שתף קטע נבחר

"רוסיה השתלטה על יחידות נגד טילים בקרים"

כלי תקשורת ברוסיה דיווחו כי כוחות רוסיים השתלטו על שתי יחידות אוקראיניות להגנה מפני טילים בחצי האי. במקביל, אמר שר החוץ הרוסי כי אינו יכול להורות על כוחות "עצמאיים שאינם רוסיים" לסגת. צפו בשידור החי מנמל סבסטופול בקרים

הקונפליקט בחצי האי קרים שריר וקיים: לאחר שהרטוריקה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אתמול החלישה במעט את רוחות המלחמה, השתלטו היום (יום ד') כוחותיו על שתי יחידות הגנה מפני טילים של צבא אוקראינה בחצי האי קרים. כך מדווחת סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס מפי מקור ביטחוני. במקביל, אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי הוא אינו יכול להורות לכוחות "עצמאיים" בקרים לסגת משום שהם אינם כוחות רוסיים. לדבריו, אנשי הצי הרוסי בים השחור נותרו עדיין בעמדותיהן הרגילות. מאוחר יותר היום הציע האיחוד האירופי להעניק לאוקראינה חבילת סיוע על סך 11 מיליארד אירו במענקים ובהלוואות במהלך השנים הקרובות.

 

עוד חדשות בעולם:

וואנג היה כאן: גרפיטי חוקי על החומה הסינית

שנה למותו: הסוציאליזם של צ'אבס קורס?

סקר אירופי: כל אישה עשירית הותקפה מינית

 

בדיווח צוטט המקור אומר: "אנחנו מצפים להגעתם של מומחים בליסטיים רוסים ופעילים פרו-רוסים שישכנעו את כוחות הצבא האוקראיני להתחיל במשימות קרב משותפות". זמן קצר לאחר מכן טען גורם רשמי באוקראינה כי כוחות רוסיים השתלטו על בסיס טילים נוסף בדרום חצי האי קרים וחסמו את המבנה שבו מאוחסנים הטילים. "חיילים חדרו לבסיס פיולנט, ליד נמל סבסטופול", אמר. לדבריו, הטילים לא חמושים.

ספינות רוסיות ואוקראיניות בסבסטופול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספינות רוסיות ואוקראיניות בסבסטופול(צילום: רויטרס)

חיילים אוקראינים על סיפון ספינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים אוקראינים על סיפון ספינה(צילום: רויטרס)

בפריז החלו שיחות בינלאומיות שהיו אמורות להתמקד בלבנון אך מרכזן הופנה למשבר באוקראינה. מקור דיפלומטי אמר כי בשיחות הוחלט כי 15 נציגי מדינות מהארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה OSCE ישמשו כוח

 משימה משקיף באוקראינה. בתגובה ליוזמה אמר לברוב ששוהה כעת בספרד כי על הרשויות של אוקראינה וקרים להחליט אם להזמין לשטחן את המשקיפים הבינלאומיים. הוא הוסיף כי המערב שימש דוגמה רעה כשתמך במפגינים באוקראינה שהשיגו את השלטון תוך הפרה של החוק. לברוב הוסיף כי ארצו לא תרשה שפיכות דמים באוקראינה. "לא נרשה מתקפה נגד אלה שחיים באוקראינה או נגד רוסים שחיים באוקראינה.

 

שר החוץ של אוקראינה אמר כי הוא מעוניין לחתור לפתרון שקט למשבר עם רוסיה. בהגעתו לפריז אמר: "אנחנו רוצים לומר כמה דברים לרוסים. אנחנו רוצים לשמור על דיאלוג פורה ויחסים טובים עם העם הרוסי. אנחנו מעוניינים ביישוב הסכסוך בדרך שלווה ואנחנו לא רוצים להילחם ברוסים".

 

מזכיר המועצה האוקראינית לביטחון ולהגנה, אנדריי פרובי, אמר כי הוא מקווה שהמשבר בקרים ייפתר מהר דרך דיאלוג. "אמש היו פחות מצבי חירום ופחות קונפליקטים בקרים", אמר פרובי. "אני מקווה שבימים הקרובים תימצא הדרך לפתור הכול דרך משא ומתן". הוא אמר שהכוחות הרוסים לא הפיקו רווחים צבאיים והזהיר מניסיונות חדשים של מפגינים פרו-רוסיים להשתלט בנייני ממשלה במזרח ובמערב אוקראינה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

חיילים ליד נמל סבסטופול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים ליד נמל סבסטופול(צילום: רויטרס)

שרי החוץ של רוסיה וארה"ב צפויים להיפגש היום בפריז פנים מול פנים לראשונה מאז החל המשבר. במקביל, כוחות נאט"ו ורוסיה ייערכו פגישות בבריסל על רקע החששות לעימות בין חיילים רוסים לאוקראינים בקרים שעלול להצית אלימות או להתערבות רוסיה במזרח הפרו-רוסי של אוקראינה.

 

במקביל לשיחות בפריז, דווח כי אוקראינה הניפה את דגלה על מטה הממשלה בעיר המזרחית דונצק, במקום שבו הונף דגל רוסי מאז שבת האחרונה. המשטרה מסרה כי הם מפנים את הבניין, שעליו השתלטו ביום שני מפגינים פרו-רוסים. עוד נמסר כי הפינוי החל לאחר דיווחים שבבניין הוטמנו פצצות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בתוך כך, שגריר אוקראינה בווינה דיווח לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) להגביר את צעדי האבטחה של אתרי הגרעינים לנוכח "האיום על החיילים הרוסים" בשטחה.

 

אחר הצהריים, דיבר פוטין לחברי הקבינט שלו ואמר כי הוא לא מעוניין שהמתיחות הפוליטית תשפיע על שיתוף הפעולה הכלכלי של רוסיה עם "שותפותיה הטבעיות".

 

אמש אמר בכיר אמריקני כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה הציע למקבילו הרוסי פתרון למשבר באוקראינה. על פי הבכיר, אובמה הציע לפוטין להציב פקחים בחצי האי קרים ושהנשיא הרוסי יסיג את כוחותיו. בנוסף, הבכיר ציין כי ארה"ב לא תשתתף בוועידת ה-G8 שתיערך בחודש יוני בסוצ'י אם מוסקבה לא תיסוג מאוקראינה. בכיר הממשל סיפר גם כי אובמה שוחח בטלפון למשך שעה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בנושא האוקראיני.

 

בלילה שוחח גם נשיא סין שי ג'ינפינג עם פוטין ואמר לו כי עליו לדחוף לפתרון דיפלומטי באוקראינה. כך מסר משרד החוץ הסיני. "המצב באוקראינה מסובך ורגיש והוא יכול להידרדר", אמר הנשיא הסיני למקבילו הרוסי.

"סין מאמינה שרוסיה צריכה להתוות את הדרך ולתאם עם מדינות אחרות את הפתרון שיוביל ליציבות באזור".

 

אתמול לאחר מסיבת העיתונאים של פוטין, שידרה ארצו מסר מדאיג. משרד ההגנה הרוסי הודיע כי שיגר טיל בליסטי בין-יבשתי במסגרת ניסוי שערך. שיגור הטיל מדגם טופול RS-12M, הוכתר כהצלחה. לפי הדיווחים, הטיל פגע במטרתו בקזחסטן. עם זאת החשש התפוגג מעט כשארה"ב הודיעה כי רוסיה עדכנה אותה מראש על הניסוי. "המטרה הייתה לבחון ראש נפץ חדש ומבטיח", צוין בהודעת משרד ההגנה. במשרד הרוסי ציינו עוד כי בסיס קפוסטין מתאים במיוחד לניסויים מסוג זה, ומאפשר לבחון כיצד טילים הנמצאים בפיתוח מתמודדים עם מערכות הגנה בתרחישים שונים.

 

פוטין התייחס אתמול לראשונה בקולו למשבר באוקראינה ואמר כי לרוסיה יש זכות לפעול צבאית אך מדובר במוצא אחרון. "השלטון באוקראינה נתפס בהפיכה בכוח הנשק", אמר פוטין. "העם האוקראיני רצה שינוי, אבל אסור לעודד שינוי לא חוקי. מה שאנחנו רואים באוקראינה איננו דוגמה לדמוקרטיה", אמר הנשיא הרוסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים