שתף קטע נבחר

חיי נצח ועיוות הזמן. איך אסירים יסבלו יותר?

מדענים מאוקספורד מפתחים שיטות שנועדו לאפשר "ענישה הולמת יותר" לפושעים אכזריים, דוגמת הארכת חייהם באופן וירטואלי ומתן סמים שיגרמו לזמן לנוע לאט. המטרה: "חיים בכלא כמו בגיהינום". ומי ראוי לעונש כזה?

לא די במאסר עולם. מדענים מאוניברסיטת אוקספורד מפתחים אמצעים שיאפשרו להאריך חיי אדם - אולם לא כדי להפכם לטובים יותר, אלא דווקא מתוך רצון לגרום לאנשים לסבול. המחקר, שממומן במיליארדי דולרים, נועד לגרום לאסירים האכזריים ביותר לבלות את שהותם בכלא בתנאים שהולמים את פשעם. "יש פושעים כה מרושעים שצריך מאסר ארוך במיוחד כדי להענישם, ויש תחושה כי הרבה מהם חומקים במותם מהעונש הזה", הסבירה החוקרת הראשית רבקה רוש.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

רוש עומדת בראש הצוות שהחל עוד אשתקד לפתח אמצעים שלדבריה, נועדו לגרום לאסירים לחוש כי הם "חיים בגיהינום". לצד הארכת תוחלת החיים, נבדקות שיטות נוספות שיאפשרו להשיג את אותה המטרה - למשל, תרופות פסיכו-אקטיביות ופיתוחים ממוחשבים שיעוותו את תחושת הזמן של אנשים.

 

רוש, שצוטטה ב"דיילי מייל" הבריטי, ביקשה להצדיק את המחקר כשהזכירה מקרה שבו בני זוג הורשעו בכך שהיכו, הרעיבו, עינו ורצחו את בנה בן ה-4 של האישה, ונידונו על כך ל-30 שנות מאסר. לטענתה, השניים יזכו בשהותם בכלא ליחס ההומני שמעולם לא העניקו לקורבן שלהם. "הם יזכו לאספקת מזון ומים למשל, יישנו בחדר נקי, יורשו להשתמש בשירותים ולהתרחץ, יוכלו לצאת מהתא שלהם לטיול בחצר".

 

לדעת רוש, אחד הפתרונות עשוי להיות הארכת חיי אדם, כדי שמאסר עולם אכן יימשך מאות שנים. "יש המאמינים כי כבר נולד האדם שעתיד להיות הראשון שיחיה אלף שנה", היא טוענת. "היתרונות של טכנולוגיה שתאפשר זאת ברורים לכול, אולם ניתן יהיה להשתמש בה גם להגביר את חומרת הענישה".

 

עוד פתרון עשוי להיות סמים שיעוררו התחושה כי הזמן נע בצורה איטית יותר, כדי "להאריך" את גזר דינם של העבריינים האכזריים ביותר. לדבריה של רוש, לא רחוק היום שבו מדענים יפתחו גלולה שתגרום לאסירים לחוש כי הם כלואים למשל אלף שנה. "זה לא ידרוש להתעסק ישירות עם מבנה המוח", היא הרגיעה את המבקרים. טכניקות לעיוות תחושת הזמן משמשות גם כיום לצורכי חקירת חשודים, ובמסגרתן הם נחשפים למקור אור מתמיד, או לשינויים חריגים באור, עד שאינם יודעים אם השעה היא יום או לילה.

 

עוד יוזמה בתחום הענישה היא ליצור במוחו של האסיר עולם דיגיטלי שירכז חוויות של אלף שנה בתוך עונש מאסר קצר בהרבה. "עם השיפור בטכנולוגיה שמאפשרת לסרוק ולמפות את המוח האנושי, ייתכן שבעתיד ניתן יהיה להטעין למחשב גם מחשבות אנושיות". המשמעות היא שעם כוח מחשוב מספיק, יוכלו המדענים להאיץ את האופן שבו אדם חווה את העולם.

 

בקשר למדיניות הענישה, אם יוטענו מחשבות למוחו של אסיר והקצב שלו יואץ פי מיליון, ניתן היה לגרום לו לרצות עונש של אלף שנה בתוך שמונה וחצי שעות בלבד. לטענת רוש, שיטה זו עדיפה על יתר הטכנולוגיות שבפיתוח, לפחות מבחינה כלכלית. "עבור משלם המסים, שיטה זו תהיה זולה בהרבה מאשר ההארכה בפועל של תוחלת החיים של אסירים".

 

ומה עשוי להצדיק עונש שכזה? "נגיד שמישהו היה עורך בכוונה ניסוי פיזיקלי שעלול ליצור חור שחור ולהשמיד את כדור הארץ ואת כל הדורות העתידיים - זה סופר-פשע שהיה מצדיק מאסר לנצח".

פורסם לראשונה 14/03/2014 23:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
האמנם? "אסירים באמת ייכלאו למאות שנים בכלא"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים