שתף קטע נבחר

OECD: מחצית מהעובדים בישראל לא מרוויחים מספיק כדי לשלם מס

הסקירה השנתית שפורסמה בסוף השבוע מצאה שנטל המס בישראל הוא מהנמוכים במדינות הארגון. הסקירה קובעת עוד כי הממשלה ניהלה מדיניות שהיטיבה עם בעלי הכנסות גבוהות

נטל מס ההכנסה בישראל הוא מהנמוכים ביותר מבין מדינות ה־OECD. כך עולה מהסקירה לשנת 2013 של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) בתחום מיסוי ההכנסות שפורסם בסוף השבוע.

 

רק בשלוש מדינות נטל מסי ההכנסה על עובדים נמוך יותר מבישראל: צ׳ילה, ניו זילנד, ומקסיקו. שתיים מהמדינות האלה (צ׳ילה ומקסיקו) הן מהמדינות בעלות האי־שוויון הגבוה ביותר מבין מדינות הארגון, בדומה לישראל.

 

נטל מס הכנסה מחושב באופן הבא: לוקחים את עלות השכר הכוללת של כלל העובדים במשק, מחסירים ממנה את הטבות המס שמקבלים העובדים ומחלקים בכלל תשלומי המס וביטוח לאומי של העובדים והמעסיקים. נטל מס ההכנסה בישראל עומד על 20.7%.

 

לשם השוואה, בגרמניה (שנמצאת במקום השני) נטל מס ההכנסה עומד על 49.3%. נטל מס ההכנסה על משפחות עם ילדים בישראל נמוך אפילו יותר (17.4%), משום שהורים מקבלים נקודות זיכוי ממס בעבור ילדיהם הקטנים.

 

הכנסות העובדים נמוכות

אחת הסיבות שנטל מס ההכנסה בישראל הוא נמוך נובע מהעובדה שמחצית מהעובדים בישראל כלל אינם משלמים מס הכנסה, משום שהכנסותיהם נמוכות כל כך שהם אינם מגיעים לרף המס. במילים אחרות, אם הכנסות העובדים היו גבוהות יותר, גם נטל מס ההכנסה היה גבוה יותר וכך גם הכנסות המדינה.

 

הסיבה העיקרית השנייה היא שתשלומי המעסיקים בישראל לביטוח לאומי עבור העובדים הם מהנמוכים במדינות הארגון. אגב, ישראל היה מהמדינות הבודדות, שבהן שיעור התשלום לביטוח לאומי שהעובדים משלמים גבוה משיעור התשלום שהמעסיקים משלמים. 

 

תמונת הראי של הנתונים האלה, שאינה מופיעה בסקירה זו של ה-OECD, הוא נטל המסים העקיפים בישראל לעומת מדינות הארגון. על פי נתוני משרד האוצר מ-2012, אם בוחנים רק את ההכנסות ממע"מ של המדינות החברות בארגון, ישראל מתברגת במקום ה-7 מבין 34 מדינות. המשמעות היא שישראל נסמכת הרבה יותר ממדינות ה-OECD על הכנסות ממסים על הצריכה של הציבור, מאשר ממסים על ההכנסות מעבודה.

 

במסגרת הסקירה השנה בחנו חוקרי ה-OECD עד כמה השינויים במדיניות מס ההכנסה בכל מדינה בעשור האחרון הפכו אותה למיטיבה יותר עם העשירים או להיפך. בעיקרון, ישראל היא מבין המדינות שבהן מדיניות מס ההכנסה היא מאוד פרוגרסיבית. כלומר, ככל שהכנסתך גבוהה יותר, כך שיעור מס ההכנסה שתשלם גבוה יותר.

 

אלא שמבדיקת החוקרים עולה שישראל היא מבין מדינות הארגון שבעשור האחרון הקטינו יותר מכולן את מידת הפרוגרסיביות של מערכת מס ההכנסה. כלומר, ישראל היא מבין המדינות ששינויי המס בהן היטיבו יותר עם העשירים מאשר בכל המדינות האחרון בארגון, פרט להונגריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים