שתף קטע נבחר

האנשים שימשיכו לשלם מע"מ: 'אפליה מובנית'

הקריטריונים שלפיהם תינתן ההטבה ברכישת דירה אמנם מטיבים עם רוב הזוגות הצעירים, אך מדלגים מעל רווקים, זוגות בלי ילדים, ערבים וחרדים שלא שירתו בצבא. זוג מבת ים: "אנחנו אשמים בכך שאנחנו לא מצליחים להיכנס להיריון?". מוחמד מרמלה: "החוק מנותק מהמציאות, גם לנו אין דירות"

עבור רוב הזוגות הצעירים בישראל הבשורה של שר האוצר יאיר לפיד על אפשרות לביטול מע"מ התקבלה בברכה. על-פי ההצעה של לפיד, כל זוג עם ילד אחד לפחות שירכוש דירה ראשונה מקבלן במחיר נמוך ממחיר מקסימלי שתקבע הממשלה, ישלם מע"מ בשיעור 0%.

 

אבל עבור אחרים המייחלים לרכוש דירה בישראל, המרחק בינם לבין הגשמת השאיפה נשאר עדיין רחוק. בין השאר מדובר ברווקים ורווקות, זוגות ללא ילדים, וזוגות שאיש מהם לא שירת בצבא (מטעמי בריאות, מצפון או דת) לא יהיו זכאים להטבה. וגם אלה שירכשו דירה במסגרת ההטבה ייאלצו להתחייב שלא למכור את הדירה לרוכש אחר למשך חמש שנים לפחות.

 

 

כך או אחרת, ההצעה של לפיד עדיין מחויבת לקבל אישור מקבינט הדיור. אם תיושם ההחלטה, תעניק המדינה במיקור חוץ סמכות לגופים חיצוניים לנפק תעודות זכאות לרכישת דירה במע"מ 0%. מי שיהיה מעוניין ליהנות מההטבה, יצטרך להופיע בפני הגופים הללו ולהוכיח כי הוא עומד בקריטריונים.

 

גיא ואשתו מבת ים, בשנות ה-30 לחייהם, נשואים כבר שלוש שנים, אבל חרף טיפולי פוריות עדיין לא הצליחו להרות. אם תיכנס ההטבה שמקדם לפיד לתוקף, הם לא יהיו זכאים לה. כעסם של זוגות כמוהם מוכפל על רקע העובדה הפיקנטרית שמשרד הבריאות, שגם בראשו עומדת שרה מיש עתיד, מגביל מאז ינואר האחרון את טיפולי הפוריות, כך שהסיכוי שלהם להפוך הורים הצטמצם עוד יותר.

 

 (צילום: עידו ארז, shutterstock) (צילום: עידו ארז, shutterstock)
(צילום: עידו ארז, shutterstock)

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"מדובר באפליה של אנשים כמונו שלא מצליחים להביא ילדים", אומר גיא. "ההרגשה היא כאילו לפיד שולף שפן מהשרוול כדי שיזכרו אותו כשר אוצר שדאג לצעירים בדיוק כשהפופולריות שלו יורדת. לא עשו באוצר מספיק שיעורי בית ולפיד לא נפגש עם מספיק צעירים. זה קידום אג'נדה פוליטית על ידי שליפת פתרון מהשרוול".

 

למען האמת, עד כה רכישת דירה כלל לא עלתה על הפרק עבור בני הזוג. הם מכניסים יחד כ-10,000 שקל נטו בחודש, סכום שלא מאפשר קיום במקביל לתשלום משכנתה. "אני מכיר עוד הרבה זוגות צעירים שלא עומדים בקריטריונים שמציג לפיד", מסכם גיא. "גם אשתי וגם אני מילאנו את כל חובותינו, שילמנו מסים, שמרנו על החוק ועשינו צבא. לא חיפשנו להיות טפילים על המדינה הזו, שרק מקבלת ולא נותנת כלום. זה לא הוגן. העובדה שאין לנו ילדים היא לא מבחירה ולא מרצון. זה נכפה עלינו בגלל סיבה רפואית".

 

אפליה מובנית בקריטריונים

אלון, רווק המתגורר כעת אצל אמו, מנהל בימים אלה מגעים לרכישת דירה מקבלן בתל אביב. ככל הנראה הוא לא יספיק לרכוש דירה לפני אישור ההטבה בקבינט, אבל בכל מקרה הוא היה מוצא את עצמו מחוץ לקריטריונים של לפיד.

 

"זה ברור שהעקרונות שהוא קבע מדירים אוכלוסיות כמוני: אני הומוסקסואל בלי ילדים, וכמוני יש עוד רבים", הוא אומר. "זאת אפליה מובנית בקריטריונים להטבה. איזה היגיון יש במניעת הטבה מאדם שממלא חובות, משלם מסים ועושה צבא רק בגלל נטייתו המינית וההחלטה שלא להביא ילדים?"

 

 

אלון מתקשה להבין את ההיגיון מאחורי הקריטריונים גם מהסיבה שדווקא הוא, כמי שייאלץ להתמודד לבד עם המשכנתא, לא יקבל את ההטבה בניגוד לזוגות: "זו אפליה מקוממת וזועקת. היא בגידה בבוחרים. במקום להקל על אנשים כמוני, אומרים לנו תשלמו כדי שאחרים יקבלו הטבה".

 

לערבים אין בכלל תוכניות מתאר

מנאר חדאד ובעלה מוחמד מתגוררים בשכירות ברמלה ומתקשים לרכוש דירה. שניהם לא שירתו בצה"ל או לקחו חלק בשירות לאומי, ולכן גם הם לא יעמדו בקריטריונים של ההטבה (וכמוהם כמובן גם רובה של האוכלוסייה החרדית).

 

בנוסף למחירי הנדל"ן בישראל נאלצים בני הזוג חדאד, כמו ערבים רבים אחרים בישראל, להתמודד עם מיעוט תוכניות מתאר לבניית יחידות דיור חדשות ביישובים של המגזר הערבי. "התנאים שנקבעו לגבי השירות הצבאי מראים שההצעה מנותקת מהמציאות, שבה גם ערבים מתקשים להגיע לדירה", אומר מוחמד. "כדי שזה ישרת אותנו צריך להוריד את הסעיף הזה מהקריטריונים".

 

בעבור מי שירכוש דירה בפריפריה, לעתים קרובות ההנחה תהיה קטנה יותר באופן מעשי בהשוואה לרוכשים במרכז הארץ, מאחר ששווי הדירה נמוך יותר.

מנאר ומוחמד חדאד מרמלה. מיעוט תוכניות מתאר במגזר הערבי ()
מנאר ומוחמד חדאד מרמלה. מיעוט תוכניות מתאר במגזר הערבי

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כך או אחרת, במציאות הנוכחית של מחירי הנדל"ן בארץ, גם ההטבה בדמות ביטול המע"מ בשיעור 18 אחוז היא בבחינת אקמול לחולה סופני. עד שלא תהיה צניחה דרמטית במחירי הדיור, בעבור רבים הקושי לרכוש דירה יישאר כשהיה. גיא ג'יבלי (42), שמתגורר עם בת זוגו בדירה שכורה בנהריה, יודע שגם ההטבה הזאת לא מקרבת אותו מספיק לדירה.

 

"דירת ארבעה חדרים בעיר עולה בערך 900 אלף שקל, וגם אם נוריד את המע"מ, ונגיע אפילו ל-750 אלף שקל, עדיין מדובר בסכום עצום", הוא אומר. "צריך מראש הון עצמי שלרוב האנשים אין. גם היום אנחנו חיים מהיד לפה, אז איך מצפים שנגיע לסכומים כאלה?"

 

"כשאבא שלי קנה דירה בנהריה לפני 40 שנה הוא שילם עשרת אלפים לירות ועוד היו מענקים וסיוע. היום אי-אפשר להגיע לרמות כאלה של מחירים. אתה משתעבד למשכנתה ובמשך שנים משלם רק את הריבית. בקיצור, מה שהיה הוא שיהיה. הפחתת המע"מ היא לא הפתרון".

 

אין דירה באופק

רונן דנציגר (47) מגבעתיים, נשוי ואב לבת, שוכר דירות עם רעייתו כבר 20 שנה וטרם רכש דירה ראשונה. "זו הטבה משמעותית אבל במקרה שלי זה לא רלוונטי,

גם בלי 18% מע"מ דירה באזור המרכז רחוקה מאוד", הוא אומר. "אנחנו בכלל לא עסוקים בחיפוש דירה כי צריך תקציב בסיסי ראשוני שקשה להגיע אליו. האמת שמזמן הפסקתי לבדוק אפשרויות כי זה כל כך רחוק עבור מי שאין לו את ההון הראשוני למשכנתה".

 

רותם ירון (37) ואשתו, מהיישוב מתן ליד כפר סבא, נשואים זה עשר שנים והורים לשתי בנות. את דירתם הם רכשו לפני שנתיים בעזרת הוריהם, ולכאורה "החמיצו" את ההטבה בשנתיים.

 

"בשום מקרה לא היינו מגיעים לדירה בלי ההורים, וה-18% מע"מ ממש לא היו המכשול", הוא אומר. "מה אנשים חושבים, ששר האוצר יעביר איזה חוק והופ - יהיו להם עוד כמה מאות אלפי שקלים בחשבון הבנק?  זה אבסורד, זאת יחצ"נות תקשורתית. שר האוצר רצה כותרת? הוא קיבל, שיהיה לו בכיף. עליי זה לא משפיע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנאר ומוחמד חדאד. "זה לא משרת אותנו"
מומלצים