שתף קטע נבחר

בכיר פלסטיני: נאום נתניהו - הצהרה על סיום המו"מ

נביל שעת', חבר בוועד המרכזי של פת"ח, הגיב לנאום ראש הממשלה באיפא"ק: "נתניהו הודיע שהוא לא מעוניין לפתור את סוגיית הפליטים ודרש הכרה ביהדות של מדינת ישראל - זה לחלוטין לא מקובל". גם הרצוג תקף: "אני פחות ופחות מאמין שנתניהו יביא להסדר מדיני"

ראש הממשלה בנימין נתניהו זכה הערב (יום ג') למחיאות כפיים סוערות בכינוס השדולה איפא"ק בוושינגטון, אולם בצד הפלסטיני לא התרשמו במיוחד מנאומו. "זו הייתה הצהרה רשמית וחד-צדדית על סיום המשא ומתן לשלום", הצהיר בתגובה לנאום נביל שעת', חבר בוועד המרכזי של פת"ח, בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית. לטענתו, "נתניהו הודיע שהוא לא מעוניין לפתור את סוגיית הפליטים ודרש הכרה ביהדות של מדינת ישראל - זה לחלוטין לא מקובל".

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו  

 

כמו כן, דובר הנשיאות הפלסטינית, נביל אבו רודינה, פרסם הודעה ובה כתב כי הנאום לא נשא כל חדש. "מטרת המשך הדרישה של נתניהו להכיר במדינה היהודית היא אחת - בזבוז זמן והתחמקות מהגעה להסכם שלום כולל וצודק", כתב אבו רודינה שהדגיש כי הדרישה הזאת אינה מקובלת הן על הפלסטינים והן על המדינות הערביות. הבכיר הפלסטיני הדגיש כי עמדתם במו"מ ברורה: הקמת מדינה פלסטינית שבירתה היא מזרח ירושלים. "מטרתו של הנושא ונותן הפלסטיני היא לשמור על האינטרסים הלאומיים הפלסטינים", סיכם.

 

בנאומו בוושינגטון פנה נתניהו ישירות לנשיא הפלסטיני אבו מאזן וקרא לו: "הכר במדינה יהודית - בלי תירוצים, בלי דחיות. הגיע הזמן. תאמר לפלסטינים לנטוש את הפנטזיות של להציף את ישראל בפליטים. בכך סוף-סוף תבהיר שאתה מוּכן להביא קץ לסכסוך". נתניהו הוסיף כי "כשם שישראל מוּכנה להכיר במדינה פלסטינית, על הפלסטינים להכיר בישראל כמדינת העם היהודי". לצד זאת, הוא דחה את הצעת אבו מאזן להצבת כוחות בינלאומיים בגדה: "כוחות זרים ישמרו על השלום כשיהיה שלום, אבל כשתהיה התקפה הם יסתלקו הביתה. רק צה"ל יגן על ביתו, אני לא אהמר על ביטחון המדינה היהודית".

נתניהו בנאום בוושינגטון. "זכות השיבה - פנטזיה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו בנאום בוושינגטון. "זכות השיבה - פנטזיה"(צילום: רויטרס)
 

ראש הממשלה ספג ביקורת גם מצד האופוזיציה בישראל. יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק הרצוג, הצהיר כי "אני פחות ופחות מאמין שנתניהו רוצה ומסוגל להיות זה שיוביל אותנו להסדר מדיני". יחד עם זאת, הוא ציין כי "אני מסכים עם נתניהו שהסדרי הביטחון הם תנאי הכרחי לכל הסדר ושהפוטנציאל הכלכלי והבינלאומי של פירות השלום עשויים לקדם את מדינת ישראל למחוזות שלא ידענו כמותם". הוא גם הביע התנגדות לתנועת החרם נגד ישראל, אך הודה: " לצערי היא הפכה לאיום אסטרטגי על ישראל וחוסר מעש מדיני עלול רק לסייע למוביליה".

 

שעת' התראיין השבוע ל-ynet וציין כי ישנה אפשרות כי השיחות בין הצדדים ימשיכו גם אחרי

ה-29 באפריל, אז תסתיים מסגרת הזמן של תשעת החודשים שהוקצבו להן. "אנחנו לא הולכים להסכים להארכה של השיחות באופן עקרוני, אולם אם הארכה תהיה הפתרון היחיד, עליה להיות מלווה בשני תנאים - הפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות ושחרור של אסירים נוספים מעבר ל-104 האסירים הפלסטינים שישוחררו בתום ארבע הפעימות". דברים ברוח דומה אמר אבו מאזן ליושבת ראש מרצ זהבה גלאון, במהלך פגישה שקיימו במוקטעה ברמאללה.

  

הבכיר הפלסטיני הדגיש כי ההסכמה הפלסטינית להארכת השיחות לא תהיה קשורה לרעיונות שמציע מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בהסכם המסגרת, אשר להם הפלסטינים לא מסכימים לפי שעה. הוא הסביר כי הפלסטינים לא יקבלו הסכם מסגרת שלפיו תקום מדינה פלסטינית ללא מזרח ירושלים כבירתה וכן שתהיה נוכחות צבאית ישראלית בבקעת הירדן לאורך שנים רבות. זאת, משום שלדבריו, מציאות כזו עשויה לקבוע את הטון של הסכם הקבע בין הצדדים.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נתניהו בנאומו באיפא"ק
צילום: AFP
צילום: גיל יוחנן
שעת'. הביע פתיחות להארכת השיחות
צילום: גיל יוחנן
צילום: מוטי קמחי
הרצוג. "החרם הפך לאיום אסטרטגי"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים