שתף קטע נבחר

ארה"ב לא מתייאשת אך פותחת בהערכת מצב: הכדור במגרש של ישראל והפלסטינים

בממשל האמריקני מבהירים כי המשא ומתן נמשך, אולם על שני הצדדים להתפשר: "ארה"ב לא יכולה לכפות פשרה ולהכתיב פתרון". קרי שב לוושינגטון וייפגש עם אובמה לבחינת שינוי טקטי שימנע קריסת השיחות

המזכיר ג'ון קרי אמנם כבר לא אופטימי, אולם בממשל האמריקני לא מתייאשים. במחלקת המדינה הבהירו אמש (ו') כי אין בשלב זה כוונה להפסיק לפעול לקידום המו"מ, אלא לעשות הערכת מצב של השיחות במתכונתן הנוכחית ולהחליט על הכיוון. בארה"ב מצפים כי בעמדת שני הצדדים יחול שינוי, שיאפשר להם להמשיך במשא ומתן.

 

עוד סיפורים חמים בפייסבוק שלנו

 

קרי שב בשעות אלו ממרוקו לוושינגטון, וייפגש עם הנשיא אובמה כדי לדון בצעדים האמריקניים הבאים בסכסוך הישראלי-פלסטיני. השליח המיוחד מרטין אינדיק עדיין נמצא בארץ וממשיך בשיחות תכופות עם הצדדים. בין היתר, הוא נפגש אחר הצהריים עם השרה הממונה על המשא ומתן ציפי לבני. עם זאת, סגן דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט הבהיר במקביל כי "ארה"ב לא יכולה לכפות פשרה ולהכתיב פתרון".

ארה"ב לא מתייאשת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארה"ב לא מתייאשת(צילום: רויטרס)

"אנחנו ממשיכים לשבת ליד שולחן המו"מ. הצדדים אמרו שהם רוצים להמשיך ואנחנו מחויבים להמשיך", הצהירה קודם לכן סגנית דוברת מחלקת המדינה מרי הארפ בניסיון להבהיר את דבריו של קרי במרוקו, שם הביע את תסכולו ממצב המו"מ.

"הוא לא היה תמים, אלא מציאותי לגבי הקשיים", אמרה הארפ והזכירה צעדים שנקטו הצדדים אשר הזיקו לתהליך. עם זאת, היא הבהירה: "המזכיר קרי, מרטין אינדיק והאנשים בבית הלבן פועלים בתיאום לקבל החלטה לאן אנחנו הולכים מכאן. יש תיאום מלא עם הבית הלבן ותמיכה מצדו".

 

הדוברת האמריקנית הבהירה גם כי נוכח ההצהרות משני הצדדים שהם מעוניינים להמשיך בשיחות, "אנחנו מצפים שדבריהם יתורגמו למעשים. אם לא יינקטו מהלכים, יהיה סוף לשיחות - אבל אנחנו לא שם עדיין", הדגישה.

 

"קרי לא תיווך כי היה ברור שיהיה הסכם"

מוקדם יותר אמר קרי כי על ארצות הברית לבחון את תפקידה בתהליך השלום במזרח התיכון, לאור הצעדים השליליים שנקטו ישראל והפלסטינים. קרי הוסיף כי "הגיע הזמן לבחינת המציאות". בסוכנויות הידיעות דווח כי קרי הדגיש שמאמצי וושינגטון לקדם את תהליך השלום "אינם מאמצים בלתי מוגבלים".

 

לדברי מזכיר המדינה האמריקני, קיים גבול לתפקיד של ארה"ב בתהליך השלום במזרח התיכון אם הצדדים בעצמם אינם מחויבים לנקוט צעדים שיקדמו את השיחות. קרי ציין עם זאת כי הפלסטינים או ישראל לא הכריזו על סיום השיחות, אך האמריקנים "לא מתכוונים להיות שם לעד".

הממשל האמריקני פתח בתהליך של הערכת מצב, כדי לבחון אם יש מסלול התקדמות שיהיה מקובל על שני הצדדים, וזה יהיה נושא השיחות הצפויות בין הנשיא אובמה למזכיר קרי ולבכירים אחרים. הצפי בארה"ב הוא שהצדדים, שהודיעו על רצונם להמשיך בתהליך, יניחו על השולחן את הפשרות המתבקשות כדי לחזור למסלול של הידברות. עם זאת, האמריקנים גם צריכים לבחון אפשרות לשינויים טקטיים כדי למנוע קריסה מוחלטת של השיחות והתפרצות אפשרית של אירועים אלימים.

 

בבית הלבן ציינו אמש גם כי הנשיא היה מציאותי במהלך השיחות והוא מודע לקושי בהשגת פתרון לתועלת כל הצדדים והעולם, "אבל אנחנו עדיין מחויבים לתהליך". הדובר ג'וש ארנסט הדגיש כי "קרי מילא תפקיד מאוד מועיל בתיווך השיחות בין ישראל

לפלסטינים - לא משום שזה היה ברור שיושג הסכם, אלא שמכיוון שבמשך דורות הצדדים התקשו להגיע להסכם. קרי הגיע 11 פעמים לישראל, אבל בסופו של דבר ראינו שעל ישראל והפלסטינים להתחייב לבצע את הצעדים הקשים בעצמם".

 

גם גורמים אחרים בבית הלבן הבהירו כי האחריות מוטלת על כתפי הישראלים והפלסטינים. "הגענו למצב שמנהיגי ישראל והפלסטינים צריכים לבחון את האופציות שלהם", אמר בכיר בבית הלבן, שציין כי שני הצדדים נקטו צעדים שפגעו באמון ההדדי: ישראל על ידי ההכרזה על בנייה חדשה במזרח ירושלים, והפלסטינים על ידי הפנייה למוסדות האו"ם.

 

יחד עם זאת, הדובר הבהיר כי האמריקנים לא מתכוונים למשוך ידיים מהאזור כי "יש לארה"ב ולעולם יש אינטרס לראות את ישראל והפלסטינים מגיעים לפתרון של מדינה יהודית, ישראל, שתחיה בשלום וביטחון לצד מדינה פלסטינית. זהו אינטרס ברור של הצדדים. התוצאה תועיל לכל העולם ואנחנו מחויבים לתהליך", חזר ארנסט והדגיש.


פורסם לראשונה 04/04/2014 20:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
קרי ונתניהו בפגישתם האחרונה בישראל
. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים