שתף קטע נבחר

עובדי כי"ל הפסיקו את הייצוא לחו"ל

ראשי ועדי עובדי ששת מפעלי הקבוצה הודיעו על החרפת העיצומים, בעקבות איומי ההנהלה לפטר עובדים ללא מו"מ: החל מהשעה 6:00 בבוקר נעצרו כל משלוחי התוצרת מהמפעלים והייצוא לחו"ל הופסק

ועדי העובדים בכי"ל (כימיקלים לישראל) הודיעו היום (ג') על החרפת העיצומים , בתגובה לתוכנית ההתייעלות שמתכננת הקבוצה במפעליה. בהודעת ראשי ועדי העובדים נמסר, כי החל מהשעה 6:00 בבוקר נעצרו כל משלוחי התוצרת מהמפעלים והייצוא לחו"ל הופסק.

 

 

במקביל, זהו היום השני בו נעצרת כל פעילות העובדים בבניין המשרדים של תרכובות ברום בבאר שבע. ראשי ועדי העובדים מסרו כי החרפת העיצומים מגיעה לאחר איומים שהשמיע המנכ"ל, סטפן בורגס, לפטר 500-600 עובדים ללא משא ומתן ולהשבית את המפעלים.

 

גם עובדי מפעל רותם אמפרט - השייך לקבוצה, הודיעו על החרפת העיצומים, זאת מכיוון שאחד העובדים, כבן 50, נפטר הלילה, באותו היום שבו גילה את שמו ברשימת המפוטרים. "מהלך זה מעורר סערה כעת בקרב העובדים", נמסר. "חלק מפעילות מתקני המפעלים שובשה אמש וכל עוד תתבצר ההנהלה בכוונה להמשיך לפטר עובדים - תושבת כל פעילות המפעל".

 

קבוצת כיל נמצאת בשליטת החברה לישראל של עידן עופר ומחזיקה בארץ 6 מפעלים, בהם מועסקים כ-5,000 עובדים. העובדים מצויים בחודשים האחרונים בסכסוכי עבודה מול ההנהלה, בעקבות תוכנית התייעלות שמתכוונת החברה ליישם בישראל. לטענת ראשי הוועדים, בסך הכל מתכננת ההנהלה לפטר יותר מ-1,000 עובדים, לאחד פעילות מטות ולהוציא פעילויות לחו"ל. 

 

צעדים אלו מגיעים לאחר שביומיים האחרונים לא אפשרו העובדים לכ-3,000 עובדי קבלן המועסקים בפרויקטים שונים של החברה, להכנס למפעלים ולעבוד - דבר שעלול לעלות לעובדים אלו בשכר יום העבודה. בנוסף, אתמול סגר הוועד את המשרדים של תרכובות ברום בבאר שבע.

 

"מאחורי המספרים עומדים אנשים"

כיל הודיעה לפני מספר חודשים כי בכוונתה ליישם תוכנית התייעלות במפעליה. האות ניתן בשלב הראשון במפעל רותם אמפרט, עם הודעה על תוכנית להפחית בשכר העובדים ופיטורי כ-127 עובדים, חלקם בפרישה מוקדמת.

 

העובדים הגיבו בצעדי מחאה, שהופסקו לאחר שההנהלה הסכימה לקיים עימם מו"מ בנושא. עובדי שאר מפעלי הקבוצה החליטו לשלב כוחות במאבק נגד הקיצוצים המתוכננים ההכריזו אף הם על סכסוכי עבודה: מפעלי ים המלח, תרכובות ברום, רותם אמפרט, פריקלאס, מפעלי תובלה ומגנזיום.

 

בינתיים, טוענים העובדים כי ההנהלה חזרה בה מהמתווה שהושג במפעל רותם אמפרט, בתיווכו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. מתווה זה כלל פרישה מוסכמת של 115 עובדים - אולם לטענת יו"ר הוועד, משה חדד, ההנהלה נסוגה ממנו השבוע, לאחר ש-106 עובדים כבר הסכימו לחתום על הסכם פרישה - ובכוונתה לפטר 24 עובדים נוספים.

 

"נסיגת ההנהלה מהמתווה המוסכם אינה מותירה לנו כל ברירה אלא לצאת למאבק מחודש על פרנסתנו", מסר חדד. "נראה שההנהלה מנסה בכל דרך לכפות מהלכי התייעלות אגרסיביים באופן חד צדדי וללא כל מחשבה והתחשבות בעובדה שמאחורי המספרים שנזרקים בישיבות ההנהלה עומדים אנשים, ומאחוריהם משפחותיהם".  

 

העובדים: לקמפיין ולמשכורות יש כסף

בכיל טוענים כי תוכנית ההתייעלות נדרשת על רקע התמודדות עם "מציאות בעייתית ודחופה הנובעת מירידת כושר התחרותיות של המפעלים בישראל בעיקר בגלל גזירות שממשלת ישראל הנחיתה עליה ומהמשבר בשווקים בהם היא פעילה. לא ניתן להתעלם מכל אלה ובוודאי שאין להנהלה את הכוונה לעשות זאת. מחויבות חוקית, לצד אחריות לעתיד החברה ופרנסת העובדים, מחייבים את הנהלת החברה לגבש תכנית מיידית להתמודדות עם המשבר בשווקים וירידת כושר התחרותיות של החברה".

 

מנגד, ראשי הוועדים קובלים כי חרף טענות החברה על הפסדים - היא בוחרת להקצות כספים רבים לקמפיין הפרסומי בו פצחה בימים אלו ומשכורות גבוהות לבכיריה. "הנהלת כיל שופכת מיליונים על קמפיין פרסומי על מוצר שאיננו נמכר בישראל וזאת כהכנת דעת הקהל לפיטורים המוניים בנגב", הם טוענים. "בעוד החברה מציגה כביכול הפסדים חייב הציבור לדעת כי כיל הרוויחה בשנת 2013 כ-800 מיליון דולר מתוכם גרפו מר עופר ומנהליו כ-500 מליון דולר לכיסם הפרטי".

 

עוד טוענים ראשי ועדי העובדים במפעלי הקבוצה, כי בקשותיהם להפגש עם המנכ"ל בורגס לדון על התוכנית, סורבו בטענה ללו"ז צפוף. מנגד, בהנהלת כיל טוענים כי הועדי העובדים הם אלו שמסרבים להפגש עימם. "החרמת הפגישות והימנעות משיתוף פעולה כמוה כהחלטה שלא להיות מעורבים בתהליך ואילוץ ההנהלה לפעול ללא השפעת הוועדים", מסרה אתמול החברה.

 

יצויין כי עובדי תרכובות ברום החרימו אמנם פגישה שתוכנננה מוקדם יותר השבוע עם ההנהלה - אך העובדים מדגישים כי הם מעוניינים לשבת עם המנכ"ל כגוף אחד, שמייצג את כל הוועדים. "למרות המאבק מול ההנהלה, ראשי וועדי העובדים מעוניינים ביצירת ערוץ תקשורת עם מנכ"ל החברה, ולהימנע ממשבר מיותר", נמסר.  

 

מהנהלת כיל נמסר בתגובה: "הנהלת כיל שבה וקוראת לוועדים להגיע לפגישה עם ההנהלה כדי להתחיל בגיבוש וביצוע תוכנית ההתייעלות בחברה. מי שמחרים את הפגישות לא יוכל לטעון שלא משתפים אותו ומי שמחרים את הפגישות לא יוכל לטעון שהדברים ייעשו בסופו של דבר ללא השתתפותו.

 

"התנהגות חסרת אחריות של הוועדים פוגעת בכלל העובדים ומונעת מהם את הזכות לקחת חלק בתהליך. ההנהלה מביעה צער ואכזבה נוכח ההתלהמות שמגיעה לשיא בשימוש ציני וחסר אחריות בנסיבות כואבות ומצערות של פטירת עובד לאחר מחלה קשה וממושכת. צר לנו מאד על כך שנציגי הוועד חוצים כל גבול מקובל ואין לנו ספק שמרבית העובדים מתביישים ואינם שותפים להתנהגות נלוזה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נטלי קדוש כהן
מפעל רותם אמפרט מקבוצת כיל
צילום: נטלי קדוש כהן
מומלצים