שתף קטע נבחר

סקר: 80% מהגברים בעד חופשת לידה לאבות

סקר של נעמת לרגל יום האישה מגלה כי 8 מכל 10 גברים היו לוקחים חופשת לידה בתשלום לאחר תום חופשת הלידה של האמהות- לו החוק היה מאפשר זאת. בארגון, שם גיבשו הצעת חוק בנושא, סבורים כי זה הצעד הראשון בדרך לפתרון האפליה של נשים בשוק העבודה

הנתונים העגומים שפורסמו אתמול בדוחות הלמס ומבקר המדינה , שבו וחשפו את האפליה ואת פערי השכר מהן עדין סובלות הנשים בשוק העבודה של ישראל 2014. הסבר מקובל לפערים אלו הוא שנשים "נחסמות" בשלבים מוקדמים של הקריירה, מאחר שהן עדין נושאות במקביל בנטל הטיפול בבית ובמשפחה. בארגון נעמת סבורים שבעיה זו יכולה לקבל מענה מכיוון מעניין – מתן חופשת לידה לאבות בלבד – בנוסף למשך חופשת הלידה שמקבלות האמהות.

 

 

בארגון גיבשו הצעת חוק בנושא, שצפויה להיות מונחת בקרוב על שולחן הכנסת: הארכת חופשת הלידה בתשלום בשלושה שבועות נוספים – לאחר תום 14 שבועות חופשת הלידה של האמהות - בתנאי שרק האבות יוכלו לנצל אותה.

 

אם לשפוט על פי סקר שהזמין הארגון לרגל יום האישה הבינלאומי, הרעיון זוכה בשטח לתמיכה גורפת: 8 מכל 10 גברים היו יוצאים לחופשת לידה בתשלום הלידה של נשותיהם לאחר תום חופשת - לו החוק היה מאפשר זאת.

 

בנעמת סבורים כי הצעה זו תהיה שלב ראשון בדרך לפתרון האפליה של נשים בשוק העבודה. "זה יביא בהדרגה להגדלת חלקם של האבות שלוקחים חופשת הלידה ובאחריות ההורית שלהם בכלל, ויעודד נשים לחזור למעגל העבודה ולקריירה לאחר הלידה", מסבירים שם.

 

"למרות העלייה המתמדת בשיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה, חלוקת העבודה בבית ובמשפחה לא השתנתה בהתאם - האחריות ממשיכה להיות מוטלת ברובה המכריע על נשים. הן אלה שנאלצות, יותר מגברים, לוותר על השתלבות ועל קידום בעולם העבודה בשל התפקידים ההוריים שמוטלים עליהן", מוסיפים בארגון.

  

9% מהאבות: הבוס לא יאשר

הסקר בוצע על ידי מכון סמית, נערך בחודש שעבר וכלל ראיון טלפוני של גברים עד גיל 40, משני קהלים: 150 משיבים עם ילד אחד לפחות עד גיל 8 ו-75 משיבים ללא ילדים.

 

בשאלה אם היו מנצלים את האפשרות להמשיך את חופשת הלידה בתשלום בתנאי שהיו נדרשים להשאר עם התינוק- לו זו היתה קיימת - 79% מקרב הגברים עם הילדים ו-77% מאלו שללא ילדים השיבו בחיוב. עם זאת, רק 9% סבורים שבמצב החוקי כיום, הבוס היה מאשר להם את הבקשה.

 

מקרב האבות שציינו שלא היו לוקחים חופשת לידה (7%), 36% נימקו זאת בחשש מפיטורים, 46% - כי הם לא טובים עם תינוקות ו-9% - בת הזוג לא היתה מסכימה. רק 3 השיבו שלא היו לוקחים חופשת לידה לאחר בת הזוג. ומה אתם חושבים?

 

 

 

הפערים מתחילים בבית

גברים רבים ימהרו להתגאות שהם "עוזרים בבית", אבל גם היום קשה למצוא הרבה דוגמאות לחלוקה שוויונית באמת בנטל עבודות הבית ובעיקר בכל הקשור לגידול הילדים. או כפי שציינה עובדת עימה שוחחנו - "חופשת הלידה היא שלושה חודשים בממוצע; גידול ילדים נמשך הרבה יותר שנים - ועל זה לא ראיתי הרבה גברים קופצים".

 

במסגרת הסקר נשאלו המשתתפים לגבי חלקם במטלות הבית והמשפחה. 50% ציינו שהם יוצאים מוקדם מהעבודה כדי להוציא את הילד, רק פעם אחת בשבוע או פחות מכך. 35% מהאבות טענו שהם משתתפים תמיד באספות הורים ובפעילויות בבית הספר או בגן.

 

בשאלה לאיזו מהבקשות הבאות שלך הבוס שלך היה לדעתך מסכים – 63% מקרב האבות סבורים שבקשה להשאר בבית בשל מחלת ילד היתה מאושרת ו-51% סבורים שיאשרו להם לצאת מוקדם לפעילות עם הילדים. עם זאת, 9% סבורים שהיו מאשרים להם חופשת לידה. 6% סבורים כי הבוס היה מאשר יום עבודה גמיש ו-7% - לעבוד חלקית מהבית.

 


סקר חופשת לידה

לאיזו מהבקשות הבות הוס שלך היה מסכים? (עד 2 אפשרויות)
בקשה גברים עם ילדים גברים ללא ילדים
לצאת לחופשת לידה 9% 10%
לצאת מוקדם לפעילות עם הילדים 51% 35%
להשאר בבית עם ילד חולה 63% 55%
לבקש יום עבודה גמישה 6% 21%
לעבוד חלקית מהבית 7% 19%
היה מסכים לכל הבקרות 13% 10%
לא היה מסכים לאף בקשה 7% 3%

 

62% מהגברים ללא ילדים העריכו שיהיו מעורבים במידה רבה מאוד בגידול הילדים בעתיד, אבל בקרב האבות – רק 53% ציינו שהם מעורבים מאוד. במקביל, שכר ותנאים נלווים עדיין חשובים לגברים בבחירת עבודה יותר מגמישות בשעות ויציאה מוקדמת לילדים – 61% מהאבות ו-68% מהגברים ללא ילדים הצביעו על השכר והתנאים כשיקול המרכזי בבחירת עבודה, לעומת 31% ו-23.% שציינו גמישות בעבודה כמו שעות גמישות, אפשרות לצאת מוקדם ועוד.

 

"גברים רוצים להיות מעורבים בגידול הילדים, אך כשהם הופכים לאבות ובמקביל גוברות המחויבויות למקום העבודה, מידת המעורבות בפועל וגם בתפיסה – פוחתת", מסבירים בנעמת. "שוויון בבית באופן מעשי ולא רק תפיסתי, הוא תנאי הכרחי לשוויון בעולם העבודה. הבחירה לעשות ויתורים בעולם העבודה לטובת הורות, היא נחלתן הכמעט בלעדית של נשים, לכן לא מדובר בבחירה אמתית, אלא במהלך הרציונלי ביותר עבורן בנסיבות החברתיות הקיימות".

  

באירופה זה עבד

בנעמת מדגישים כי הפתרון אותו הם מבקשים לקדם, כבר נוסה בהצלחה אירופה ובקנדה, והביא לעלייה משמעותית של גברים שיצאו לחופשת לידה. "במדינות שבהן הונהגה חופשת לידה נפרדת לאבות בלבד, שיעור האבות שמימשו זכות זו היה גבוה במיוחד – כך למשל באיסלנד שיעור הגברים שלקחו חופשת לידה עמד ב-2011 על 89% ובשבדיה על 77%", מדגימים בארגון.

 

כיום זכאיות עובדות לחופשת לידה של 26 שבועות, מתוכם 14 שבועות בתשלום דמי לידה ועוד 12 שבועות ללא תשלום הנתונים לבחירה. החוק מאפשר לאב לצאת לחופשת לידה לאחר 6 שבועות, בתנאי שהאם מעבירה לו את יתרת חופשת הלידה שלה וחוזרת לעבוד. את דמי הלידה, שמחליפים את המשכורת בזמן חופשת הלידה, משלם המוסד לביטוח לאומי והם נגזרים מגובה השכר ב-3 החודשים שקדמו ללידה - עד לתקרה של פי 5 מהשכר הממוצע במשק.

 

בשטח, על פי נתוני הביטוח הלאומי, הגברים היוו רק שיעור זניח של 0.003% ממקבלי דמי הלידה בארץ ב-2012, כלומר 99.99% ממי שלוקח חופשת לידה – היו נשים. "החוק מאפשר כיום לגברים לקחת חופשת לידה, אבל בפועל מקשה עליהם לממש זאת", טוענת עו"ד גלי עציון, היועצת המשפטית של נעמת.

 

בין הסייגים שהיא מדגימה, האבות נדרשים לעמוד במבחן זכאות כפול כדי לקבל דמי לידה מהביטוח הלאומי (גם של האם וגם שלהם) בעוד שהאם לא צריכה להוכיח זכאות של בן זוגה, וכן החובה 21 לקחת ימי חופשת לידה רציפים. "אנחנו מדינה שמרנית, יש מעט אבות שיעזו לבקש זאת וכנראה שעוד מעט יותר מעסיקים שיאפשרו את זה".

 

הצעת חוק נוספת שהונחה לאחרונה על שולחן הכסת והושהתה בינתיים, קוראת להעניק חופשת לידה קצרה לאבות מיד לאחר הלידה, על חשבון ימי מחלה. "זו הצעה מצוינת אבל היא על חשבון העובדים והמעסיקים" מצינת עציון. "בפועל, כל עובד כזה משלם את זכותו לדמי לידה כל חודש בביטוח לאומי מדמי מחלה וחופשות".

 

"הפער כיום הוא לטובת ההכנסה של הגברים וכשעושים חשבון כלכלי רוב המשפחות יעדיפו להפסיד את השכר של האשה", היא מוסיפה. "יש לנו שתי אפשרויות – או לקונן ולפגוש שוב באותם נתונים בשנה הבאה, או לנסות לחשוב מחוץ לקופסה. הדרך היא לנסות לשנות את שוק העבודה ולהתאים אותו להורות, אמהות ואבות. צריך עוד רעיונות וחשיבה יצירתית שיעזרו להפוך את מקום העבודה לכזה שמאזן בין עבודה למשפחה, ולא רק לנשים - שזו תפיסה המהווה את אחד החסמים המשמעותיים בדרך לשוויון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים