שתף קטע נבחר

"בעיית המחסור בדירות - רק במדינת ת"א"

בפורום ראשי הרשויות המקומיות שערכה קבוצת דן אנד ברדסטריט טען יונה יהב, ראש עיריית חיפה, שהמחסור בהיצע הוא נקודתי בלבד. "אצלנו אין מחסור בדירות, אבל אף אחד לא יקנה דירה בחיפה אם לא יהיה לו מקום עבודה. 55% מהתל"ג הוא בת"א ואם המצב לא ישתנה - לא נוכל לפתור את מצוקת הדיור"

ישראל סובלת ממחסור בהיצע הדיור? אם שואלים את ראש עיריית חיפה, יונה יהב, המחסור הוא נקודתי בלבד. "השאלה של מחסור בדירות זו שאלה תל-אביבית - אצלנו אין מחסור בדירות, ההיצע הקטן הוא רק במדינת תל-אביב", טען הבוקר (ד') יהב בפורום ראשי הרשויות המקומיות שערכה קבוצת דן אנד ברדסטריט בתל-אביב. עם זאת, הודה כי "אף אחד לא יקנה דירה אם לא יהיה לו מקום עבודה. 55% מהתל"ג (תוצר לאומי גולמי - ה.צ) הוא בתל-אביב ואם המצב הזה לא ישתנה - כל השאלות (על פתרונות למצוקת הדיור - ה.צ) לא רלוונטיות".

 

יוקר הדיור - עוד כותרות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

בפורום, שבו הוצג בין היתר דירוג "הערים המשגשגות" שנתוניו פורסמו אתמול לראשונה ב-ynet, השתתפו ראשי ערים מרכזיות בישראל שהפנו אצבע מאשימה נגד הממשלה בגין ההיצע הנמוך. למרות התחושות הפסימיות, טען יהב כי בעיר חיפה הצליחה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה "להוריד את משך זמן מתן היתר הבנייה לחודש". הוא הוסיף כי "אצלנו בונים כרגע 7 מלונות במקביל, ואין לזה אח ורע בעולם. אם אני מוליך את הקבלן שנה וחצי במסדרונות, אז עלויות האשראי שלו מאוד גבוהות - וזה מתגלגל על צרכן הקצה".

 

מוטי ששון, ראש עיריית חולון, טען כי "המדינה והקבלנים הם האשמים בהיצע הנמוך של יחידות הדיור". לדבריו, "המדינה כל הזמן מעכבת אותנו בבנייה של יחידות דיור. כשאני לפני 20 שנה התמניתי לראש עיר, התנגדתי לבנייה של דירות 3 חדרים כי עליהן הקבלנים הרוויחו יותר. כיום המצב שונה מאוד - כי חייבים דירות גדולות כדי שישלמו את הארנונה על מנת לאפשר לאוכלוסיות החלשות לשלם פחות".

 

ששון חזר על דבריו מלפני כחודשיים בפאנל מיוחד שנערך באולפן ynet, כשסיפר: "אני מביא דוגמא של קבלן שיש לו במלאי 600 יחידות דיור. שאלתי אותו למה הוא לא בונה - והוא אמר לי 'לאט לאט'. בעבר, כשההיצע היה מאוד גבוה, הקבלנים נתנו מכונית או מטבח במתנה... אותו קבלן שמחזיק 600 יחידות דיור מוכן לבנות את הבניין הבא רק אחרי שהוא סיים את הבניין הנוכחי".

 

הוא הוסיף כי "לא יכול להיות שבשכונת ח' 300 בחולון מחירי הנדל"ן כל הזמן עולים - אני נפגש עם מתווכים ונוחת להם במשרד, כדי להבין את השוק. המצב הזה של הזוגות הצעירים לא מעניין את הקבלנים. למה המדינה לא משחררת קרקעות? ביבי ביטל את העמדת הקרקעות לזכאים, ולכן זוגות צעירים בורחים למדינות אחרות בעולם".

 

בהמשך התייחס ראש עיריית חולון לחוק הדיור הציבורי שאושר באחרונה בכנסת. "רן כהן היה חבר כנסת בזמן שהייתי ראש עיר, ואמר לזכאי 'עמידר' שהם יכולים לממש את זכויות הציבור בדירות תמורת 30% מערך הדירה", אמר ששון, "ומה עשתה המדינה? שלשלה את הכסף הזה לכיס שלה - במקום לבנות דירות חדשות. הממשלה היא האשמה הכי קשה בעליית מחירי הנדל"ן".

 

ערן היימר, מנכ"ל מדרוג, טען מנגד כי "אני לא בטוח שראשי הרשויות ששים לבנות אלפי יחידות דיור, כי כל רשות מעדיפה תחנת דלק על פני אלפי אנשים שהיא צריכה לטפל בהם. צריך לשנות את המתמטיקה של הרשויות המקומיות והמתמטיקה של הממשלה לא תומכת בזה, היא לא רוצה גידול של תושבים בערים".

 

"החסם העיקרי להגירה לערים - תעסוקה" 

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי, הודה כי גם לרשויות המקומיות יש אחריות לעליית מחירי הנדל"ן. "לכולם יש אחריות, האחריות היא לא רק של המדינה", אמר ביבס, "גם ראשי רשויות עיכבו תוכניות". עם זאת, הזהיר כי אם המדינה לא תייעל תקציבים - ישראל תישאר מדינת "גדרה-חדרה". "דירה במודיעין שעלתה ב-2003 כ-600 אלף שקל, זינקה ב-2010 ל-1.5 מיליון שקל - ואין לכך שום הצדקה", אמר, "אפשר לייצר בתקופה קצרה דירות לזוגות צעירים, המדינה צריכה להשקיע עוד 12% נוספים מהתקציב כדי לחזק את הפריפריה".

 

רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, אשר נמצא בימים אלה תחת מתקפה מצד תושבי העיר המתנגדים למדיניותו בנושא התחדשות עירונית, השתתף אף הוא בפורום. קוניק טען כי עד שלא ישתנה המצב הנוכחי, שבו אדם שמתגורר רחוק מתל-אביב חושב שאין לו עתיד במדינה; ועד שלא תוסדר מערכת תחבורה המאפשרת להגיע מאשקלון לתל-אביב תוך חצי שעה - לא יהיה פתרון למצוקת הדיור. "התחבורה היא קטע משלים", אמר קוניק, "היתרון הכי גדול של גבעתיים זה שהיא קרובה לתל-אביב".

 

ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, חיזק את הדברים: "החסם העיקרי להגירה לערים הוא חסם התעסוקה - כולם רוצים להגיע לתל-אביב", אמר. הוא הוסיף כי "הביורוקרטיה היא האויב - ככל שאני לומד את תהליכי התכנון והבנייה, אני מבין עד כמה עמוקה הבעיה. השיטה זו פשוט שיטה מעכבת. אני איבדתי תרומות במיליוני שקלים כי לא יכולתי להתחייב לבנייה. חייבים לפשט את ההליכים הביורוקרטים".

 

עו"ד יעלה מקליס, ראש עיריית יהוד-מונוסון, הודתה כי העיר שבראשה היא עומדת אינה יכולה לקלוט מסה של יחידות דיור חדשות. "אני רוצה שהתושבים הצעירים של יהוד יישארו, אבל כיום אין אפשרות לקלוט עוד דירות. תושבים חדשים צריכים בתי ספר ומבני ציבור ולצורך כך אני יושבת לפתחו של שר החינוך ומבקשת תקציבים לבניית השירותים הללו - אך לא מקבלת אותם. אני רוצה לשמור על איכות החיים בעיר ולא להוריד אותה, ולכן צריך לעשות זאת בצורה מושכלת".

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, הביע חשש מבנייה בהרחבות בקיבוצים וטען כי פעולה זו "תפרק את הערים הקטנות". "נושא הדיור זה כישלון מהדהד של ממשלות ישראל בשנים האחרונות", אמר לנקרי, "אין היצע של דירות בפריפריה, גם בדיור - כמו בסופרמרקט - צריך היצע יותר מגוון". לדבריו, "החוסן של המדינה הוא בערי הפריפריה - כשהיא חלשה אז זה משפיע על כולם". 

 

צח ברקי, מנהל אגף כלכלה, מידע ומחקר בקבוצת דן אנד ברדסטריט, התייחס למדד מחירי הדיור וציין כי המדד עלה בצורה משמעותית בשנים האחרונות, בזמן שהשכר הריאלי כמעט ולא עלה. "יכולת והחזר המשכנתא של משקי הבית הולכת ויורדת", אמר ברקי, "וב-4 השנים האחרונות חוב משקי הבית עלה ב-20%. המגזר העסקי לא מייצר משרות ולא צומח בתעסוקה שלו", הוא סיכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תל-אביב. הבעיה נעוצה אצלה?
צילום: ירון ברנר
צילום: אבישג שאר-ישוב
חיפה. זקוקה למקומות תעסוקה נוספים
צילום: אבישג שאר-ישוב
צילום: קובי קנטור
יהב (מימין) וששון בפורום, הבוקר
צילום: קובי קנטור
מומלצים