שתף קטע נבחר

מי אחראי לפצות אתכם על פציעה בחדר כושר?

הידעתם? החוק קובע מהי תאורה ראויה לחדר כושר, מה המרחק הרצוי בין המכשירים ובאילו שפות צריך לפרסם את הוראות השימוש. שורת תביעות שהסתיימו בפיצוי למתאמנים משרטטות את גבולות החוק

מתאמן בחדר כושר הרים משקולות שהתבררו כפגומות, נפגע מידית הברזל שהתעופפה מהן ופוצה בכ-10,000 שקל. מתאמן אחר פוצה בכ-45 אלף שקלים לאחר שרגלו נתפסה במרווח הצר שבין המסילה של אחד המכשירים לבין הקיר. 19 אלף שקל נפסקו למתאמנת שנפצעה כשירדה מההליכון מבלי שעצרה את פעולתו, וזאת על אף שנקבע שהיה לה אשם תורם במצבה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

חדר הכושר טומן מן הסתם גם סכנות: תנועות לא זהירות, שימוש לא נכון במתקן או מכשיר שאינו תקין עלולים להוביל לפציעות כואבות. אז מי אחראי במקרה של פגיעה? המתאמן, המדריך או הבעלים? ואיך יודעים שהמכשירים בטוחים?

אילוסטרציה. 60 ס"מ בין מכשיר למכשיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. 60 ס"מ בין מכשיר למכשיר(צילום: shutterstock)

שלושה חוקים מגדירים את התקנות והרישיונות השונים שחדרי הכושר נדרשים לעמוד בהם: חוק מכוני הכושר, חוק הספורט וחוק רישוי עסקים. חוקים אלה מציבים מערכת סטנדרטים תקיפה בפני בעליהם ומפעיליהם של חדרי כושר בכל ההיבטים: החל מההיבט הפיזי-רפואי של הלקוח וכלה במרחק שבין שורות המכשירים.

 

הבעלים והמפעיל של חדר הכושר נושאים באחריות כלפי המנויים והם מחויבים להתנות רישום מנויים חדשים בהצגת אישור רפואי המעיד על כשירותם להתאמן בחדר כושר (את האישור יש לעדכן מדי שנה). מלבד זאת מוטלת על מפעילי חדר הכושר חובת הזהירות המתבקשת, המתחילה בסביבת אימון בטוחה ונטולת מכשולים, שכוללת מעברים נוחים ומרחקים בטוחים בין המתקנים השונים, תאורה תקינה, הגנה על המתאמנים מפני נזקים סביבתיים ועוד.

 

על פי הוראות מינהל הספורט, המרחק בין מכשיר למכשיר יעמוד על 60 ס"מ לפחות ועל 1.2 מטר בין שורת מכשירים אחת לאחרת. כמו כן, יש להציג הוראות שימוש לכל מכשיר בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית. המפעיל מחויב גם לתחזק את המכשירים והמיתקנים השונים באופן שוטף ולדאוג לתקן או לסלק מהמקום כל מכשיר שאינו תקין או אינו בטוח לשימוש.

 

ואיפה המדריך?

חדרי הכושר מחויבים לקיים את דרישות חוק מכוני כושר רישוי ופיקוח תשנ"ד (1994) וחוק הספורט ביחס להכשרת המאמנים. המדריכים במועדון חייבים להיות מוסמכים ובעלי תעודה ממוסד מוכר על ידי משרד הספורט להסמכת מדריכי כושר.

 

מפעיל חדר הכושר מחויב להשגיח, באמצעות המדריכים, שהמתאמנים במקום עושים שימוש נכון ובטוח במכשירים ואינם מסכנים את עצמם או את הסובבים אותם.

 

במכוני כושר רבים (אך לא בכולם) המדריכים אינם מעירים למתאמנים שמבצעים תנועות שגויות המסכנות אותם - בין אם במכשירים ובין אם בהרמת משקולות חופשיות - ומאפשרים להם להתאמן כראות עיניהם, על אף חוסר הידע והסכנה. מומלץ כי הבעלים והמפעילים של חדרי הכושר ירעננו את תפקודם של המדריכים וינחו אותם לפעול נכון מול המתאמנים.

 

תמיד חייבים מדריך?

מכוני כושר מסוימים פטורים מחובת נוכחות מדריך מוסמך: מכוני כושר בבנייני מגורים הפתוחים לדיירים בלבד, מכוני כושר בבתי מלון הפתוחים לאורחי המלון בלבד, ומכוני כושר במקומות עבודה הפתוחים לעובדים בלבד, כשמספר העובדים אינו עולה על 1,000.

 

קטינים, אגב, אינם מורשים להתאמן במכון כושר מכל סוג, אלא בנוכחות מדריך מוסמך לאימון קטינים.

 

רגע, מה עם הביטוח?

מחירי המנויים למכוני הכושר כוללים לרוב גם את עלות הביטוח למתאמן, אך יש מי שיגבו תוספת נפרדת עבור דמי הביטוח. כל מתאמן רשאי לדרוש פרטים על אודות הכיסוי הביטוחי של המועדון ולהחליט בעצמו אם סכומי הביטוח נראים לו מספקים או שמא הוא מעוניין לבטח את עצמו - על חשבונו - בסכומים גבוהים יותר.

ארכיון. בחר כושר במקום העבודה אין חובת מדריך (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ארכיון. בחר כושר במקום העבודה אין חובת מדריך(צילום: שאול גולן)

ובמקרה של פציעה?

ברגע בו התרחשה הפציעה בחדר הכושר - קלה או חמורה - יש לדווח עליה למדריך הנמצא במקום ורצוי גם למנהל, במידה שהוא נוכח. יש לתעד ולצלם את הפגיעה ואת סביבתה וכן את המכשירים האמורים, להוכחת אחריותו של מפעיל חדר הכושר. מומלץ לאסוף את שמות העדים-הנוכחים ופרטיהם ולבקש מהם - בהקדם,

כמובן - הצהרה בכתב על נסיבות האירוע.

 

יש לפנות לקבלת טיפול רפואי בהתאם לחומרת הפגיעה ולבקש שיצוין ברישומים הרפואיים שהפגיעה התרחשה בחדר הכושר האמור.

 

יש לברר את פרטי הביטוח של מכון הכושר ולמלא טופס הודעה על תאונה, שיועבר אל חברת הביטוח.

 

לעתים קרובות מניעת הפציעה היא בתחום אחריותו ובשליטתו של מפעיל מכון הכושר, אך לא תמיד. גם המתאמנים נושאים באחריות לקיים את כללי הבטיחות ולהימנע מיצירת סיכונים מיותרים לעצמם או לאחרים. אז בדרך אל הכושר (והאושר) -- אל תשכחו לשמור על הבטיחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים