שתף קטע נבחר

שיא של יותר מעשור במספר הדירות שנרכשו

האוצר: ברבעון האחרון של 2013 נרכשו 32,200 דירות - זינוק של 29% בהשוואה לרבעון הקודם. המשקיעים הובילו את הגידול בעסקאות - רבע מכלל הרוכשים. 30% מרוכשי הדירות להשקעה בירושלים היו ללא הכנסה מדווחת

שיא שלא נראה מתחילת העשור הקודם במספר הדירות שנרכשו ברבעון האחרון של 2013: מסקירה רבעונית שפרסם האוצר היום (ד') עולה, כי ברבעון הקודם נרכשו 32,200 דירות. מדובר בזינוק של 29% בהשוואה לרבעון הקודם.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

מי שהובילו את הגידול במספר העסקאות ברבעון האחרון היו המשקיעים (רוכשי דירה שניה או יותר), עם גידול של 40%. שיעורם מסך העסקאות עלה ל-24%. בפילוח גיאוגרפי בולט אזור ירושלים עם גידול של 60% ברכישות המשקיעים. בבנק האוצר מדגישים, כי הגידול ברכישות המשקיעים ברבעון האחרון חל בין היתר על רקע ירידה בריבית הריאלית של בנק ישראל.

 

אחד המאפיינים הבולטים של המשקיעים באזור ירושלים היה שיעור גבוה של מי שמועסקים במגזר הציבורי (כולל חברות ממשלתיות). לפי האוצר, 66% ממשקי הבית השכירים שרכשו דירה להשקעה באזור ירושלים ברבעון האחרון של 2013, לפחות אחד מראשי משק הבית הועסק במגזר הציבורי. באזור ת"א עמד שיעור זה על 42%.

 

66% מהשכירים שרכשו דירה להשקעה בירושלים - מהמגזר הציבורי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
66% מהשכירים שרכשו דירה להשקעה בירושלים - מהמגזר הציבורי(צילום: AFP)

 

"יתכן והביטחון התעסוקתי הגבוה הקיים במגזר הציבורי מאפשר למי שנמנים על מגזר זה ליטול סיכון גבוה יותר (הבא לידי ביטוי ברמת מינוף גבוהה יותר) ביחס למשקיעים שבהווה נהנים מרמות שכר גבוהות יותר אבל עם רמת ביטחון תעסוקתי נמוכה יותר", מעריכים באוצר.

 

עוד מצוין בסקירת האוצר, כי 30% מרוכשי הדירות להשקעה בירושלים ברבעון הקודם היו ללא כל הכנסה מדווחת (לא כשכיר, לא כמקבל פנסיה ולא כעצמאי). זאת, בהשוואה ל-13% בלבד בתל אביב. באוצר מדגישים, כי אין מדובר בתושבי חוץ (לגביהם כלל אין נתוני הכנסות) ולא בקטינים, ומעלים את האפשרות כי יתכן ויש לרוכשים אלה הכנסות שאינן מדווחות לרשויות המס.

 

לצפייה בגודל המלא

 

רכישות הזוגות הצעירים ברבעון האחרון של 2013 רשמו גידול של 27% לעומת הרבעון הקודם. סיומו של מבצע "מענק ירושלים" לרוכשי דירה ראשונה בעיר מצא ביטוי בירידה של 22% ברכישות הזוגות הצעירים בעיר, האזור היחיד בו נרשמה ירידה בפלח שוק זה. בניכוי אזור ירושלים הגיע משקל הזוגות הצעירים בסך העסקאות ל-40%, השיעור הגבוה ביותר בשנה האחרונה.

 

הגידול ברכישות הזוגות הצעירים התרכז בדירות יד שניה (29%) לעומת גידול של 14% בלבד ברכישת דירות חדשות. באוצר מעריכים, כי מגבלות בנק ישראל תרמו לגידול ברכישת דירות יד שניה בידי הזוגות הצעירים.  

 

פערי שכר גבוהים בין משקיעים לזוגות צעירים

אזור המרכז הוביל את הגידול בעסקאות, כאשר גידול זה בולט במיוחד בפלח השוק של הדירות החדשות. רמות המחירים של הדירות החדשות שרכשו המשקיעים והזוגות הצעירים באזור זה דומות, עדות לכך שהם "מתחרים" על אותן הדירות, כאשר הדבר בולט במיוחד בדירות ארבעה חדרים.

 

לצפיה בגודל המלא


לצפייה בגודל המלא

 

באוצר מזכירים, כי למרות שהמשקיעים והזוגות הצעירים רוכשים דירות בשווי דומה, פערי השכר ביניהם נותרים בעינם, מה שעלול להעיד על רמת המינוף הגבוהה של הזוגות הצעירים: השכר החציוני למשק בית של המשקיעים שרכשו דירה חדשה באזור המרכז ברבעון הרביעי עמד על 36,000 שקל ברוטו לחודש, לעומת שכר חציוני של 14,000 שקל לזוג צעיר שרכש דירה חדשה באותו הרבעון באזור זה.

 

5300 דירות נרכשו באזור המרכז במהלך הרבעון, גבוה ב-17% מהרמה הגבוהה ביותר שנרשמה באזור זה קודם לכן (ברבעון הרביעי של 2007). רמת העסקאות הגבוהה באזור זה נרשמה בין היתר על רקע שיווק של פרויקט רחב היקף בראש העין, אשר תרם לגידול של קרוב ל-70% בסך מכירת דירות חדשות באזור המרכז

 

עוד בלטו במספר העסקאות אזור תל אביב ואזור באר-שבע, אם כי באזורים אלה לא מדובר ברמת שיא בסך העסקאות. 

 

באוצר מציינים, כי שנת 2013 התאפיינה בתנודתיות גבוהה מאוד בכמות העסקאות בין רבעון לרבעון: בעוד שברבעון הרביעי, כאמור, חל זינוק של 29%, ברבעון השלישי נרשמה רמת שפל של עסקאות ומספרן ירד ב-20% לעומת זה שלפניו. ברבעון השני, לעומת זאת, נרשם השיא הקודם במספר העסקאות, והוא היה נמוך מהרמה הנוכחית בכ-3% בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
המשקיעים והזוגות הצעירים במרכז התחרו על אותן דירות
צילום: רועי עידן
מומלצים