שתף קטע נבחר

מחזיקים דירה להשקעה: מאיפה בא הכסף?

יוזמת חקיקה של רשות המסים, דורשת מרוכשי דירות להשקעה, מהארץ ומחו"ל, להציג את מקור הכסף לרכישה. איך זה יעבוד ומה ההשלכות?

רשות המסים נוקטת בדרכים שונות כדי לברר את מקור הכסף שלכם. כך בימים אלה היא יוזמת חקיקה חדשה, אשר תשפיע בעיקר על רוכשי דירות להשקעה, ותעניק לה כלים נוספים לבדוק את מקור הכסף.

 

 

הסיבה לחקיקה החדשה היא שרשות המסים סבורה כי תושבי ישראל ותושבי חוץ רוכשים דירות להשקעה באמצעות כסף שלא דווח עליו ולא שולם עליו מס כדין. רשות המסים מאמינה כי באמצעות החקיקה החדשה ניתן יהיה להפחית את מחירי הדיור בישראל.

 

החקיקה החדשה ביחס לדיווח על מקור הכסף ברכישת דירה להשקעה הובאה לדיון בקבינט הדיור ביום 24 במרץ, אשר החליט בין היתר על איפוס המע"מ ברכישת דירה ראשונה מקבלן ותוכנית קביעת מחיר מטרה לאלפי דירות.

 

כיצד מבררים את מקור הכסף?

המנגנון העיקרי של רשות המסים לבחינת מקור הכסף שלכם הוא הדיווח שנעשה באמצעות "הצהרת הון". הצהרת הון היא למעשה הצהרה על רכוש והתחייבויות אשר נישום נדרש להגיש לרשות המסים בהתאם לסעיף 135 לפקודת מס הכנסה, וזאת בנוסף לדוח השנתי. כך, באמצעות השוואה בין הצהרת הון ותיקה להצהרת הון חדשה ניתן לעמוד על הגידול בהון של הנישום.

 

במקרה של גידול בהון, רשות המסים עשויה לחקור מה הסיבה האמיתית לאותו גידול בהון של הנישום. ההנחה של רשות המסים היא שאם אין לנישום הסבר ביחס למקור הכסף שלכם, הרי שמדובר ב"כסף שחור" שלא שולם עליו מס.

 

מה קובעת הצעת החוק?

רשות המסים מתכוונת לקבוע חובת דיווח על כל מי שמחזיק ביותר מדירת מגורים אחת בבעלותו. הצעה זאת מחייבת תיקון של תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון). בנוסף לכך, חקיקת מס הכנסה תתוקן וייקבע חובת הגשת דיווח על מקורות ההון ששימשו לרכישת דירה להשקעה.

 

בשלב זה, נראה כי חובת הדיווח החדשה שיוזמת רשות המסים תחול על כל מי שמחזיק נכס נדל"ן בשווי של יותר מ־800 אלף שקל שאינו דירת המגורים היחידה שבבעלותו. עם זאת, ייתכן ויחולו שינויים בדרישה זאת בהתייחס לשווי הנדל"ן.

 

מה קורה אם יש לכם חשבון בנק לא-מדווח בחו"ל?

אם יש לכם חשבון בנק לא-מדווח בחו"ל והחלטתם להכשיר את החשבון באמצעות הליך "גילוי מרצון", רשות המסים תבקש לקבל הסברים מפורטים ומסמכים רלוונטיים המסבירים את מקור הכסף.

 

ניתן להציג מסמכים שונים המעידים על מקור הכסף, לדוגמא מסמכי פתיחת החשבון בחו"ל ואישורי העברת כספים, צוואה ו/או צו ירושה המעידים על כספים שקבלתם, הסכמים, חוזים או כל מסמך המעיד על מתנה שניתנה לכם על ידי קרובי משפחה.

 

מי עוד דורש מידע על מקור הכסף?

הבנקים, בדרך כלל, דורשים הסברים מפורטים על מקור הכסף שלכם ומבקשים שתציגו בפניהם מסמכים, לדוגמא הסכמים ו/או אישורים שיוכיחו את מקור הכסף.

 

בנקים במקרים רבים סירבו לפתוח חשבון בנק ו/או לבצע העברת כסף מחו"ל לישראל, ללא קבלת הסברים ומסמכים כנדרש. במקרים מסוימים, הבנק עשוי לבצע הקפאה של החשבון וזאת עד לבירור עובדתי ביחס למקור הכסף.

 

הכותב הוא עורך דין המייצג אזרחים בהליך לגילוי מרצון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קניתם בית? כדאי לדווח על כך
צילום: shutterstock
ד"ר אבי נוב
מומלצים