שתף קטע נבחר

אחרי 68 שנים: איש פלמ"ח לא הוכר נכה צה"ל

בן 89 טען שעינויים שעבר בכלא הבריטי בתקופת המנדט גרמו לו לנזקים נפשיים ודרש גמלה. בית המשפט טען שלא הוכח קשר בין מצבו לבין העינויים

לוחם פלמ"ח שהיה עצור על ידי הבריטים במהלך תקופת המנדט ביקש להכיר בו נכה צה"ל בשל נזקים נפשיים שנגרמו לו בעקבות עינויים שעבר בכלא. את התביעה הוא הגיש ב-2013, בהסתמך על חוק פדויי השבי שנחקק ב-2005, אבל נדחה לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בבאר שבע בטענה שלא הוכיח שמצבו הנפשי קשור לתקופת שירותו בפלמ"ח.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הלוחם, כיום בן 89, נתפס על ידי הבריטים ב-1946 עם "נשק לא חוקי". אחרי חקירות קשות הוא הועמד לדין ונכלא. לאחר שנה וחצי שוחרר וחזר לפלמ"ח כלוחם ומפקד. בתביעה שהגיש לקצין התגמולים הוא טען ששהותו בכלא הבריטי, שכללה גם עינויים קשים, גרמה לו לפוסט טראומה ולכן יש להכיר בנכותו הנפשית כתוצר של שירותו הצבאי.

 

קצין התגמולים דחה את בקשתו וגם רופאי ועדת הערעורים שאליה פנה קבעו שהוא אמנם אינו בריא בנפשו, אך אינו סובל מפוסט טראומה ומצבו אינו קשור לאירועי העבר. לדבריהם, התובע ככל הנראה סובל מדמנציה.

 

בערעור שהגיש לבית המשפט המחוזי טען שמדברים שנשא סגן ראש אגף השיקום ב-2013 עולה כי ישנה מדיניות מוצהרת שלפיה פדוי שבי הסובל מליקויים נפשיים אינו מחויב להוכיח קשר סיבתי ויש להכיר בו אוטומטית כנכה צה"ל. בא כוחו, עו"ד ארז יער, טען כי בשל הדמנציה שממנה הוא סובל, לא ניתן לבודד את רכיבי הבעיות הנפשיות שנגרמו בשבי, ולכן יש להכיר בו כפגוע נפש ולו באופן מזערי.

 

מנגד טען קצין התגמולים שהמערער קיבל בעבר פיצויים מהמדינה לאחר שהוכר כפדוי שבי. עוד נטען כי אין כל מדיניות של הכרה אוטומטית בפדויי שבי כנכי צה"ל.

 

פגוע נפש, אך לא בגלל השירות

השופט אריאל ואגו הסכים עם קצין התגמולים וקבע כי לא הוכח מדיניות הכרה אוטומטית שלפיה כל פדוי שבי בהכרח מוחזק כפגוע נפש מחמת שירותו הצבאי. לדברי השופט, לא ניתן לבסס קיומה של מדיניות על דברים שנשמעו בהרצאה. הוא קיבל את מסקנות הוועדה וקבע כי המערער לא סובל מתסמונת פוסט טראומתית,

ומצבו הנפשי אינו קשור לכליאתו בכלא הבריטי.

 

השופט ציין את תרומתו הרבה של המערער לביטחון המדינה ואת המחיר הכבד ששילם במערכות ישראל. לדבריו אין בדחיית ערעורו משום גריעה כלשהי מהכבוד והכרת התודה שהוא רוחש למערער עתיר המעש, והוא איחל לו בריאות ואריכות ימים.

 

השופטות שרה דברת וטלי חיימוביץ' הצטרפו לפסק דינו, והערעור נדחה ללא צו להוצאות.

 

עו"ד תמר סיון, העוסקת בתביעות נכי צה"ל, מסבירה: "כדי לקבל הכרה כנכה צה"ל, על הנפגע להוכיח כי אכן נגרמה לו נכות תוך ועקב השירות. גם אם אדם עבר חוויות קשות ביותר בעת שירותו הצבאי, ואף שהה בשבי ועבר עינויים, עדיין מוטל עליו הנטל להוכיח כי הוא סובל מנכות וכי נכות זו נגרמה או הוחמרה עקב תנאי השירות".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד תמר סיון, ממשרד "צדקוני-סיון ", עוסקת בין היתר בתביעות נכי צה"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים