שתף קטע נבחר

מתנגדי המאגר הביומטרי שוב נגד הפרסומות

התנועה לזכויות דיגיטליות פנתה לבית המשפט, בטענה כי רשות האוכלוסין לא מיישמת את ההוראה לעדכן את הפרסומות למאגר הביומטרי שניתנה לה לפני כחודש, ולא מיידעת כי מדובר בפיילוט שאינו חובה. ברשות אומרים כי מעדכנים את הפרסומים בימים אלה

מתנגדי המאגר הביומטרי חוזרים לבית המשפט וטוענים כי רשות האוכלוסין לא עדכנה את הפרסומים בנוגע למאגר הביומטרי, על אף שהוסכם שתעשה כך בדיון בבית המשפט בחודש פברואר. הרשות הודיעה אז כי תעדכן את הפרסומות ותוסיף הבהרה שלפיה אין חובה להצטרף למאגר בתקופת הפיילוט, וכי לא ייפגעו זכויותיו של מי שיבקש לנפיק תעודת זהות רגילה.

 

 (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
(צילום: אהוד קינן)

 

 

יופיע בפרסומות כי מדובר תקופת מבחן

לפני כחודש נידון העניין בבית המשפט העליון בשבתו כבג"צ. השופטת מרים נאור אמרה אז בדיון כי: "כשצפיתי באופן אישי בטלוויזיה בתשדיר הזה, אמרתי בליבי, למה לא אומרים שזה פיילוט ואין חובה?". לאחר הדיון הוסכם על ידי הצדדים כי בהתאם לחוק יתווסף הסייג בסוף התשדירים. מהרשות מסרו אז בתגובה כי "בכל פרסום בנושא יופיעו עיקרי סעיף 2(ב) לצו לפיו הפרויקט מצוי בתקופת מבחן במהלכה יונפקו מסמכי זיהוי ביומטריים לתושבים המעוניינים בכך וכי הנתונים הביומטריים יכללו במאגר הביומטרי. כמו כן יצוין בפרסומים, כי מי שלא יבחר לבקש תיעוד ביומטרי חכם במהלך תקופת המבחן, יוכל להמשיך לקבל את מסמכי הזיהוי הרגילים מבלי שישללו זכויותיו".

 

אלא שבתנועה לזכויות דיגיטליות שפועלת נגד המאגר הביומטרי אומרים כי הרשות לא ממלאה אחרי ההתחייבות שלה, וכי בפרסומים רבים בעמוד של הרשות ביוטיוב, בלשכות, ואף בטוקבקים מטעם רשות האוכלוסין, לא נעשה שינוי עד כה. בין השאר מזכירים המתנגדים את תשדירי "זה לא אני" ו-"בטוח שכדאי", "באטל הראפרים" ואחרים המתפרסמים ביוטיוב של רשות האוכלוסין וחלקם מוקרנים על מסכים בלשכות רשות האוכלוסין - היכן שמנפיקים את המסמכים. 

 

 

הרשות: מתקנים בימים הקרובים

"רשות האוכלוסין וההגירה מכבדת החלטות בית משפט, דבר טבעי לכשעצמו", אומרים ברשות בתגובה ל-ynet, "ותמוה שהתנועה לזכויות דיגיטליות מטריחה עצמה בהודעות לתקשורת מדי כמה ימים ואינה בודקת עובדות. לגופו של עניין, בחלק מהפרסומים כבר בוצע השינוי ואילו ביתר הפרסומים השינוי יושלם ביום-יומיים הקרובים". מהרשות שלחו דוגמאות לשני סרטונים חדשים, שבהם מופיעה בסיום כיתוב ובו הסייגים המתבקשים. שני הסרטונים עלו לערוץ היוטיוב של הרשות רק אתמול (ב') וטרם נצפו נכון למועד פרסום הכתבה. הסרטונים הקודמים ללא הכיתוב, שלחלקם מאות אלפי צפיות, עדיין זמינים לצפיה באתר נכון לשעה זו. 

 

 

 

המאבק על המאגר

הפיילוט להנפקת תעודות זהות ודרכונים חכמים החל בחודש יוני האחרון ומחודש ספטמבר הרישום נפתח ברחבי הארץ. הפיילוט אמור רשמית להימשך עד סוף השנה, אולם יתכן שברשות הביומטרית יבקשו להאריכו לשנתיים מיום התחלת הנפקת התעודות בפועל. ויתכן כי הפיילוט יימשך שנתיים נוספות לאחר מכן.

 

על התעודות החדשות ישנו שבב ובו טביעות אצבעות ותמונת פנים. תעודות אלה אמורות להחליף את תעודות הזהות מנייר שקלות מאוד לזיוף או להחלפת פרטים בתעודה גנובה. על החלפת התעודות כמעט שלא הייתה מחלוקת, אולם החוק קבוע גם שהמידע שעל התעודות יישמר גם במאגר שינוהל בידי המדינה. זאת על מנת למנוע הרכשה כפולה - כלומר למנוע הנפקת שתי תעודות זהות או יותר בידי אדם אחד, ועל מנת ששוטרים יוכלו לזהות אדם שלא נושא מסמך מזהה - לצלם אותו או לקחת טביעת אצבע ולהשוות למאגר.

 

בדו"ח שהוציאה הרשות לאחרונה נכתב כי כ-200,000 איש שהםחצי מהאנשים שפנו ללשכות האוכלוסין, הוציאו מסמכי זיהוי ביומטרים בחצי השנה הראשונה לניסוי. רק 73 אחוזים מהמנפיקים הגיעו ללשכה פעם שנייה בשביל לאזוף את התעודות. הדו"ח מונה מספר כשלים טכניים בצילום ובהנפקה, אך ברשות אומרים גם כי פועלים לתיקון.

 

המתנגדים חושבים שמאגר כזה מיותר, לא משרת את המטרה, מפר את הפרטיות של האזרחים, מאפשר למדינה לעקוב אחריהם (באמצעות צילומי הפגנות למשל), וכי במקרה הקצוני המאגר עלול להיפרץ ולדלוף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהוד קינן
משנים את הפרסומות
צילום: אהוד קינן
מומלצים