שתף קטע נבחר

הגישה תביעה נגד דודתה 3 ימים אחרי מותה

סכסוך משפחתי הוביל להליך משפטי בתזמון בלתי נתפס: האחיינית תבעה 126 אלף שקל מבני דודיה הקטינים בגלל לשון הרע. מה החליט השופט?

נקמה בחסות חוק איסור לשון הרע: במהלך שבעה על אישה שמתה מסרטן הגישה האחיינית תביעה נגד עיזבונה ונגד שני ילדיה הקטינים, ובמסגרתה טענה שהמנוחה השחירה את פניה. בית המשפט דחה אותה ונזף בה על התזמון הבעייתי ועל חוסר רגישותה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

מקור התביעה, שהוגשה לבית משפט השלום בתל אביב בספטמבר 2010, היה בסכסוך שפילג את המשפחה המורחבת לשני מחנות יריבים. האחיינית דרשה פיצוי של 126 אלף שקל בטענה שלפני מותה שלחה המנוחה לחמותה מכתב ומסרונים פוגעניים שבהם ייחסה לה מעשי גניבה, ואלה גרמו לקרע ביחסיה עם בעלה ובני משפחתו.

 

מנגד הכחישו היורשים את משלוח המסרונים ואת המכתב, וטענו שהסיבה לתביעה היא הסכמת אמם להעיד נגד אם התובעת בהליך המשפטי שניהלה נגדה בת משפחה אחרת. לטענתם, מאז החלו התובעת ובני משפחתה "להטרידה ללא רחם" במטרה להרתיע אותה מלהעיד. הם אף הציגו מסרון ששלח אביה של התובעת למנוחה, ובו איחל לה ולילדיה מוות בייסורים.

 

התבטאויות מצמררות

השופט עודד מאור דחה את התביעה וקבע שכלל לא ניתן להגיש תביעה מסוג זה נגד עיזבון, כיוון שאיננו אישיות משפטית. לדבריו, התובעת נמנעה ביודעין מלהביא את חמותה להעיד ולא הציגה כל ראיה חיצונית המוכיחה את שנכלל לכאורה במכתב או במסרונים.

 

השופט ביקש להעיר לתובעת על עיתוי הגשת התביעה נגד המנוחה וילדיה: "נדמה לי - בכל הכבוד - שראוי היה להפגין מידת מה של רגישות ושל חמלה במועד הגשת התביעה והתחשבות ברגשות הזולת". השופט מאור הוסיף שמטרת חוק איסור לשון הרע היא לשמור על כבוד האדם ולא להניע אנשים להתנקם זה בזה.

 

לדבריו, אף אם היה מקבל את התביעה, היה פוסק לטובתה את הפיצוי במטבע הכי נמוך שאפשר, לנוכח ההשתלחות במנוחה ואיחולי המוות המצמררים. הוא הביע תקווה שהערותיו ימצאו את דרכן ללב בני המשפחה, וחייב את התובעת בהוצאות ושכר טרחת עו"ד של 12 אלף שקל.

 

לאור העובדה שיש פיצוי סטטוטורי בן עשרות אלפי שקלים ללא הוכחת נזק, המקלה מאוד על הגשת תביעות מסוג זה, יש לשקול העמדת חסמים משמעותיים בפני תובעים שכאלה. מדובר במקרה שאין ספק שלא היה צריך להגיע לבית המשפט, אשר עשה את העבודה שהמחוקק טרם עשה בכך שדחה אותה מכל וכל. פסק דין זה בהחלט יכול לשמש היטב מי שנתבע לשווא בגין דברים שאמר לאנשים עמם הוא מצוי ביחסי קרבה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד אורית כץ היא שותפה במשרד עורכי דין "אמיר, אמיר וכץ", העוסק בדיני נזיקין ובתביעות לשון הרע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים