שתף קטע נבחר
צילום: דובר צה"ל, רועי עידן, AFP

הירי עזתי, ההשראה איראנית

הג'יהאד האיסלאמי הגיב להרג פעיליו ששיגרו פצמ"רים, ייתכן שהמטחים הכבדים היו גם תגובה לפשיטה על KLOS C. היעדר ההתרעה מדאיג, אבל השימוש ברקטות ירודות משדר שמדובר בנקמה נקודתית - ללא רצון להסלמה

לתושבי הנגב המערבי צפויים כמה ימים מתוחים. מדינת ישראל וצה"ל לא יעברו בשתיקה על מטח הרקטות הסימולטני שנורה מהרצועה, ומאחר שהתגובה תהיה כנראה קשה – בעיקר מהאוויר אבל לא רק – אפשר להניח שהג'יהאד האיסלאמי ואולי גם חמאס ימשיכו לירות. יישובי עוטף עזה יחזרו ליומיים-שלושה לשגרה המוכרת של שהייה בקרבת מרחבים מוגנים.

 

הסלמה בדרום - כתבות נוספות:

 

מאז מבצע עמוד ענן בנובמבר 2012 לא היה מטח סימולטני כזה של עשרות רקטות. זה היה מהלך יזום של הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, כנראה בתיאום עם חמאס שלא ניסה אפילו למנוע את הירי. לא ייתכן שאנשי חמאס לא היו מודעים להכנות לירי מקביל של עשרות רקטות על ידי הארגון השני בגודלו ברצועה – שמתואם איתם בדרך כלל – ומכאן אפשר להבין שחמאס נתן את הסכמתו שבשתיקה, גם אם לא לקח חלק בירי.

 

אחד האירועים שהוביל להסלמה - חוליית המשגרים של הג'יהאד:


נפילה ביישוב בעוטף עזה, אתמול (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
נפילה ביישוב בעוטף עזה, אתמול(צילום: רועי עידן)

אם יתפתחו חילופי האש, יכול מאוד להיות שגם חמאס יצטרף לירי, בעיקר אם יהיו נפגעים רבים מקרב תושבי הרצועה, וייתכן גם שיעשה שימוש ברקטות ארוכות טווח יותר מהקאסמים קצרי הטווח שהג'יהאד האיסלאמי משתמש בהם. השאלה היא למה החליט הארגון ליזום מהלך כה גדול, ואף מיהר ליטול אחריות, אף שידע היטב שישראל תגיב בחוזקה ובהיקף רחב. נראה שישנה הצטברות של כמה סיבות.

 

ראשית, הפגיעה הקטלנית בשלושת הפעילים שלו שלשום, בשעה שירו פצצות מרגמה לעבר כוח צה"ל שהיה עסוק בפעילות מבצעית ממערב לגדר המערכת (בתוך השטח הביטחוני המיוחד). הפעילות הזאת של צה"ל נעשתה בהתאם להבנות הפסקת האש שהושגו בין ישראל לחמאס בתיווך מצרי, אולם הג'יהאד האיסלאמי ראה בירי על כוחות צה"ל – שמבחינתו חדרו לרצועה – אקט לגיטימי של התגוננות. הריגת פעיליו הייתה כנראה יותר ממה שהארגון היה יכול לספוג.

 

הסיבה השנייה הייתה כנראה תפיסת משלוח הרקטות הכבדות בספינת הנשק KLOS C מאיראן. ידוע שהג'יהאד האיסלאמי הוא כעת הארגון הפלסטיני העיקרי בעל קשר ישיר עם איראן, והוא לא רק מקבל סיוע מטהרן באמצעות כוח קודס של משמרות המהפכה אלא גם הנחיות הפעלה ופעולה. תפיסת ספינת הנשק על ידי המודיעין וחיל הים הישראליים חייבה תגובה איראנית, וכנראה הג'יהאד האיסלאמי התבקש או הבין שהוא זה שאמור להוציאה לפועל. ירי סימולטני הוא פעולה יוצאת דופן שספק אם הארגון היה מסתכן בה רק בגין האירוע על הגבול שלשום.

 

הסיבה השלישית היא הצורך של הארגון להוכיח למפעיליו האיראנים שהוא ראוי לתמיכה הכספית ולמשלוחי הנשק והאימונים שהוא מקבל מהם.

 

כמו כן, ייתכן אפילו שגם הריגתו של השופט הירדני ממוצא פלסטיני ראיד א-זעייתר בגשר אלנבי השבוע תרמה להניע את הג'יהאד לשגר את המטח הגדול.

 

חשש מתגובה מצרית

צריך להדגיש: זו אינה הפעם הראשונה מאז מבצע עמוד ענן שבה הג'יהאד האיסלאמי יורה רקטות לעבר יישובי עוטף עזה, אולם בדרך כלל מדובר בטפטוף של רקטות בודדות, שמבוצע על פי רוב על ידי פלג סורר בתוך הארגון – פלג שמנהל חשבון עם ההנהגה הראשית ורוצה לאתגר אותה. אפילו השנה היו כמה מקרים כאלה, אולם בדרך כלל נוהג הג'יהאד לכבד את ההסכם שלו עם חמאס ונמנע מירי.

 

ראשיתו של הסכם האיפוק עם חמאס בעקבות מבצע עמוד ענן, שבו חמאס ביקש וקיבל את אישור הג'יהאד האיסלאמי להגיע להבנות עם ישראל בתיווך המצרים. על פי ההבנות הללו ימנע חמאס ירי מהרצועה בתמורה להטבות ישראליות, הקלה במצור ופתיחת מעבר רפיח מצד מצרים. צריך לזכור שהבנות עמוד ענן הושגו עוד בתקופת שלטונו של הנשיא מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, שלא רצה עימות עם ישראל. אחרי שמורסי הודח החמיר הצבא המצרי עוד יותר את יחסו לחמאס, ומלבד הרס מנהרות ההברחה בין הרצועה לסיני הוא גם מאיים לסגור את מעבר רפיח, מה שיגרום למצוקה כלכלית ופסיכולוגית קשה לתושבי הרצועה.

 

בג'יהאד האיסלאמי מבינים את זה ולכן הם אינם מאתגרים את חמאס ומשתדלים לכפות איפוק על אנשיהם. היה נחוץ מניע - או כמה מניעים חזקים מאוד – כדי שהארגון יעשה מה שעשה אחר הצהריים.

 

כמו חמאס, גם הג'יהאד האיסלאמי חושש מתגובות – ישראלית ומצרית. מנגד לקהיר יש אינטרס ששקט יישמר ברצועה כדי שהרחוב המצרי לא יידלק ויאתגר את השלטון בדרישה לפעול נגד ישראל.

 

נפילות ביישובי הדרום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נפילות ביישובי הדרום(צילום: AFP)

 (צילום: נילי טרכטמן) (צילום: נילי טרכטמן)
(צילום: נילי טרכטמן)

הג'יהאד מאותת: זה אירוע חד-פעמי

צריך לציין שהירי אתמול היה גדול מבחינת הכמות, אבל איכות הרקטות הייתה ירודה. נורו רק קסאמים לטווח קצר, שכנראה עשרות מהם כלל לא הגיעו לישראל אלא נחתו בשטח הרצועה. העובדה שהג'יהאד האיסלאמי ירה רקטות קסאם בלבד לעוטף עזה – ולא גראדים לעבר אשקלון או ערים מרוחקות יותר – היא איתות לישראל שמדובר באירוע חד-פעמי,

ואחרי שהארגון נקם על הרג הפעילים ותפיסת הספינה, הוא לא מעוניין בהסלמה נוספת.

 

הירי הסימולטני של אנשי הג'יהאד האיסלאמי התבצע מבלי שלמודיעין הישראלי הייתה התרעה מוקדמת. ייתכן שהירי בוצע ממשגרים תת-קרקעיים, אבל העובדה שלא הייתה התרעה מעוררת דאגה. אחת הסיבות האפשריות להיעדרה של התרעה שכזו היא מזג האוויר הסוער. עם זאת, מערך ההגנה האקטיבית עמד יפה במשימה. סוללות כיפת ברזל יירטו כמה רקטות, התושבים קיבלו התרעת צבע אדום ותפסו מחסות, והתוצאה – לא היו נפגעים בנפש וגם לא ברכוש.

 

עכשיו נותר לחכות ולראות כיצד יגיבו הפלסטינים על התגובה הישראלית. צה"ל מיהר להפעיל טנקים נגד תצפיות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי באזור הסמוך לגדר, אולם אפשר להניח שזה אפילו לא המתאבן למה שצה"ל מכין בתגובה על ההפרה הבוטה של הבנות עמוד ענן.

 

רוב הסיכויים שצה"ל פועל עכשיו כדי לתאם את פעולתו עם המצרים, כדי שלא יופתעו ויוכלו למנוע את הסלמת הפעולות מצד ארגוני החבלה העזתיים. אם תהיה הסלמה, סביר להניח שגם ועדות ההתנגדות העממית יצטרפו לחילופי האש וגם הארגונים הסלפיים. ידוע שלג'יהאד יש קשרים חזקים עם הארגונים הפועלים בסיני, ולכן צריך לפחות להתכונן לאפשרות שיהיה ירי גם מסיני. בצה"ל לקחו בחשבון גם את האפשרות הזאת.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 12/03/2014 20:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שיגור רקטה מרצועת עזה לישראל
צילום: AP
מומלצים