שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

זה לא הגיל זה התרגיל / בין ג'רארד לקטן

קפטן ליברפול ירד לעמדה אחורית, הפיח חיים חדשים בקריירה שלו והעיר גם את קבוצתו. הסיכוי היחיד של קפטן מכבי חיפה, בן אותו הגיל של ג'רארד, להישאר שחקן מוביל במדי הירוקים הוא לעשות מהלך דומה. "הכל מקצועי"

"ידעתי שיגיע הזמן בקריירה שבו אצטרך להתאים את התפקיד שלי ולשחק יותר מאחור. ידעתי גם שכשהזמן הזה יגיע, כולם ידברו על כך. הכי חשוב שאנשים יזכרו שלא אהיה אותו סטיבן ג'רארד שהייתי לפני 15 שנה, שרץ מרחבה לרחבה. האמת, זה משהו שאני צריך לזכור גם בעצמי, להבין שהיום לא הכל הולך דרכי" (סטיבן ג'רארד, ינואר 2014)

 

 

לא כולם זוכרים זאת, אבל באפריל 2012, בדיוק לפני שנתיים, התפתח באנגליה דיון בנוגע לתרומתו של ג'רארד לליברפול. הקבוצה מאנפילד הייתה אז רק במקום השמיני בפרמייר-ליג, והיו אלו הימים האחרונים של קני דלגליש בכיסא המנג'ר.

 

סטיבן ג'רארד. המציא את עצמו מחדש (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
סטיבן ג'רארד. המציא את עצמו מחדש(צילום: גטי אימג'ס)

 

ג'רארד, המנהיג והסמל, נחתך בכל מקום. הראו איך התפוקה של יתר השחקנים יורדת כשהוא על המגרש, הסבירו שהכל עובר דרכו כשהקפטן משחק, ניסו להוכיח שהקבוצה ממושמעת יותר בלעדיו. ג'ונתן ווילסון, כנראה הפרשן המקצועי הכי מוערך בבריטניה, אפילו שאל בטור שלו בעיתון גרדיאן: "האם ג'רארד הוא לא הפתרון, אלא הבעיה?".

 

שנתיים חלפו, וג'רארד, בן 34 בעוד חודש, הוא אחד משחקני העונה באנגליה, יש שיגידו שני רק ללואיס סוארס. הוא גם מוביל את הקבוצה היחידה שבה שיחק לכיוון התואר היחיד שמעולם לא זכה בו - אליפות. זה לא קורה סתם, אלא בזכות אותו שינוי, אותה התאמה, שג'רארד מדבר עליה.

 

בעונה ה-16 שלו בבוגרים של ליברפול, ג'רארד שינה מיקום במגרש: מקשר מרכזי-התקפי עם נטייה לפרוץ קדימה בכל הזדמנות לקשר אחורי שמשחק ממש לפני הבלמים. וזה עובד. ממש עובד.

 

עמדות רבות במגרש, ביניהן הקשר ההתקפי, דורשות ניידות. כדי להצטיין בהן יש צורך בתנועות חדות ומהירות, עם ובלי כדור. שחקנים בעשור הרביעי לחייהם מתקשים יותר לבצע את התנועות האלו. זו הסיבה ששחקנים כמו ראיין גיגס ופול סקולס נעו לעמדות אחוריות יותר עם הזמן, או שחאבייר סאנטי, פעם מגן שלא מפסיק לרוץ, משחק בגיל 40 קשר אחורי באינטר.

 

ברנדן רוג'רס. "סטיבי יכול לשחק בתפקיד הזה בגיל 40" (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ברנדן רוג'רס. "סטיבי יכול לשחק בתפקיד הזה בגיל 40"(צילום: גטי אימג'ס)

 

גם ג'רארד אינו נייד כמו פעם. ומאחר שהמשחק שלו הסתמך הרבה על התנועות האלה, כששיחק בעמדה קדמית הוא ירד לאחור לקבל את הכדור - והשאיר חור בקישור ההתקפי. זה פגע בתוכנית המשחק של ליברפול. המאמן ברנדן רוג'רס עבד איתו על שינוי המשחק שלו, ולפני כארבעה חודשים התוכנית החדשה יצאה לפועל. ג'רארד נמצא מאחור (אתמול, למשל, אפילו לוקאס ההגנתי שיחק לפניו), לוקח את הכדור היישר משחקני ההגנה ומנווט את המשחק. הרווח של ליברפול: מאז צ'אבי אלונסו לא היה לה שחקן עם יכולת מסירה כזו בעמדה כל כך אחורית.

 

המספרים שמבליטים את השינוי 

"זה לא משנה איפה השחקן אוהב לשחק, אלא איפה הוא יכול לתרום יותר. השינוי הזה לא פשוט, כי אנחנו מדברים על ג'רארד ועל מה שהוא עבור ליברפול, אבל אם סטיבי ימשיך ללמוד את התפקיד הוא ישחק בו גם בגיל 40" (ברנדן רוג'רס, פברואר 2014)

 

הנדרסון עם ג'רארד. המשמעת הטקטית שלו נתנה לסטיבי ג'י חופש ללמוד (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
הנדרסון עם ג'רארד. המשמעת הטקטית שלו נתנה לסטיבי ג'י חופש ללמוד(צילום: גטי אימג'ס)

 

ג'רארד עצמו, כאמור, דיבר על ההבנה שהיום הוא חייב להיות שחקן שונה. גם המאמן רוג'רס ציין את הפרמטרים החשובים לתפקיד עושה המשחק האחורי, שבו מחזיק היום ג'רארד: יכולת מסירה גבוהה גם במסירות קצרות וגם בכדורים ארוכים, ראיית משחק שמזהה סיטואציות, קבלת החלטות נכונות טקטית (למשל, מתי לתפקד כמעט כמו בלם שלישי ומתי לדחוף קדימה), שיפור מיקום לעצירת התקפות מתפרצות.

 

רפא בניטס אמר פעם שג'רארד אינו השחקן הכי ממושמע טקטית. ואכן, בכל מה שקשור לקבלת החלטות ולעבודה מול מתפרצות, לקפטן האנגלי הייתה התחלה לא פשוטה. עם זאת, השיפור הגיע מהר יחסית. נגד סטוק ואסטון וילה הפעולות ההגנתיות שלו לא היו מבריקות, אבל ב-0:4 על אברטון בדרבי הדברים כבר נראו אחרת. המשמעת הטקטית של ג'ורדן הנדרסון, פיליפה קוטיניו וראחים סטרלינג באותו משחק (ובמשחקים הבאים גם של ג'ו אלן) נתנה לג'רארד חופש ללמוד ולתרגל תוך כדי תנועה.

 

שימו לב למספרים שמבליטים את השינוי. ג'רארד מבלה בערך 55 אחוז מהזמן בחצי המגרש שלו - בערך כפול בהשוואה לעונות קודמות. מספר המסירות שלו בשליש ההתקפי ירד משמעותית מ-31 למשחק ל-15, וכך גם מספר הבעיטות לשער, נתון שבו הוא מדורג 58 בליגה - ארבע שנים אחרי שהיה במקום ה-11. יותר מזה, מאז השינוי לא ניסה ג'רארד לעבור שחקן בכדרור אפילו פעם אחת. הוא הבין את מקומו.

 

מצד שני, לג'רארד יש לא פחות מתשעה בישולים העונה - מקום רביעי בליגה. הוא רושם את מספר העבירות, הכרטיסים הצהובים והפעולות ההגנתיות הגדול בקריירה שלו (ב-2014 הוא חמישי מבין קשרי הליגה בפעולות הגנתיות), הוא מגיע לשיאים חדשים עבורו בדיוק במסירה ולשיא חיובי באיבודי כדור. כמו שג'רארד עצמו ציין, הוא מצליח לזכור שלא הכל עובר דרכו, שלא מצפים דווקא ממנו לעשות את הפעולה האחרונה שתביא את הישועה כשלא הולך.

 

 

יניב קטן צריך להיוולד מחדש

"אני לא בכושר כמו פעם. אני לא מתפקד על המגרש כמו פעם ולא מתבייש להודות בזה. עם הזמן דברים משתנים בכדורגל" (יניב קטן, מרץ 2014)

 

קטן לא חידש לנו דבר, אבל הנאום שלו לפני שבוע, ולאנשים מסוימים זה נשמע כמו נאום פרישה, הזכיר את מה שאמרו על ג'רארד לפני שנתיים. הם בני אותו גיל ועלו בקיץ 1998 לקבוצה הבוגרת, אבל אין כאן ניסיון להשוות בין השניים או לומר שיש להם איכויות דומות, אלא רק להעלות את האפשרות שמהלך זהה לזה שנעשה עם ג'רארד הוא אולי הפתרון היחידי להארכת הקריירה של קטן כשחקן מוביל.

 

יניב קטן. בן אותו גיל של ג'רארד (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
יניב קטן. בן אותו גיל של ג'רארד(צילום: עוז מועלם)
 

 

קטן צודק, הוא לא מתפקד על המגרש כמו פעם. אבל השאלה היא מה זה "פעם", כי קטן, צריך להודות, נמצא בנסיגה כבר כמה שנים. את השינוי הזה צריך היה לנסות מזמן. קטן הוא קשר התקפי בלי מספרים של קשר התקפי, אפילו לא קרוב לכך. העונה הוא לא הבקיע אפילו שער אחד, ובארבע העונות האחרונות יחד כבש רק שמונה שערי שדה (ועוד שישה פנדלים). הוא לא נייד כמו פעם, לא מתאים לתפקיד קדמי, ולכן - כפי שדובר על ג'רארד בזמנו - לפעמים נדמה שהטוטאליות שלו במשחק פוגעת בשטף של הקבוצה.

 

אי אפשר לקבוע בוודאות אם קטן יכול להתאים לתפקיד עושה המשחק האחורי, אבל לזכותו ייאמר שחלק מהיכולות - דיוק במסירות קצרות, מסירת כדורים ארוכים וראיית משחק שמזהה סיטואציות - יש לו ברמה גבוהה. לגבי היבטים אחרים של התפקיד, כמו עצירת מתפרצות, הבנה טקטית של התפקיד ובעיקר הפנמה שלא הכל צריך ללכת דרכו, כבר נדרשת עבודה כמו זו שנעשתה עם ג'רארד.

 

אני לא יודע אם זה יצליח (זה תלוי גם ברכישת שחקנים מתאימים ואחראיים שישחקו לפניו), ובטח לא אם התוצאות יגיעו בתוך זמן קצר יחסית, אבל זו האפשרות הטובה ביותר. או שילך קצת אחורה במגרש או שיילך הרבה אחורה בהיררכיה הקבוצתית. קטן צריך לקבל את זה, אבל השינוי מתחיל במאמן שיחשוב על האפשרות הזו. כמה חבל שברנדן רוג'רס תפוס.

 

אוהבים כדורגל? עקבו אחרי הטוויטר של אורי קופר והצטרפו לעמוד הפייסבוק של "הכל מקצועי"

 

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

תפיסה מדהימה של נערת הכדורים. צפו

מתי ראיתם שוער מבקיע גול עצמי ובישול לשערו במשחק אחד?

צפו: גול אדיר מ-40 מטר

צפו: מה קורה במשחק כשהכדור עובר לשוער בין הרגליים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סטיבן ג'רארד
צילום: רויטרס
אריה מליניאק
מומלצים