת "כוחות רדיקלים" לא ידועים לתקוף בשבת בבוקר יחידות צבאיות בחצי האי קרים.

 

פרט לאיום על "מחיר" שתגבה ארה"ב, מנסים האמריקנים לקדם משלחת תיווך. שגרירת ארה"ב לאו"ם סמנתה פאוור אמרה לכתבים כי הממשל האמריקני מקדם משלחת מתווכים "שיהיו בלתי תלויים ואמינים". בין היתר הציעה השגרירה למנות את בכיר האו"ם רוברט סרי, שהיה שגרירה הראשון של הולנד באוקראינה. בכירים במטה האו"ם הבהירו כי מינוי משלחת מטעם הארגון להסדרת המצב בקייב איננה דורשת את אישור מועצת הביטחון - בה מחזיקה רוסיה בזכות ווטו שעלולה לטרפד הוצאת משלחת בינלאומית.

 

פוטין קרא ל"נורמליזציה מהירה"

ההודעה של משרד החוץ הרוסי לא פירטה לגבי פריסת הכוחות שלהם בגזרה. לצד זאת, נכתב בהודעה כי רוסיה דחתה בקשה מקייב להתייעצות משותפת בנושא המתיחות בקרים, בטענה שזו נוגעת לענייניה הפנימיים של אוקראינה. הנשיא ולדימיר פוטין שוחח אותה שעה בטלפון עם נציגי האיחוד האירופי, והדגיש כי הדבר החשוב ביותר עתה הוא "לא לאפשר הסלמה נוספת של האלימות".

 

פוטין, ששוחח בנפרד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון ונשיא האיחוד הרמן ואן רמפוי, קרא ל"נורמליזציה מהירה של המצב באוקראינה". גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שוחח בטלפון עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי והתבקש על-ידו שלא להחריף את המצב באוקראינה.

 

חרף הודעת משרד החוץ, הצהיר לברוב בשיחה כי רוסיה אינה מפרה את ריבונות אוקראינה ואין לה כל כוונה לעשות כן. לברוב חזר והדגיש את הצורך לפעול לתיווך הסכם שלום באוקראינה. במקביל הודיע הבית הלבן כי ההתערבות הרוסית באוקראינה היא "טעות מרה", וכי יש לכבד את שלמותה של הטריטוריה האוקראינית.

 

הנשיא האוקראיני המודח ויקטור ינוקוביץ', שכינס מסיבת עיתונאים ממקום מקלטו בדרום רוסיה, ניסה מוקדם להפעיל

לחץ על מוסקבה והצהיר כי אינה יכולה לעמוד מנגד נוכח המשבר שאליו נקלעה בת בריתה. "רוסיה חייבת להגיב, ובהתחשב בהיכרותי עם טבעו של ולדימיר פוטין, אני תוהה למה הוא כה מאופק ושומר על שתיקה".

 

לאחר מסיבת העיתונאים של ינוקוביץ' ברוסיה מסר משרד התובע הכללי באוקראינה כי נפתחו צעדים להסגרתו של הנשיא המודח, שמבוקש במדינה על רצח המונים.


פורסם לראשונה 28/02/2014 20:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמושים במדים מחוץ לשדה תעופה
צילום: AFP
מומלצים