שתף קטע נבחר

השכן משפץ? איך לעבור את התקופה בשלום

שיפוץ הוא עניין מבורך, כל עוד הוא לא מתרחש אצל השכן מעלינו ברעש גדול, החל מהזריחה ועד אמצע הלילה. איך מתמודדים עם שיפוץ בדירה הסמוכה? מה אומר החוק ומה אפשר לעשות כדי לא לסבול יותר מדי

יום אחד אתם נכנסים ללובי הבניין ועל לוח המודעות תלוי שלט שמודיע על שיפוץ קטן בדירה 6 ומבקש את התחשבות הדיירים. מסתבר שהשכן החליט לשפץ וליתר ביטחון דאג לבצע את הקדיחות דווקא בזמן מנוחת הצהריים של התינוק שלכם, לגרד את כל הצבע מהקירות בחדר המדרגות בעת העברת חומרי הגלם ולתקוע את המעלית פעם בשעתיים.

 

עוד בנושא:

לחיות בבית, גם בזמן השיפוץ

רוצים לשדרג דירה שכורה? קבלו כמה טיפים ורעיונות

חושבים על פרקט? כל מה שחשוב לדעת

 

לפני הכול

רגע לפני שמתקשרים לעירייה, למשטרה ולעורך הדין שלכם, נסו לדבר עם השכן המשפץ את דירתו ושתפו אותו בדברים שמפריעים לכם. יכול להיות שאם תבקשו בצורה מנומסת ותבהירו את עצמכם בנעימות, השכן יבין את המצוקה שלכם וייתן את ההוראה המתאימה לבעלי המקצוע. יחסים תקינים בין השכנים הם מרכיב חשוב ביותר כשמדובר בבניין משותף, כך שאם יש לכם אפשרות לפתור את הנושא מבלי להתלונן לרשויות, תנו לכך סיכוי.

 

מצאת החמה ועד צאת הנשמה

אחת הבעיות המרכזיות בזמן שיפוץ היא שעות העבודה. לפעמים הפועלים משכימים קום ומתחילים בקדיחות כבר ב-6:00 בבוקר, ולעתים העבודות נמשכות עד שעה מאוחרת בלילה.

 

אודי אהרוני, מאהרוני פרויקטים אומר: "אנחנו בתור בעלי מקצוע בכול מקרה מנסים

 להתחשב בשכנים ולתמרן את העבודה כדי לא להפריע בשעות הערב או בשעות המנוחה. לפני שאתם מתלוננים, בדקו מול הרשות המקומית שהתקנות המקומיות אוסרות על כך. למשל לא בכול רשות מקומית יש איסור להפסקת הרעש בשעות הצהריים".

 

עו"ד יעל בועז מסבירה כי התקנות בנושא מפרטות שאסור לעורר רעש באזור מגורים בימי חול מהשעה 20:00 בערב ועד 7:00 בבוקר למחרת, ובימי מנוחה בין השעה 17:00 ועד 7:00 בבוקר למחרת. "גרימת רעש בשעות לא מקובלות גוררת קנס על פי חוק, כך שיש מה לעשות אם השכן החליט לשפץ אל תוך הלילה", היא אמרה.

 

בנוסף, באופן עקרוני החוק אינו אוסר על הקמת רעש בשעות הצהריים, אך חלק גדול מהרשויות המקומיות מנהיגות חוקי עזר עירוניים האוסרים על רעש בין השעות 14:00 ל-16:00. אם השיפוצים מפריעים לכם לסיאסטה, ניתן להתלונן בעירייה ולתבוע על פי חוקי העזר העירוניים.

 

שקט שיהיה שם

גם בשעות המותרות לעבודה, יכולים להיות מקרים שבהם השיפוצים מגיעים לרמות רעש אסורות וגבוהות מידי. מידת הקול המותרת באזור מגורים עומדת על 50 דציבלים, כשבחלק מהמקרים גם מידת רעש נמוכה יותר יכולה להוות מפגע. לעומת זאת, כדאי לזכור כי שיפוץ דירה הוא דבר ארעי ונפוץ שמטרתו חיובית, כך שבית המשפט לא צפוי להסכים בקלות יתרה על החמרה מעבר לערכים הקבועים בתקנות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עו"ד בועז מפרטת: "על פי סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - מניעת רעש)  הקנס על גרימת רעש בשעות לא מקובלות מתחיל ב-350 שקלים וצומח ל-700 שקלים לעבירה חוזרת. הקנס על גרימת רעש חזק מידי הוא 450 שקלים ו-900 שקלים לעבירה חוזרת. רוב המקרים בתחום לא מגיעים לבית המשפט, אלא מסתיימים במכתב תלונה מטעם עו"ד, עם פירוט של הקנסות הצפויים אם השיפוצים ימשיכו בשעות או במידת הרעש הנוכחית".

 

תופס את המעלית, חוסם את חדר המדרגות

באופן עקרוני, החוק קובע כי בעל דירה בבניין רשאי להשתמש באופן סביר ברכוש המשותף של הבניין, כל עוד אותו בעל דירה אינו מונע את השימוש בבניין משאר הדיירים. כלומר, כל עוד לא נגרם נזק לבניין, המשפץ רשאי לעשות שימוש במעלית ובחדר המדרגות להובלה של חומרי בניין ולנצל לזמן מוגבל חלק מהחנייה המשותפת לטובת מכולה לאיסוף פסולת הבניין. כל נזק שנגרם לבניין בעקבות אותו שיפוץ, ניתן יהיה לחייב את השכן המשפץ בתשלום על התיקון.

 

בנוסף גם הקירות החיצוניים של הבניין הם חלק מהרכוש המשותף, כך שאם השיפוץ כולל פתיחה או אטימה של חלון או דלת בקיר חיצוני, יש לקבל אישור לכך מהשכנים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

חשוב לדעת כי אכיפת החוקים להסדרת ניהול הבית המשותף והשימוש ברכוש המשותף, מוטלת על הדיירים עצמם. כלומר, הדיירים צריכים לפנות בעצמם לבית המשפט או למפקח על הבתים המשותפים ולדרוש פיצוי כספי או צו נגד הדייר שמבצע את השיפוץ. אם השכן לא מקשיב להפצרותיכם, מומלץ להתחיל בפנייה לוועד הבית ולנסות לפתור את הנושא באופן פנימי, לפני שפונים לערכאות.

 

אבק ולכלוך בכל פינה

לא רק רעש יכול להוות מפגע עליו אפשר להתלונן, אלא גם אבק ולכלוך. הפינוי של פסולת הבניין צריכה על פי חוק להתבצע דרך שרוול המיועד לכך אל תוך כלי קיבול מכוסה, על מנת למנוע התפזרות אבק.

 

בנוסף לכך, קבלן השיפוץ ובעל הדירה המשפצת אחראים גם על פינוי פסולת הבניין לאתר

 מוסדר. לפיכך, אסור להשליך פסולת בניין כלשהי לפחי הזבל של הבניין, שמיועדים לפסולת ביתית בלבד. "הפרה של הוראות אלו יכולה לגרור העמדה לדין וקנסות", אומרת עו"ד בועז.

 

אם אתם בצד המשפץ, אהרוני ממליץ לציין בהסכם מול קבלן השיפוצים על כך שהעבודה תכלול פינוי. "גם בעבודה קטנה יחסית כמו החלפת אמבטיה, חייבים לפנות את הפסולת לאתר מורשה. דרשו לציין כי הפינוי יהיה באחריות בעל המקצוע על מנת שלא לקבל קנס לאחר מכן". אהרוני מדגיש כי אסור להשליך פסולת בניין לפחים הרגילים: "בעלי מקצוע רציניים ומקצועיים מביאים מכולה לפינוי אשפה ומפנים אותה לאתרים מורשים בלבד", הוא אומר.

 

איפה אפשר להתלונן?

ביקשתם, הפצרתם וכלום לא עזר? את התלונות על השיפוץ של השכן תוכלו להפנות למוקד העירוני או למשטרה, שניהם גופים בעלי סמכות אכיפה בתחום. באשר למפגעי רעש בשעות או בשיעורים חריגים, אפשר להתלונן גם בקו החם של המשרד להגנת הסביבה, בטלפון 6911*.

 

למחירון השיפוץ המלא, אתר המקצוענים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מותר להרעיש?
צילום: shutterstock
מומלצים