שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

ליגה משלה

"מחוץ לרדאר": מה עשתה כוכבת הוקי קרח שלא מצאה קבוצת נשים בה תוכל להתפרנס כראוי? פשוט מאוד, חתמה בליגה מקצוענית לגברים. סיפורה המדהים של שאנון שבאדוס, השוערת המערערת את כל ההגדרות המגדריות

בבוקר שלאחר חגיגות הזכייה במדליית הזהב האולימפית בסוצ'י, התעוררו שחקניות נבחרת ההוקי קרח של קנדה אל מציאות אפרורית למדי. רובן המכריע משחקות במסגרת הקבוצתית בליגה הקנדית שם הן נהנות אמנם ממסגרת תחרותית מסודרת ומהחזרים על נסיעות וציוד, אבל לא משכר על עבודתן.

 

 

זו הסיבה שרבות משחקניות הקרח הבכירות בעולם מנהלות חיים כפולים ומתפרנסות למחייתן מעבודה נוספת. עבור שאנון שבאדוס, השוערת המצטיינת של הנבחרת הקנדית, הסידור הזה לא התאים. נחושה לנהל קריירת הוקי מקצוענית, היא החליטה שאם אין באפשרותה לעשות זאת בליגה לנשים היא תעשה זאת בליגה לגברים.

 

שאנון שבאדוס חוגגת על הקרח בסוצ'י (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שאנון שבאדוס חוגגת על הקרח בסוצ'י(צילום: EPA)

 

בסוף השבוע הקודם, ערכה שבאדוס (27) את הופעת הבכורה שלה במדי קולומבוס קוטונמאות'ס המשחקת בליגת ההוקי הדרומית (SPHL), ליגה מקצוענית מינורית בה לוקחות חלק קבוצות מדרום מזרח ארצות הברית.

 

זו איננה הפעם הראשונה ששבאדוס קוראת תיגר על ההפרדה המגדרית בספורט. כבר בנוער היא שיחקה בליגות לגברים ואף נבחרה בעונת 2006/7 לשוערת המצטיינת של ליגת הנוער במחוז אלברטה הקנדי. במכללות היא שיחקה במוסד הטכנולוגי באלברטה, גם כן בקבוצת בנים, ושברה את שיא הליגה למספר המשחקים עם שער נקי (5).

 

צפו בשאנון שבאדוס מוצגת בקולומבוס

 

אם תהיתם, באף אחת מהקבוצות בהן שיתפה פעולה עם גברים לא נהנתה שבאדוס מחדר הלבשה משלה, היא אפילו לא רצתה בכך. "את הבגדים התחתונים אני מחליפה בפרטיות בחדר הכביסה אך לאחר מכן אני מצטרפת לחדר ההלבשה של הקבוצה, מתלבשת שם, משוחחת וצוחקת עם יתר השחקנים עד אשר מגיע הזמן לעלות על המשטח, מבחינתי זה חלק מהמהות של להיות בקבוצה".

 

באופן טבעי החתמתה של שבאדוס בקבוצת הגברים של קולומבוס יצרה הד תקשורתי עצום והעניקה לקבוצה האלמונית למדי חשיפה שאיננה רגילה אליה בימים כתיקונם. בעת הצגתה של שבאדוס לתקשורת הודו אנשי הקבוצה כי זו הפעם הראשונה מזה יותר מעשור שהמועדון עורך מסיבת עיתונאים.

 

שאנון שבאדוס לצד הגברים של קולומבוס. "שליליות? אני רגילה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שאנון שבאדוס לצד הגברים של קולומבוס. "שליליות? אני רגילה"(צילום: רויטרס)

 

לא מפתיע אם כך שהרבה אנשים לגלגו וטענו כי החתמתה של שבאדוס בקבוצת גברים היא לא יותר מגימיק שנועד להעניק פרסום לקבוצה ולליגה. "זה יהיה נאיבי מצידי לחשוב שהבעלים לא רואה בכך גימיק, אבל לדעתי היא מסוגלת להסתדר היטב בסביבה הזו. היא יותר ממוכנה למשימה הזו", העיד מי שמכיר את יכולותיה של שבאדוס היטב, קווין דינן, מאמן נבחרת ההוקי קרח נשים הקנדית.

 

שבאדוס עצמה איננה מתרגשת מאלו אשר מרימים גבה מהמהלך החריג שלה, "98% מהתגובות חיוביות, אבל יצא לי כבר לקרוא או לשמוע כל מיני דברים שליליים. זה בסדר, אני מתמודדת עם העניין הזה מגיל 5".

 

שאנון עם המעריצים. "ראיתי אוהדים עם חולצות שלי ביציע" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שאנון עם המעריצים. "ראיתי אוהדים עם חולצות שלי ביציע"(צילום: רויטרס)

 

לאחר הופעתה הראשונה היא זכתה למחמאות כשרשמה 27 עצירות, למרות זאת היא לא הצליחה למנוע מקבוצתה הפסד 4:3 לנוקסוויל. "היה נחמד, ראיתי אוהדים עם חולצות שלי ביציע", אמרה לאחר המשחק ומאמנה ג'רום בצ'ארד החמיא לה: "אני חושב שהיא שיחקה טוב. היא ביצעה את העצירות שהייתה צריכה".

 

שבאדוס היא אמנם האישה הראשונה בליגת ה-SPHL אך איננה האישה הראשונה המשחקת הוקי קרח בליגה מקצוענית לגברים. חברתה של שבאדוס לנבחרת קנדה, היילי וויקנהייזר למשל שיחקה בקבוצות גברים בפינלנד ובשבדיה.

 

השוערת בפעולה בנבחרת קנדה. לא הראשונה שמשחקת בקבוצת גברים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השוערת בפעולה בנבחרת קנדה. לא הראשונה שמשחקת בקבוצת גברים(צילום: רויטרס)

 

תקרת זכוכית ששחקניות ההוקי קרח עדיין לא הצליחו לנפץ היא השתלבות ב-NHL, ליגת ההוקי קרח הצפון אמריקאית הנחשבת לפופולארית והטובה בעולם. מי שהייתה הכי קרובה להגיע שם על פניו היא השוערת מאנון ראומה שב-1992 שיחקה במדי טמפה ביי במשחק אימון.

 

שבאדוס עצמה זכתה לחווית NHL משלה כשבעקבות לחץ ויראלי מצד עדת מעריציה בטוויטר זומנה לאימון של אדמונטון אוילרס כדי למלא את מקומו של שוער הקבוצה שעבר בטרייד. "אני עדיין רחוקה משם, אבל בעבר קרו כבר דברים מוזרים יותר", השאירה לעצמה שבאדוס פתח קטן של תקווה כשנשאלה לגבי סיכוייה להשתלב ב-NHL. גם אביה גארי שבאדוס סקפטי למדי לגבי האפשרות שקבוצה מהליגה הטובה בעולם תבקש להחתים את בתו: "ההוקי קרח לנשים עבר דרך ארוכה, אבל החשיבה המיושנת שנשים לא מסוגלות להצליח עם גברים עדיין קיימת".

 

ז'אנג שאן. עשתה היסטוריה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ז'אנג שאן. עשתה היסטוריה(צילום: גטי אימג'ס)

 

עוד כמה ספורטאיות שהתחרו עם גברים:

ז'אנג שאן (קליעה) - בין השנים 1972-1992 תחרויות הקליעה בצלחות חרס באולימפיאדה היו מעורבות לגברים ולנשים. בברצלונה 1992 עשתה ז'אנג הסינית היסטוריה כשהפכה לאישה הראשונה הזוכה במדליית זהב אולימפית במקצוע המעורב. באולימפיאדת אטלנטה 1996 לא ניתנה לז'אנג הזדמנות להגן על התואר שלה שכן תחרות הירי בצלחות חרס הוגבלה לגברים בלבד.

 

בילי ג'ין קינג (טניס) - באירוע מתוקשר במיוחד ב-1973 שכונה "קרב המינים", גברה הטניסאית האגדית 4:6, 3:6, 3:6 על בובי ריגס, אלוף ווימבלדון לשעבר, אשר היה בן 55 דאז. ההייפ סביב המשחק ביניהם היה כה גדול שהוא לווה ב"שופוני" המזכיר יותר קרבות אגרוף מקצועניים, כך למשל קינג נכנסה למגרש כשהיא מחופשת לקלאופטרה ונישאה על כסא אותו סחבו ארבעה גברים.

 

צפו בכתבה על קרב המינים

 

דניקה פטריק (מירוצי מכוניות) - נהגת המרוצים שנחשבת לאחת מהספורטאיות המפורסמות בארצות הברית הפכה ב-2008 לאישה הראשונה המנצחת במירוץ אינדי. החל מ-2011 היא מתמקדת במירוצי נאסקר.

 

ריאן אוואנס (סנוקר) - שחקנית הסנוקר האנגלית זכתה בתשע השנים האחרונות באליפות העולם לנשים וב-2013 הפכה לאישה הראשונה הצולחת את שלב המוקדמות בטורניר גדול לגברים.

 

דניקה פטריק. מי אמר שנשים לא נוהגות טוב? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
דניקה פטריק. מי אמר שנשים לא נוהגות טוב?(צילום: MCT)

 

ניקול טרוסמן (טניס שולחן) - שחקנית הטניס שולחן הצעירה אשר תייצג את ישראל במשחקים האולימפיים לנוער השנה משחקת באופן שוטף במדי הפועל נצרת עילית בליגת העל לגברים.

 

מורן סמואל (כדורסל בכסאות גלגלים) - הכדורסלנית והחותרת הפראלימפית משחקת יחד עם גברים בקבוצת בית הלוחם תל אביב ובימים אלו אף מתמודדת בסדרת גמר הפלייאוף.

 

לפנייה לכתב: deuel@012.net.il

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

צפו: מה אפשר לעשות עם צלחת פריזבי במגרש כדורסל

צפו: שחקן קולע 4 שלשות ב-23 שניות

צפו: מה קורה במשחק כשהכדור עובר לשוער בין הרגליים

נפילת הדאנק הגדולה ביותר. צפו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שאנון שבאדוס
צילום: רויטרס
מומלצים