שתף קטע נבחר

אמא, אבא – תממנו אותי או שאני אתבע אתכם

פינוק ששובר שיאים: אמריקנית בת 18 תבעה לאחרונה מהוריה שישלמו את שכר הלימוד שלה בנוסף ל-650 דולר בחודש כי היא "לא עצמאית כלכלית". מה היה קורה אילו תביעה דומה הייתה מוגשת בישראל?

ארה"ב עוסקת בימים אלה ברייצ'ל קאנינג, בת 18 מניו ג'רזי, שתבעה את הוריה בדרישה שימשיכו להחזיק אותה כלכלית. היא ביקשה מבית המשפט שיכריז עליה "בלתי עצמאית ותלויה בהורים", ושיקבע שעליהם לממן אותה בסכום של 650 דולר לשבוע בנוסף לתשלום על לימודיה האקדמיים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

השופט, שלא התרשם מטענותיה, קבע שיחסה המחפיר להוריה הוא שהוביל להחלטתם לא לתמוך בה כלכלית, ודחה את תביעתה הכספית (שאלת מימון הלימודים האקדמאיים טרם נידונה). האם בית משפט בישראל יכול לקבל תביעה מהסוג הזה?

 

חובתם של הורים ישראליים במזונות ילדיהם הבגירים מוסדרת בחוק, שלפיו ניתן לחייב אדם לתמוך בילדיו הבגירים רק בתנאי שסיפק קודם את צרכיו שלו, או שהילד אינו יכול לספק את צרכיו מעבודה או ממקור אחר, על אף מאמציו.

 

הפסיקה קבעה שגיל 18 מסמן את סיום התלות המשפטית של ילד בהוריו, אבל היא גם לוקחת בחשבון שיקולים שונים הנוגעים למבנה החברה, רמתם הסוציו-אקונומית של תושביה, וכן סוגיות הקשורות בדת, מסורת, מנהגים ועוד. המערכת המשפטית, נקבע בפסיקה, צריכה להיות קשובה לתמורות במבנה ובהתנהגות החברה.

 

איך לממן בן חייל

מציאות החיים הישראלית מחייבת לקחת בחשבון שבגיר המשרת שירות צבאי סדיר, סמוך לרוב על שולחן הוריו. לכן קבע בית המשפט שחייל בסדיר עדיין נזקק לליווי פיננסי של הוריו, ואם ההורה טוען אחרת, יהיה עליו להוכיח זאת.

 

באשר להיקף החיוב, נקבע כי בתקופת השירות הצבאי רוב החיילים לנים בצבא ומסופקים להם מזון וביגוד צבאי. לכן ההנחה היא שתמיכת ההורים בהם פוחתת בתקופה זו לכדי שליש מהסכום המשולם קודם לתקופת השירות הצבאי.

אילוסטרציה. זכות ההורים להפנות לך עורף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. זכות ההורים להפנות לך עורף(צילום: shutterstock)

בתי המשפט הרחיבו את האחריות ההורית לתשלום מזונות גם לתלמידי ישיבות, וקבעו כי מדיניות משפטית זו תשקף נכונה את המציאות בחברה החרדית, שבה תלותו של בחור הישיבה בהוריו אינה מסתיימת עם הגיעו לגיל 18, אלא נמשכת כל עוד הוא לומד בישיבה הגבוהה, ובעצם לפחות עד למעבר לכולל עם נישואיו.

 

מותק הילדים התמרדו

אם נחזור לסיפור התביעה של קאנינג האמריקנית, הרי שניתן למצוא קווי דמיון בין המקרה שלה למקרה כללי של ילדים להורים גרושים שאחד מהם נושא בתשלום מזונות. התנהגות מרדנית של קטין ואי ציות להסדרי ראייה מצדו עלולים בהחלט להשפיע על העניין הכלכלי,

וכבר היו מקרים שבית המשפט הפחית מזונות באופן דרסטי עקב "התנהגות מרדנית".

 

איך יגיב בית משפט בישראל אם תוגש תביעה דומה? רוב הסיכויים שכמו בארה"ב, תביעה כזאת הייתה נדחית מטעמי פינוק יתר. אדם צעיר המבקש ללמוד באוניברסיטה יצטרך לממן זאת בעצמו, ומערכת המשפט לא תתערב ביחסים הבין-משפחתיים - מקום שאין כל חובה לעשות זאת.

 

התובעת האמריקנית היא צעירה ובריאה שבהחלט יכולה לצאת לעבוד כדי לספק את צרכיה. במצב כזה, זכותם של ההורים להחליט האם רצונם לממנה או שהם מפנים לה עורף עקב התנהגותה שאינה לרוחם, ומערכת המשפט צודקת כשהיא נמנעת מלהתערב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: שירן כרמל
עו"ד רות דיין וולפנר
צילום: שירן כרמל
מומלצים