שתף קטע נבחר

מהפכה: בדיקה תזהה אלצהיימר - 3 שנים לפני התפרצותה

חוקרים אמריקנים זיהו 10 מרכיבים שומניים החוזים את פרוץ המחלה בדיוק של 90%. התוצאות עשויות להביא לתחילת טיפול מוקדם שאולי יעכב את פרוץ המחלה. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף

מדענים אמריקנים הצליחו לפתח בדיקת דם החוזה את מחלת האלצהיימר בדיוק רב, שלוש שנים לפני התפרצותה. הממצאים החדשים מדווחים בגליון החדש של כתב העת Nature Medicine.

 

  • עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

      

    בהמשך השוו החוקרים את רמתם של אותם שומנים אצל כל שאר הנבדקים, ומצאו כי אלה שלקו בהמשך באלצהיימר, היו בעלי רמות גבוהות של הרכיבים השומניים. עיבוד סטטיסטי של הנתונים הראה כי בדיקות השומנים הללו בדמם של הנחקרים, חוזה את פרוץ מחלת האלצהיימר עד 3 שנים מראש, בדיוק של 90%. 

     

     

    החוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון, ערכו בדיקות דם ל- 525 נבדקים בני 70 ומעלה. תחילה נבדקו 53 מהם שלקו באלצהיימר או בפגיעה תפקודית אחרת, ואלה הושוו לתוצאות בדיקות הדם של 53 אנשים בעלי תפקוד מוחי תקין. החוקרים מצאו הבדלים ברמתם של 10 מרכיבים שומנים בין שתי הקבוצות.

      

    עוד כתבות

    כל שכחה היא אלצהיימר? 10 סימנים לדמנציה

    סוף לאלצהיימר? ישראלים חידשו תאי עצב במוח

    מבחן הרחה ביתי יקבע: האם יש לכם אלצהיימר?

     

    ירידה בתפקוד והידרדרות מנטלית

    דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר. אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות.

     

    כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

      

    אף שמחלת האלצהיימר חשוכת מרפא, הרי שממצאי המחקר עשויים לחולל מהפיכה באבחון המוקדם של המחלה והטיפול בה: כבר עתה קיימים טיפולים תרופתיים המאטים את קצב התקדמות המחלה.

     

    איבחון מוקדם שלה, שנים מראש, עשוי לא רק להכין מראש את האדם לצפוי לו, אלא לנסות טיפולים תרופתיים שאולי יבלמו את התפרצותה של המחלה או יעכבו אותה כליל.

     

    מחלה ניוונית של המוח

    אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

      

    השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים כמו מזלג או מיונז, ושכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

      

    בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר, כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.

     

    בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

     

     



  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    זיהוי מוקדם שלוש שנים לפני פרוץ המחלה
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים